S-a creat «Vantablack», cel mai închis la culoare material inventat vreodată, din nanotuburi de carbon

 

„Chiar şi utilizarea unui laser puternic abia reflectă ceva”

Acest material nu este un portal către o altă dimensiune și nici nu s-a folosit photoshop-ul pentru a modifica fotografia. Este cel mai închis la culoare material care s-a inventat vreodată.

Materialul care se numeşte Vantablack a fost inventat de cercetătorii britanici de la Surrey NanoSystems în 2014, fiind declarat cel mai negru material produs vreodată în laborator, absorbind 99,96% din lumina vizibilă, ultravioletă şi infraroşie, informează Business Insider.

De atunci, echipa din spatele invenţiei a făcut diferite teste pentru a măsura gradul de absorbţie a luminii. Cercetătorii precizează: „chiar şi utilizarea unui laser puternic abia reflectă ceva. Nu am făcut niciodată un material atât de negru încât să nu fie reflectat de spectrometrele noastre cu infraroşu”.

Pentru a face acest material mai comercial, aceştia au creat versiunea de „spray”, care nu este chiar atât de neagră – absoarbe „doar” 99,8% din lumina normală, infraroşii şi ultraviolete, dar este îndeajuns încât să păcălească ochiul, aşa cum se petrece în imaginea de mai jos. Un obiect tridimensional poate părea bidimensional întrucât nu există suficientă lumină reflectată pentru a percepe forma obiectului.

Versiunea aceasta se numeşte Vantablack S-VIS, și ar putea fi folosită pentru avioanele de tip stealth (invizibile).

În cea mai întunecată formă, Vantablack nu este o vopsea, un pigment sau un material textil, ci un înveliş special realizat din milioane de nanotuburi de carbon, fiecare măsurând de la 20 de nanometri (de 3.500 de ori mai subţire ca firul de păr uman) la 14-50 microni. Un nanometru este egal cu 0,001 microni.

O suprafaţă de Vantablack de doar un centimetru pătrat ar conţine în jur de 1 trilion de nanotuburi. Lumina intră în spaţiile goale dintre aceste nanotuburi, fiind apoi „prinsă” în structura materialului.


Citiți și:

Oamenii de ştiinţă au inventat particula de oxigen care, dacă este injectată, permite continuarea vieţii în absența respirației

Câteva descoperiri importante realizate prin intermediul unor aparente «întâmplări» care s-au dovedit a fi rodul unor coincidenţe semnificative (I)

 

yogaesoteric
19 noiembrie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More