Sute de milioane de euro, prejudiciul total al dosarelor de la DNA legate de pandemia de covid

Procurorul-şef al DNA, Crin Bologa, a declarat joi, 2 februarie, că au fost trimise în judecată 72 de dosare penale în care sunt implicați „zeci de inculpaţi” și care au legătură cu pandemia de covid, potrivit Agerpres.

Avem o situaţie mai aparte, pentru că am început să evidenţiem aceste cauze începând cu anul 2020 – cauze în legătură cu pandemia de covid-19. S-au trimis în judecată 72 de dosare cu zeci de inculpaţi. Şi acum sunt pe rol încă în lucru 90 de dosare cu infracţiuni în legătură cu situaţia pandemică, în care sunt deja suspecte sau inculpate peste 122 de persoane”, a declarat Crin Bologa cu ocazia prezentării bilanţului DNA pe anul 2022. Potrivit procurorului-șef al DNA, dosarele aflate în lucru „vizează şi demnitari”, iar prejudiciile se ridică la „sute de milioane de euro”.

Mai exact, la finalul anului 2022, prejudiciul estimat în toate dosarele în lucru era de peste 4,2 miliarde de euro, față de 1,6 miliarde în 2021, potrivit raportului de activitate al instituției. În cursul urmăririi penale, procurorii au dispus în anul 2022 măsuri asigurătorii în sumă de peste 461 milioane de euro, comparativ cu circa 131 milioane de euro în anul 2021.

11 demnitari, trimiși în judecată în 2022

Anul trecut au fost cele mai multe dosare trimise în judecată, 404 la număr, de la înființarea Direcției Naționale Anticorupție. 779 de inculpați au fost trimiși în judecată, iar dintre aceștia, 252 au ocupat funcții de conducere, control, demnități publice ori alte funcții importante.

Au fost trimiși în judecată 11 demnitari, dintre care doi miniștri, patru parlamentari, un prefect și un subsecretar de stat. Totodată, pentru anul 2022 s-a observat o scădere a procentului de achitări în dosare, la 11%.

Citiți și:
DNA, 2 ani de tergiversare a dosarelor jafurilor din pandemie
Dragomir Daniel Tiberivs: „Nu mi-e milă de poliţiştii şi jandarmii care plătesc amenzile ilegale date în perioada pandemiei”

 

yogaesoteric
5 martie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More