Se va rupe Europa de Statele Unite?

Am primit o întrebare foarte bună de la un cititor german care este și jurnalist. El m-a întrebat: „Cum s-ar putea realiza și care ar fi implicațiile practice dacă Europa în general și Germania în special ar rupe cârdășia cu SUA pentru a găsi un cadru european de pace și cooperare cu Rusia?

Slugărnicia lașă de care au dat dovadă Germania, Franța și Regatul Unit în îmbrățișarea pasională a confruntării Americii cu Rusia este acum pe linia de plutire. În ciuda amenințărilor bombastice de a continua să înarmeze Ucraina până la prăbușirea Rusiei, realitatea economică îi lovește pe europeni ca un duș rece ca gheața dintr-un furtun de stingere a incendiilor. Inflația rapidă, în special în sectorul energetic, forțează fabricile și întreprinderile să își închidă activitatea. A început dezindustrializarea Europei, în special a Germaniei și a Regatului Unit. Combinatele siderurgice germane se închid, brutăriile germane încearcă să își dea seama cum să plătească facturile la utilități, continuând să facă pâine și covrigi, iar producătorul german de hârtie igienică Hakle GmbH a solicitat procedura de insolvență. Dacă nu aveți un bideu sau o găleată plină de nisip, hârtia igienică este un element esențial. Spirala inflaționistă poate duce la ziua în care va fi mai ieftin să te ștergi la fund cu o bancnotă de 100 de euro decât cu trei foi de hârtie igienică Hakle.

Așadar, situația economică din fiecare dintre țări va crea o presiune internă enormă pentru ca guvernele europene respective, care în prezent aclamă Ucraina și înjură Rusia, să își regândească politicile. Războiul dintre Rusia și Ucraina a creat deja fisuri semnificative între membrii UE, Ungaria refuzând să impună sancțiuni suplimentare Rusiei. Alegătorii înfrigurați și flămânzi vor deveni din ce în ce mai indignați de faptul că trimit milioane de dolari în Ucraina, în timp ce privațiunile se multiplică de la Berlin la Londra.

Ruptura dintre Europa și Rusia este uriașă, iar Rusia nu este în stare să ierte insultele aruncate la adresa a tot ce-i rusesc, furtul resurselor financiare rusești și facilitarea de către Europa a atacurilor teroriste asupra viitorilor cetățeni ruși din regiunile Kherson, Zaporhyzhia, Donețk și Luhansk. Rusia deține atuul critic – poate porni fluxul de gaz și petrol, esențiale pentru a relansa producția și încălzirea locuințelor în Europa. Dar nu cred că Rusia va face aceasta fără un quid pro quo. Care ar putea fi favoarea obținută la schimb?

Ce-ar fi ca Europa să se rupă de NATO? Sau, mai simplu spus, ruperea NATO. Până acum, Europa a îmbrățișat iluzia că Rusia nu poate funcționa din punct de vedere economic fără o piață europeană. Ultimele șase luni de Operațiune militară specială a Rusiei au dovedit că opusul este adevărat – fără resursele cheie ale Rusiei, Europa devine o economie moartă care se plimbă în pielea goală, într-o iarnă geroasă.

Cei mai mari doi parteneri comerciali ai Europei sunt China și Statele Unite. Europa înregistrează un deficit comercial cu China. Dacă China cere plata în dolari, și nu în euro, atunci presiunea inflaționistă asupra Europei va escalada. De ce? Pentru că valoarea dolarului american a crescut vertiginos în raport cu euro și cu lira sterlină britanică. Europenii vor fi nevoiți să cheltuiască mai mulți euro pentru a cumpăra dolari, ceea ce înseamnă că deficitul comercial cu China se va înrăutăți probabil.

Situația cu Statele Unite este opusă. Statele Unite au înregistrat un deficit cu Europa care, la rândul ei, s-a bucurat de un excedent. Acest excedent va dispărea sau, cel puțin, se va micșora drastic. Capacitatea Germaniei de a exporta produse în Statele Unite va slăbi din cauza prețului dolarului și pentru că fabricile europene se vor închide sau își vor reduce producția.

Cu excepția unei redresări miraculoase – de exemplu, dacă inflația dispare și criza energetică se disipează – situația din Europa va deveni și mai gravă. Istoria acestor tipuri de convulsii economice este plină de cadavrele politicienilor care au insistat să promoveze politici în defavoarea populației. Eșecul Republicii Wiemar din Germania a deschis calea pentru ascensiunea la putere a lui Adolf Hitler. Nu sugerez că un nou Hitler așteaptă în culise, dar cred că puterea exercitată acum de Verzii din Europa va fi redusă sau chiar suprimată.

Statele Unite se confruntă cu propriul dezastru economic iminent. Prăbușirea pieței bursiere – vedem o scădere cu peste 20% de la începutul anului – va continua probabil. În ciuda insistențelor stridente ale administrației Biden, care susține că nu există recesiune, semnele sunt din ce în ce mai multe, în special pe piața imobiliară. Dar înrăutățirea tabloului economic nu este încă suficientă ca să genereze presiunea politică necesară în rândul electoratului american propagandist pentru a renunța la trimiterea de miliarde de dolari în Ucraina. Un șoc major de stagflație sau o prăbușire a armatei ucrainene ar putea însă modifica acest calcul.

Statele Unite și Europa joacă un joc de poker cu miză mare cu Rusia. Au pariat toate jetoanele lor pe faptul că Ucraina fie va învinge Rusia, fie va forța Rusia să se așeze la masa negocierilor. Iar Putin, cu pălăria în mână, se va târî pe burtă în fața stăpânilor occidentali și va implora să fie ajutat. Este o nebunie. Dar există mulți politicieni și experți care populează colțurile întunecate ale Washingtonului și cred cu tărie în această fantezie.

Rusia nu joacă poker. Rusia joacă șah și îl joacă bine. Relațiile comerciale și militare în plină expansiune ale Rusiei cu China, Iran, India și Pakistan, Arabia Saudită și Brazilia întăresc poziția lui Putin, nu o slăbesc. Eventuala prăbușire a Ucrainei, ca urmare a unei economii distruse și/sau a înfrângerilor de pe câmpul de luptă, va fi mai mult decât un ochi învinețit pentru NATO și, prin extensie, pentru Europa. Ar distruge probabil rațiunea de a fi în cazul NATO. Rezultatul va pune bazele unei apropieri de Rusia fără Statele Unite.

Epoca colosului Statelor Unite se apropie de sfârșit. Unchiul Sam nu va mai avea în lesă o haită de Yorkshires, pudeli și teckeli europeni pregătiți să urle. Cred că ne aflăm în pragul unei noi ordini internaționale multipolare care va spulbera în sfârșit moștenirea colonialismului european și a imperialismului american. După cum a remarcat cu înțelepciune Garland Nixon, „Generalul Iarnă este în marș”.

Autor: Larry C. Johnson, veteran al CIA și al Biroului de combatere a terorismului din cadrul Departamentului de Stat

Citiți și:
Adevăr sau provocare: Se folosește America de Ucraina pentru a distruge Europa?
Cum câștigă America din prăbușirea Europei. Criza energetică și cea alimentară, armele SUA?

 

yogaesoteric
8 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More