Rusia se declară pregătită, legal și tehnologic, să se deconecteze de la internetul global

 

Rusia este pregătită „legal și tehnologic” să se deconecteze de la internetul global dacă este nevoie, a declarat la 1 februarie Dmitri Medvedev, fost președinte al statului și actual președinte adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, citat de agenția TASS.

Comentariile lui Dmitri Medvedev au apărut în contextul protestelor masive și generalizate în Rusia de la sfârşitul lunii ianuarie, proteste intens promovate pe rețelele de socializare, dar și după apariția unei investigații privind palatul privat al președintelui Vladimir Putin, anchetă video cu peste 100 de milioane de vizualizări pe Youtube.

Autoritatea rusă de reglementare a telecomunicațiilor a anunțat în ultima săptămână a lunii ianuarie că va amenda companiile social media care nu elimină de pe platformele lor postările video care promovează protestele.

Autoritățile de la Moscova au tatonat de mult timp ideea unor restricții mai severe asupra internetului și a controlării acestuia pe teritoriul țării.

Legea „internetului suveran” adoptată de Rusia în 2019 îi acordă acestui stat posibilitatea de a se deconecta de la restul World Wide Web.

„Din punct de vedere tehnologic, suntem pregătiți pentru acest pas. La nivel legislativ, toate deciziile au fost adoptate. Vreau însă să repet: nu este o decizie simplă și chiar nu dorim să facem asta”, a declarat Medvedev pentru TASS.

El a mai afirmat însă că Statele Unite păstrează „drepturi-cheie de control” asupra Internetului ceea ce ar putea conduce la deconectarea Rusiei de la sistemul global, „dacă ar fi să se petreacă ceva extraordinar sau dacă cineva și-ar pierde capul, din cauza faptului că în realitate cheile sunt peste Ocean”. În acest context, Dmitri Medvedev a vorbit despre „amenințarea constantă la care a fost supusă Rusia” de deconectare de la sistemul de plăți internaționale SWIFT.

„Am fost nevoiți să creăm propriul nostru sistem de transmitere a informațiilor pentru a putea face schimb de mesaje electronice dacă se va petrece subit așa ceva”, a afirmat Medvedev.


Citiţi şi:
Forțele militare ale Rusiei și-au creat un internet propriu, care nu poate fi accesat de hackeri
Manipularea ideologică BigTech și anatomia fact-checking-ului (I)

 

yogaesoteric
21 februarie 2021

 


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More