Sectă sau Cale Spirituală?

 
Dat fiind faptul că există o mulţime de calomnii şi de dezinformări referitoare la această şcoală de YOGA, considerăm că este necesar să vă prezentăm unele idei fundamentale, care sperăm că vă vor ajuta să înţelegeţi de ce este incompatibil sistemul milenar YOGA cu spiritul sectar şi dogmatic. Pentru a aduce suficientă lumină şi pentru a clarifica aceste aspecte, vom preciza care sunt diferenţele fundamentale ce există, fără îndoială, între sistemul milenar YOGA şi o sectă. Toate aceste aspecte vă vor ajuta să înţelegeţi că această şcoală de YOGA nu este o sectă. Încă de la început, trebuie să precizăm că în cadrul acestei şcoli de YOGA se predă atât practic, cât şi teoretic, sistemul YOGA tradiţional şi se respectă cu stricteţe toate etapele esenţiale şi toate principiile de bază ale acestui sistem milenar oriental.

În conformitate cu definiţia ce este oferită de Dicţionarul enciclopedic Larousse, cuvântul „sectă“ este explicat astfel: „un grup de persoane care aderă la aceeaşi doctrină (exemplu: secta lui Epicur) sau un grup de persoane care s‑au ataşat unei comunităţi religioase (exemplu: secta adventistă)“. Dicţionarul Explicativ al Limbii Române explică cuvântul „sectă“ astfel:  „o comunitate religioasă ce este desprinsă de biserica oficială respectivă; grup (închis) ce este alcătuit din adepţii unei doctrine (care uneori poate să fie o doctrină filosofică).“  
Acelaşi dicţionar Larousse defineşte succint Yoga ca fiind:  „un sistem filosofic tradiţional teoretic şi practic ce provine din India şi care recomandă aprofundarea contemplării, imobilitatea absolută a trupului, extazul divin şi practicile ascetice ce se realizează în vederea eliberării Eu‑lui individual de contingenţele vieţii materiale şi contopirea în Divin (DUMNEZEU TATĂL)“. 
Chiar dacă la ora actuală sectele reprezintă un fenomen social complex, fiecare sectă având particularităţile sale, vă vom prezenta în continuare, prin intermediul unei analize comparative succinte, care anume sunt caracteristicile lor, în comparaţie cu caracteristicile generale ale sistemului tradiţional YOGA.   

     
  
         ÎN LUMINA ACESTOR ASPECTE, ÎNŢELEGÂND CĂ YOGA AUTENTICĂ NU A FOST ŞI NICI NU VA FI  NICIODATĂ O SECTĂ, REALIZÂND CĂ EA NE OFERĂ, DIMPOTRIVĂ, O POSIBILITATE DE EXPANSIUNE ŞI UNIVERSALIZARE A CONŞTIINŢEI, NI SE PARE ABSOLUT NECESAR SĂ TRAGEM SEMNALUL DE ALARMĂ: ÎN ROMÂNIA NI SE RĂPEŞTE PRINTR-O ABILĂ MANIPULARE ÎN MASĂ, UN DREPT FUNDAMENTAL, ACELA DE A AFLA ADEVĂRUL DESPRE UNA DIN CELE MAI ÎNALTE REVELAŢII ALE CUNOAŞTERII UMANE, CARE A FOST ŞI ESTE YOGA!  Fragment preluat din cartea Este YOGA o sectă sau o cale spirituală?, de profesor yoga Gregorian Bivolaru şi conf. univ. dr. Monica Dascălu, publicată la Editura Shambala, tipărită de Ganesha Publishing House.
 Citiţi şi:
Secta, un cuvânt capcană
Cazul OSHO (Bhagwan Sri Rajneesh)
Trei dovezi de netăgăduit că francmasoneria este o sectă satanică

yogaesoteric
12 aprilie 2013
   

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More