Rusia acuză SUA că formează o armată de extremiști în Siria

În timp ce lumea arabă continuă să refacă legăturile cu guvernul sirian, Washingtonul se află într-o cursă pentru a-și consolida ocupația a două treimi din Siria.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat la 10 mai armata americană că a recrutat membri ai unor grupări armate extremiste – inclusiv ISIS – pentru a forma o așa-numită „Armată a Siriei Libere” în orașul Raqqa din nordul țării.

Potrivit datelor noastre, americanii au început să creeze așa-numita Armată a Siriei Libere în apropierea orașului Raqqa, angajând triburi arabe locale, alături de militanți din ISIS și alte organizații teroriste. Scopul este clar: să folosească acești militanți împotriva autorităților legitime siriene pentru a destabiliza situația din țară”, a precizat Lavrov în timpul unei întâlniri cvadripartite cu omologii săi din Siria, Turcia și Iran.

Nu mai este suficient ca SUA să sprijine regiunile kurde autoproclamate de dincolo de râul Eufrat și să inunde cu arme unitățile armate ilegale pe care le-au format”, a subliniat ministrul rus de Externe.

Lavrov a adăugat că armata rusă poartă discuții cu Armata Arabă Siriană (SAA) cu privire la un „model de acțiuni comune” pentru a se opune noii amenințări și a subliniat că „ingerința străină flagrantă în afacerile din regiune este inacceptabilă, în special atunci când implică forță militară”.

În luna decembrie a anului trecut, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR), cu sediul în Marea Britanie, a dezvăluit că forțele de ocupație americane au început să construiască o nouă bază militară la intrarea sudică a orașului Raqqa, în ciuda faptului că au abandonat localitatea cu trei ani în urmă.

De la începutul războiului ruso-ucrainean, Kremlinul a acuzat de mai multe ori Washingtonul că antrenează și înarmează militanții ISIS, Al-Qaida și Hayat Tahrir al-Sham (HTS) pentru a lupta împotriva forțelor rusești.

În martie, directorul Serviciului rus de informații externe (SVR), Serghei Narîșkin, a declarat că SUA plănuiește să „semene haosul” în Siria prin antrenarea și înarmarea militanților extremiști.

[Armata americană intenționează] să formeze mai multe grupuri de radicali cu un număr total de aproximativ 300 de persoane. După o pregătire specială, aceștia vor fi implicați în atacuri asupra instalațiilor militare din Siria și Iran”, a declarat Narîșkin pe 20 martie.

Patronii lor intenționează să folosească o parte dintre teroriști în regiunea capitalei, inclusiv pentru răpirea de militari ruși și iranieni”, a adăugat Narîșkin.

Washingtonul ar acorda „un rol special în acest efort” așa-numitei Armate Siriene Libere (ASL) – o coaliție umbrelă de rebeli kurzi și arabi formată în 2011 de către dezertori din armată și care este strâns legată de ISIS și Al-Qaida.

Surse siriene de pe teren au informat The Cradle în februarie despre existența unor canale de comunicare între baza de ocupație americană din Al-Tanf și celulele ISIS care desfășoară atacuri dispersate în deșertul sirian împotriva ASA și a facțiunilor aliate ale acesteia, susținute de Iran.

Sursele au remarcat, de asemenea, o schimbare marcantă atât în ceea ce privește tacticile ISIS, cât și accesul grupării teroriste la arme avansate și echipamente moderne de comunicare, descoperite în ascunzătorile lor.

Armata americană și coaliția internațională ocupă cel puțin 28 de situri militare declarate în Siria, distribuite în trei guvernorate, în principal Hasakah (17 situri), Deir Ezzor (nouă locații) și Homs (două zone).

Distribuția bazelor ilegale ale Washingtonului se aseamănă cu cordonul care înconjoară sursele de petrol și gaze situate la est de râul Eufrat, reprezentând cea mai mare parte a bogățiilor subterane ale Siriei.

În plus, SUA încă mai mențin în Siria aproximativ 900 de soldați care au fost desfășurați ilegal în țară.

Citiți și:
Îți amintești, Joe? ‒ Al Qaeda este de partea noastră în Siria
Operațiunea Gladio și farsa terorismului musulman prin operațiuni sub steag fals

 

yogaesoteric
31 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More