Rusia și Iranul semnează un pact strategic bilateral

Săptămâna trecută, Rusia a fost de acord să încheie un pact strategic bilateral cu Iranul. Evenimentul a fost consemnat de M.K. Bhadrakumar în articolul său din Consortium News, Decoding Iran’s Missile & Drone Strikes” („Decodificarea atacurilor Iranului cu rachete și drone”).

Iranul a fost o țintă a operațiunilor serviciilor de informații americane și israeliene timp de mai multe decenii. Aceste eforturi par să se fi accelerat în ultimii zece ani, din cauza temerilor comune ale Israelului și SUA că Iranul se îndreaptă spre a deveni o putere nucleară. SUA a fost destul de transparentă în ceea ce privește sprijinul său pentru MEK (People’s Mojahedin Organization of Iran), care a comis atacuri teroriste în Iran. Există, de asemenea, rapoarte potrivit cărora, populația baluci din regiunile situate de-a lungul granițelor Iranului, Pakistanului și Afganistanului a efectuat atacuri teroriste și în Iran. CIA a avut contacte cu baluci cel puțin din 1979 și nu este o speculație nebunească să credem că ar fi putut oferi pregătire și/sau asistență agenților baluci care au atacat Iranul.

Ca urmare a acestor evoluții, Bhadrakumar notează:

Teheranul este conștient de necesitatea urgentă de a dobândi o profunzime strategică înainte ca lupii să se apropie. Acesta a făcut presiuni asupra Moscovei pentru a accelera un pact strategic bilateral, dar rușii, în mod firesc, au cerut timp de gândire.

Unul dintre punctele-cheie de pe ordinea de zi în timpul vizitei de lucru a președintelui Ebrahim Raisi la Moscova, pe 7 decembrie, pentru a se întâlni cu președintele Vladimir Putin, a fost finalizarea pactului.

Luni, în cele din urmă, Ministerul rus al Apărării a dezvăluit, într-o declarație rară, că ministrul Apărării Serghei Șoigu l-a sunat pe omologul său iranian Mohammad-Reza Ashtiani pentru a-i transmite că Moscova a fost de acord să semneze pactul. Declarația Ministerului Apărării a precizat:

«Ambele părți au subliniat angajamentul lor față de principiile fundamentale ale relațiilor ruso-iraniene, inclusiv respectul necondiționat pentru suveranitatea și integritatea teritorială a celeilalte părți, care vor fi confirmate în tratatul interguvernamental major dintre Rusia și Iran, document aflat deja în curs de finalizare».

Miercuri, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat reporterilor la Moscova că noul tratat va consolida parteneriatul strategic dintre Rusia și Iran și va acoperi întreaga gamă a legăturilor lor. «Acest document nu este doar oportun, ci și întârziat», a spus Zaharova. «De la semnarea actualului tratat, contextul internațional s-a modificat, iar relațiile dintre cele două țări se confruntă cu o ascensiune fără precedent», a spus ea. Zaharova a adăugat că noul tratat urmează să fie semnat în timpul unui viitor contact între cei doi președinți.

Consecințele sunt uriașe. Practic, Israelul și Statele Unite se vor confrunta cu riscul de a intra în război cu Moscova dacă oricare dintre ele va lansa în mod deschis un atac militar împotriva Iranului. Angajamentul pune o nouă săgeată în tolba Iranului. Iranul are deja o serie de rachete balistice – nenucleare – care pot lovi Israelul și multe baze militare americane din regiune. În plus, în ultimii patru ani, Iranul a desfășurat exerciții militare comune cu Rusia și China. Luați împreună, aceștia sunt factori cu greutate, pe care planificatorii militari occidentali nu îi pot ignora.

Iranul nu este Yemen. Are o armată modernă – forțe aeriene și marine – și un sistem robust de apărare aeriană, rachete balistice puternice, drone avansate și o capacitate sofisticată de atac cibernetic. Dacă Israelul sau Statele Unite vor lansa un atac militar convențional asupra Iranului, mullahii vor răspunde cu aceeași monedă. În acel moment, va fi vorba de un război regional major, cu potențial de escaladare la scară globală.

Sperăm că Lloyd Austin, secretarul american al apărării, și generalul Charlie Brown din cadrul CJCS înțeleg aceasta și se vor opune cu tărie oricărui impuls din partea Casei Albe a lui Biden de a lovi Iranul. În caz contrar, Statele Unite vor face o greșeală fatală, ce va pune în pericol siguranța și securitatea mondială.

Citiți și:
Parteneriatul Rusia-Iran scapă de dolar și distruge sancțiunile americane
Iranul se joacă în curtea Americii

 

yogaesoteric
26 ianuarie 2024

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More