Savanţii maghiari sunt aproape să descopere a cincea forţă fundamentală din Univers. Ar fi o descoperire epocală şi ar putea primi premiul Nobel


Oamenii de ştiinţă maghiari au anunţat că sunt pe cale de a descoperi a cincea forţă fundamentală din Univers, iar aceasta le-ar putea aduce premiul Nobel, transmite CNN.

Domeniul fizicii este construit pe investigarea a patru forţe care se manifestă în mediul înconjurător. Este vorba despre gravitaţie, electromagnetism, forţa nucleară tare şi forţa nucleară slabă.

Fizicianul Attila Krasznahorkay, de la Institutul de Cercetări Nucleare de pe lângă Academia Maghiară de Ştiinţe, a condus un colectiv de cercetători care susţin că au primele date privind o nouă forţă fizică. Rezultatele investigaţiilor întreprinse de cercetători sugerează că ar fi vorba despre o a cincea forţă.

Savanţii au urmărit comportamentul unui atom de heliu care emitea raze de lumină pe măsură ce era supus descompunerii.

Unghiul la care a avut loc diviziunea atomică a fost de 115 grade, un fapt care, arată jurnaliştii americani, nu putea fi explicat folosind cunoştinţele actuale ale fizicii.

Attila Krasznahorkay a declarat pentru CNN că este a doua oară când echipa sa reuşeşte să identifice noua particulă. Au denumit-o X17, deoarece i-au calculat energia cinetică la 17 megaelectronvolţi. „X17 ar putea fi particula care face legătura între lumea vizibilă şi materia întunecată”, arată profesorul.

Jonathan Feng, profesor de fizică şi astronomie la Universitatea din California, Irvine, a declarat că urmăreşte activitatea echipei maghiare de ani buni şi consideră că este vorba despre o descoperire epocală.

Dacă rezultatele cercetării pot fi repetate, atunci echipa are şanse uriaşe să câştige Nobel-ul, arată profesorul.

Specialiştii maghiari au publicat rezultate similare ale cercetării şi în 2016, în Physical Review Letters. În acel moment studiau descompunerea unui izotop diferit, beriliu 8. Şi atunci au identificat electroni care se separau de atom în unghiuri neobişnuite, de 140 de grade.

„Am prezentat o particulă nouă pe care nu o mai văzuse nimeni până atunci. Existenţa ei nu putea fi explicată pe baza modelului standard al fizicii particulelor, astfel că a fost supusă investigaţiilor”, arată Krasznahorkay.

În ciuda reticenţelor, echipa maghiară vorbeşte despre cea de-a cincea forţă ca despre o „forţă fotofobică”, deoarece particulele par să „se teamă de lumină”.

Până acum, cercetătorii din toată lumea care au verificat rezultatele obţinute de maghiari nu au putut să identifice erori.

Maghiarii aveau nevoie să confirme rezultatele investigaţiei din 2016 şi noul proiect pare să fi făcut chiar aceasta. Feng susţine că nu este decât o singură şansă dintr-un miliard ca noile rezultate să fie provocate de altceva decât particula X17 şi această a cincea forţă.

Savanţii susţin că este nevoie ca un alt grup de cercetători să reuşească să obţină aceleaşi rezultate folosind un al treilea tip de atom în afara celui de beriliu şi heliu. Ar fi vorba de o cale de a obţine o confirmare valabilă pentru teoria câmpului unificat, formulată de Albert Einstein.

„Nu avem de ce să ne oprim la a cincea forţă”, spune Feng, „Ar putea fi şi o a şasea, a şaptea sau a opta forţă”, arata sursa citată.

Citiţi şi:
Nimic nu este solid, totul este energie – oamenii de ştiinţă explică fizica cuantică
Trei descoperiri ale fizicii cuantice, cu impact major asupra vieţii noastre – Despre câmpul energetic al inimii și ADN

yogaesoteric
27 noiembrie 2019

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More