Să înceapă dansul: Erste Bank din Germania nu mai emite numerar – o vor urma și alte bănci?

Este cash-ul la final? Având în vedere evoluțiile actuale de pe piață, această întrebare este destul de justificată. O primă bancă a încetat complet să mai emită numerar în Germania.

Din ce în ce mai mulți oameni renunță la numerar și plătesc cu cardul sau cu telefonul mobil prin intermediul Apple Pay sau Google Pay. Prin urmare, multe instituții financiare germane se confruntă cu o scădere a retragerilor de numerar – atât la bancomat, cât și la ghișeu. O primă bancă a fost afectată și în curând nu va mai oferi depozite și retrageri de numerar. Ar putea alte bănci să urmeze acest exemplu?

Raiffeisenbank Hochtaunus a renunțat la numerar începând cu luna decembrie

Clienții Raiffeisenbank Hochtaunus au fost informați că banca va închide, cu excepția sediului central din Bad Homburg, cele patru sucursale rămase în regiune. Închiderea băncilor înseamnă, de asemenea, că nu va mai fi disponibil numerar, iar retragerile de bani (atât la ghișeu, cât și la bancomat) nu vor mai fi posibile ,,în viitor”. Aceasta este valabil și pentru sediul central, unde vor fi oferite doar consultații.

Așa-numitul „FullService Account” pentru 30 de euro pe lună va fi, de asemenea, desființat. Spre deosebire de contul exclusiv online, acest tip de cont se axa pe consultanță și pe servicii la fața locului. Cu toate acestea, deoarece Raiffeisenbank Hochtaunus își închide acum sucursalele, aceste servicii nu mai pot fi oferite. Clienții băncii își pot converti contul într-un cont gratuit, doar online.

Cum fac acum rost de numerar clienții băncii?

În cazul în care clienții băncii nu pot sau nu doresc să renunțe la numerar, aceștia sunt nevoiți să folosească alte opțiuni pentru retrageri. De exemplu, cu cardul gratuit Mastercard DirectCard, care face parte din cont, aceștia pot obține bani de la bancomatele altor bănci. Cu acest card, banii pot fi retrași gratuit de până la 52 de ori pe an de la alte bănci din întreaga lume. De asemenea, clienții Raiffeisenbank Hochtaunus pot obține bani de la casieriile din diverse supermarketuri și farmacii. Aici, retragerile sunt posibile chiar și cu Girocard. Suma maximă pe retragere este de 200 de euro la Rewe, Penny și Dm.

Multe bănci se concentrează din ce în ce mai mult pe afacerile online. Pentru unii clienți, aceasta va fi o pauză. În special persoanele în vârstă se bazează încă pe contactul direct cu banca lor și, de asemenea, ridică în mod regulat numerar de acolo. Achim Brunner, președintele consiliului de administrație al Raiffeisenbank Hochtaunus, nu consideră că aceste închideri reprezintă o reducere pentru majoritatea clienților. „Marea majoritate nici măcar nu va observa, deoarece nu sunt afectați de schimbări”, a declarat Brunner într-un interviu acordat Biallo. „Cel mai recent, am avut doar doi vizitatori pe oră. Iar numărul de retrageri de numerar a fost mai mic de zece pe zi în toate sucursalele. Am scris tuturor clienților. Au existat doar reacții izolate.

Restricționează și alte bănci emiterea de numerar?

Decizia Raiffeisenbank Hochtaunus de a închide sucursale și de a nu mai distribui numerar pare radicală. Cu toate acestea, având în vedere evoluțiile actuale de pe piața financiară, este destul de ușor de înțeles. Brunner subliniază, de asemenea, că această evoluție era indicată de mult timp. „Facem un pas cu care se confruntă și multe alte bănci de profil, în special cele mai mici.”

Dar și alte instituții financiare mari au închis sucursale în ultimele luni, limitând astfel serviciile locale. Deutsche Bank, de exemplu, a anunțat că intenționează să închidă 200 de sucursale ale sucursalelor sale asociate Postbank până la sfârșitul anului 2023. În loc de 750, vor exista atunci doar 550 de locații în toată Germania. Commerzbank își restrânge, de asemenea, operațiunile și a anunțat închiderea a încă 50 de sucursale în Germania. Vor rămâne astfel 400 de sucursale.

Citiți și:
Controlul total al oamenilor este posibil numai prin eliminarea banilor în numerar
Noua Ordine Mondială în șapte etape, pe înțelesul tuturor

 

yogaesoteric
5 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More