Se petrece ceva ciudat în Natură: multe specii de animale diurne tind să devină… nocturne. Care este cauza fenomenului?

Se știe foarte bine că toate animalele nocturne prezintă adaptări specifice ale organelor de simț, care le îngăduie să se descurce perfect în condiții de noapte, de luminozitate redusă. La fel de bine ne e cunoscut faptul că alte specii preferă (și sunt adaptate la) o activitate desfășurată la lumina zilei, chiar dacă s-ar descurca acceptabil și în condiții nocturne. Speciile diurne, așa cum a fost și omul timp de sute de mii de ani, nu sunt active, de obicei, după căderea nopții. 

La fel ca și omul modern, unele specii diurne (de mamifere și nu numai) au început să fie active din ce în ce mai des și după ce soarele apune.

Fenomenul de dată recentă prin care animalele diurne au început să activeze, spre satisfacerea necesităților proprii, și după lăsarea întunericului, i-a uimit inițial pe zoologi și specialiștii în comportamentul animal. Ulterior a apărut și o explicație: speciile diurne tind să devină nocturne… pentru a evita contactul cu oamenii.

Citiți și:

Din misterele naturii: animale care sunt jumătate femelă, jumătate mascul

Minunatul limbaj al animalelor



yogaesoteric

4 februarie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More