Rusia va renunța la toate activele în dolari

Rusia, care are un fond național de 186 de miliarde de dolari, a decis să renunțe la toate activele în moneda americană

În urma unei serii de atacuri cibernetice corporative pentru care agențiile americane de informații au dat vina pe ruși, autoritățile de la Kremlin au decis să renunțe la toți dolarii și la toate activele în această monedă în favoarea celor în euro ori yuani, sau pur și simplu să cumpere metale prețioase precum aurul, variantă pe care banca centrală a Rusiei a utilizat-o din ce în ce mai mult pentru propriile rezerve.

Ministrul finanțelor, Anton Siluanov, a făcut anunțul la Forumul Economic Internațional anual din Sankt Petersburg.

Putem face această modificare destul de repede, chiar și în decurs de o lună”, a declarat Siluanov reporterilor.

El a explicat că Kremlinul se îndreaptă spre reducerea expunerii la activele SUA, întrucât președintele Biden amenință cu mai multe sancțiuni economice împotriva Rusiei în urma atacurilor ransomware (un tip de software rău intenționat, conceput pentru a bloca accesul la un sistem informatic până când se plătește o sumă de bani). Transferul va afecta activele lichide de 119 miliarde de dolari, a raportat Bloomberg, însă vânzările vor fi executate în mare parte prin banca centrală rusă și rezervele sale enorme, limitând impactul asupra pieței și reducând vizibilitatea asupra a ceea ce va cumpăra exact fondul suveran de avere (în mod oficial Fondul Național de Bunăstare).

Banca Centrală poate face aceste modificări la Fondul pentru Bunăstare fără a recurge la operațiuni de piață”, a declarat Sofya Donets, economist la Renaissance Capital din Moscova. „Acesta este, într-un anumit sens, un aspect tehnic.”

Jordan Rochester, strateg valutar la Nomura International PLC, a declarat: „Acesta este un transfer de euro de la banca centrală la fondul de avere, apoi vom vedea banca centrală ca deţinătoare a dolarilor americani și depinde de ea să-i gestioneze. Fără impact inițial pe piață.”

Știrea nu este o surpriză: banca centrală a Rusiei și-a redus constant deținerile în dolari în ultimii ani, pe fondul creșterii presiunii sancțiunilor din partea SUA și a Europei. Această tendință a continuat inclusiv în timpul mandatului președintelui Trump.

Parlamentul rus a autorizat fondul suveran de avere să cumpere aur prin banca centrală. Cu toate acestea, Banca Rusiei raportează deținerile sale cu o întârziere de șase luni, ceea ce face imposibilă determinarea activelor sale actuale.

Deținerile de aur din Rusia au eclipsat rezervele în dolari anul trecut, în ciuda întreruperii achizițiilor de aur. Acest fapt s-a datorat parțial unei creșteri a valorii deținerilor de aur datorită creșterii prețului acestui metal, dar și unei funcții a eforturilor continue ale băncii centrale pentru a scăpa de activele în dolari.

În luna iunie, fondul de avere deținea 35% din activele sale lichide în dolari, în valoare de aproximativ 41,5 miliarde de dolari, cu aceeași sumă în euro, iar restul repartizat în yuani, aur, yeni și lire sterline. După această ultimă modificare, activele fondului vor fi deținute 40% în euro, 30% în yuani, 20% în aur și 5% fiecare în yeni și lire sterline, a spus Siluanov.

Fondul de avere menține economiile din veniturile petroliere ale Rusiei peste un preț limită și este utilizat pentru a compensa deficiențele atunci când piața scade sub acest nivel. Împreună cu activele nelichide, valoarea sa totală este de 185,9 miliarde USD.

În urmă cu câțiva ani, președintele rus Vladimir Putin a avertizat că Washingtonul accelerează de-dolarizarea prin sancțiunile sale financiare agresive, care forțează adversarii geopolitici ai SUA să-și reducă dependența de dolarul verde. În luna mai, mai puțin de 50% din exporturile Rusiei au fost plătite în dolari.

De-dolarizarea este inevitabilă, spun autoritățile de la Kremlin, deoarece SUA încearcă să se impună ca o mare putere pentru a evita declinul său accelerat. Rezultatul este că Rusia, China și alte țări fac eforturi de a se îndepărta de dolar.

Se pare că, după ani de reducere constantă a dependenței sale de USD, Rusia intensifică acele eforturi într-un mod pe care Washingtonul se va vedea obligat să îl ia în considerare.

Citiți și:
Paradigmele viitorului
Moare acum dolarul? Rusia și alte țări BRICS părăsesc sistemul bancar global pentru unul bazat pe aur
Actualul sistem financiar mondial sclavagist este în pragul prăbușirii

 

yogaesoteric
13 noiembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More