Să stârnim și dragonul, nu numai ursul! Beijingul ridică vocea către SUA: „Taiwanul face parte din China și nimeni nu poate schimba acest fapt”

Beijingul întinde coarda în problema Taiwanului.

Taiwanul face parte din China și nimeni nu poate schimba acest fapt”, i-a spus ministrul chinez al Apărării, Wei Feng, secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul unei rare conversații telefonice cu acesta, potrivit unui comunicat al Beijingului.

Dacă problema Taiwanului nu este tratată corespunzător, aceasta ar putea avea un impact nefast asupra relațiilor americano-chineze”, a declarat Wei, potrivit comunicatului Ministerului chinez al Apărării.

Portavionul chinezesc Shandong naviga, mai înainte cu o lună, în „sensibila” strâmtoare Taiwan, sub supravegherea atentă a unui distrugător american, declarase pentru Reuters o sursă care are cunoștințe directe despre acest subiect, cu câteva ore înainte de conversația telefonică programată între președinții chinez și american.

Aceeași sursă, citată de Reuters, a declarat că Shandong a navigat în apropierea insulei Kinmen, controlată de Taiwan, care se află chiar vizavi de orașul chinez Xiamen, sub „umbra” radarului unei nave de război americane.

China a făcut o demonstrație de forță față de Taiwan în urmă cu câteva luni, după ce insula autonomă și-a anunțat intenția de a adera la Acordul cuprinzător și progresiv privind parteneriatul pașnic transfrontalier (CPTPP).

China a trimis 25 de avioane în spațiul aerian al Taiwanului, într-unul dintre cele mai mari raiduri din ultimele luni și în condițiile în care relațiile dintre cele două părți s-au acutizat.

Potrivit Taipei, 22 de avioane de luptă, inclusiv 18 J-16 și patru Su-30, au zburat escortate de două bombardiere nucleare H-6 și un avion de recunoaștere Y-8.

Potrivit armatei taiwaneze, luptătorii au fugit atunci când au sunat mesajele de alarmă, iar apoi au fost activate sistemele de apărare antirachetă pentru a monitoriza situația.

Această misiune a avut loc după anunțul privind afacerea submarinelor AUKUS, care a provocat furia Beijingului.

Pentru a înţelege contextul semnării pactului AUKUS, este necesar a înţelege contextul relaţiilor dintre Australia şi China. În 2020 relaţiile dintre cele două ţări au devenit brusc tensionate, Australia învinovăţind China că nu a luat măsurile necesare pentru evitarea pandemiei de covid, acuzând în plus Beijingul de atacuri cibernetice şi lansând acuzaţii de spionaj la adresa unor jurnalişti chinezi. În contrapartidă, China a declanşat un vast embargo comercial la adresa Australiei.

Efectul direct al pactului AUKUS dintre SUA, Marea Britanie şi Australia, semnat la data de 15 septembrie 2021, este că la orizontul următorului deceniu Australia va fi în posesia a 8 submarine bazate pe tehnologie americană şi/sau britanică (aspect care încă nu este stabilit).

Pactul între cele trei ţări a fost negociat în cel mai desăvârşit secret şi include nu numai livrarea acestor submarine dar şi colaborare în domeniul ciber-securităţii şi inteligenţei artificiale.

Aceste ţări colaborau mai demult în materie de servicii secrete în cadrul proiectului Five eyes, împreună cu Canada şi Noua Zeelandă.

SUA va avea un avantaj strategic de pe urma AUKUS, deoarece va avea acces efectiv la bazale navale ale Australiei, fiind astfel mai aproape de China decât în prezent. Pactul AUKUS are ca principal obiectiv nu înzestrarea Australiei cu tehnologie de vârf, ci limitarea pretenţiilor Chinei în regiune.

Citiți și:
Dosarul Wuhan: Fauci a semnat un acord cu China, acceptând să „distrugă și/sau să returneze documentele, materialele și echipamentele secrete, fără a face nicio copie de rezervă” a acestora
Cum și-a făcut China, fără zgomot, un imperiu?
Noua Ordine Mondială. China – Federația Rusă – SUA

 

yogaesoteric
7 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More