Se strânge lațul în jurul gâtului Ursulei. Scandalul vaccinurilor ia amploare

Acordurile încheiate de președinta C.E., Ursula Von der Leyen, privind vaccinul împotriva covid-19 sunt criticate din capitalele UE, scrie influenta publicație europeană Politico.

Ce s-a promis? Ne-am dori foarte mult să știm”, a spus un oficial belgian.

Înalți oficiali din UE în domeniul sănătății cer o mai mare transparență legată de cel mai mare contract al blocului pentru vaccinuri covid – unul în care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avut un rol personal în negocieri.

Ce s-a promis? Ne-am dori foarte mult să știm”, a declarat Pierre Cartuyvels, reprezentant permanent adjunct pentru Belgia, despre contractul de miliarde de euro cu BioNTech/Pfizer, în cadrul unei întâlniri a oficialilor UE din domeniul sănătății, la Bruxelles.

O chestiune preluată și de ministrul irlandez al Sănătății, Stephen Donnelly, care a spus că lipsa de transparență în jurul negocierilor contractului ar putea alimenta suspiciunile de corupție.

Acordul în cauză, pentru cca. 1,8 miliarde de doze de vaccin BioNTech/Pfizer, a fost deja examinat intens. La începutul acestui an, un raport al Curții de Conturi Europene a remarcat refuzul Comisiei de a publica orice detalii despre rolul lui von der Leyen în negocierile sale. În aprilie 2021, New York Times a dezvăluit că șeful Comisiei a făcut schimburi de SMS-uri personale cu Albert Bourla, directorul executiv al Pfizer, în perioada premergătoare acordului.

Achizițiile UE de vaccin împotriva covid-19 sunt, de asemenea, investigate de Parchetul European, deși încă nu s-a spus oficial cine este investigat sau care dintre contractele de vaccin ale UE sunt supuse controlului.

Excesul actual de vaccinuri „a expus slăbiciunea acordurilor negociate de Comisie”, a declarat ministrul polonez al Sănătății Adam Niedzielski, mai scrie Politico.

Citiți și:
Ursula von der Leyen, pusă la zid în UE. A negociat de capul ei achiziția uriașă de vaccinuri covid. Avem Raportul Curții de Conturi al UE
Lovitură pentru Leyen în scandalul contractelor covid: Președinta Comisiei speciale covid din Parlamentul European a făcut dezvăluiri bombă

 

yogaesoteric
8 ianuarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More