Șeful FMI spune că moneda digitală a Băncii Centrale ar fi necesar să fie folosită alături de sistemul de credit social pentru a controla ceea ce oamenii pot sau nu cumpăra
Directorul general adjunct al Fondului Monetar Internațional (FMI) a explicat recent modul în care monedele digitale ale Băncii Centrale (CBDC) pot fi programate pentru a determina ce au voie să cumpere oameni și a insistat că ar fi necesar să fie utilizate alături de un sistem de scor social al creditului în stil chinez.
Spre deosebire de criptomonedă, care este privată, Moneda Digitală a Băncii Centrale (CBDC) va fi emisă și controlată chiar de băncile centrale.
În multe privințe, CBDC este la fel ca bancnotele, dar fiecare tranzacție va fi monitorizată pentru conformitate.
Vineri, 14 octombrie, FMI a transmis în direct o reuniune intitulată „Monede digitale ale băncii centrale pentru incluziune financiară: riscuri și recompense”.
Printre vorbitori s-a numărat Majestatea Sa Regina Máxima a Țărilor de Jos, care este, de asemenea, avocatul special al Secretarului General al ONU pentru Finanțarea incluzivă a dezvoltării, Kristalina Georgieva, director general al FMI, și Bo Li, director general adjunct, și, în cele din urmă, Cecilia Skingsley, directorul hub-ului de inovare al BRI.
Întâlnirea a avut ca temă incluziunea financiară la nivel mondial, despre care au spus că s-a îmbunătățit în ultimii zece ani, dar aproape un sfert din populația adultă a lumii este încă nebancarizată.
Se speră ca monedele digitale ale băncilor centrale să fie instrumente accesibile, acceptate pe scară largă și sigure, care ar rezolva, printre altele, unele dintre problemele legate de incluziunea financiară.
Transmisia în direct a trecut pe sub radar pentru mulți, dar Tim Hinchliffe de la The Sociable a fost atent la ce se petrece. Tim a postat o înregistrare video cu Bo Li, directorul general adjunct al FMI, explicând cum pot fi programate CDBS.
El a spus: „Contractul inteligent ar permite funcții de politică țintite, cum ar fi plăți pentru asistență socială, cupoane de consum, bonuri de mâncare etc.”
„Cu CBDC-urile, putem controla cu precizie ce pot și ce nu pot deține oamenii. De asemenea, pentru ce fel de utilizare pot fi programați acești bani, cum ar fi doar pentru alimente.” – Bo Li
Cuvântul cheie pe care l-a folosit a fost programabilitate.
Bo Li a continuat spunând că, datorită acestui potențial de programabilitate, agențiile guvernamentale ar putea direcționa cu precizie pachetele de sprijin către persoanele potrivite.
„CBDC-urile nu pot rezolva toate provocările legate de incluziunea financiară, dar pot lucra împreună cu alfabetizarea financiară și alfabetizarea digitală”, a adăugat el.
Așadar, un CBDC ar funcționa împreună cu alte politici, cum ar fi identitățile digitale și portofelele digitale.
Aceasta merge mână în mână cu ceea ce a descris Grupul Băncii Mondiale în noiembrie 2021. „Verificarea identității digitale este esențială pentru funcționarea CBDC-urilor, în special în cazul tranzacțiilor transfrontaliere.
Activele digitale tranzacționabile este necesar să fie legate de un sistem de identitate digitală, care, la rândul său, ar fi necesar să fie legat de un sistem automat de verificare KYC și AML/CFT.
Acesta este un pas fundamental pentru potențiala utilizare a CBDC-urilor, iar evoluțiile emergente în domeniul tehnologiei de reglementare și de conformitate pot fi benefice pentru experimentele băncilor centrale în spațiul monedelor digitale.”
Bo Li a descris un CDBC ca fiind un ecosistem și că datele pe care acesta le-ar produce ar fi foarte valoroase pentru terți.
Când a fost întrebat cum ar putea fi utilizate aceste date tranzacționale, Bo Li a explicat: „Pot să vă dau un exemplu din China, aceste date de tranzacționare pot fi utilizate de furnizorii de servicii în cadrul subscrierii creditelor.”
Subscrierea este procesul prin care creditorul decide dacă un solicitant este solvabil și dacă ar putea să primească un împrumut.
„Acele date de tranzacție cu privire la câte cafele beau în fiecare zi, de unde îmi cumpăr cafeaua, dacă folosesc Uber în fiecare zi și ce fel de ore de lucru am.”
„Aceste date netradiționale pot fi foarte utile pentru furnizorii de servicii financiare pentru a-mi acorda un scor de credit și, pe baza acestui scor de credit, furnizorii de servicii îmi pot acorda o linie de credit fără niciun fel de verificare prealabilă față în față.”
El a continuat spunând că acest sistem „va crea valoare în plus față de finanțe, iar acele date pot fi foarte profitabile, iar aceasta este valoarea despre care vorbim pentru a face atractiv pentru actorii din sectorul privat să se alăture acestui ecosistem”.
Seamănă cu modelul chinezesc, dar fiecare țară are opțiunea de a proceda diferit. Există o confidențialitate limitată. FMI, Banca Mondială și BRI gestionează, de asemenea, multe bănci centrale pe aceste noi produse.
În ceea ce privește problema confidențialității datelor, Cecilia Skingsley, directorul Innovation Hub al BRI, a explicat:
„Ceea ce tocmai am auzit de la Bo despre scoringul creditelor a fost un foarte bun exemplu al modului în care diferite țări vor face călătorii diferite către o «lume nouă» în care își deservesc societățile în spațiul digital.
Cu toții vom avea preferințe diferite, iar această preferință privind confidențialitatea sau anonimatul este delicată.”
Și a continuat susținând că: „merită să renunți la un pic de intimitate pentru a obține securitate”.
Am mai auzit asta, nu-i așa?
Partajarea datelor tranzacționale a fost subliniată și mai mult de Majestatea Sa Regina Máxima a Țărilor de Jos în remarcile sale de deschidere. Ea a spus: „O bună concepție a CDBC ar putea oferi oamenilor un control mai mare asupra datelor lor tranzacționale și asupra capacității lor de a le partaja cu un set mai larg de furnizori din sectorul financiar”.
Potrivit președintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, CDBC nu vor fi anonime și vor fi verificate din punct de vedere identitar, astfel încât tranzacțiile vor fi făcute publice, se presupune că pentru aceste părți terțe.
Să nu uităm că, la începutul acestui an, în cadrul World Government Summit, intitulat pe bună dreptate „Noua ordine mondială”, economista Pippa Malmagren a dat de înțeles că: „Suntem în pragul unei schimbări dramatice; suntem pe punctul de a abandona sistemul tradițional de bani și de a-l înlocui cu unul nou, Digital Blockchain CBDC, care ne va oferi o mai mare claritate asupra fiecărei tranzacții.” Exact, fiecare tranzacție va fi pusă la dispoziția băncilor centrale și a furnizorilor lor de servicii private pentru acest scor de credit.
Pe lângă programabilitate, un alt dezavantaj potențial al existenței unui CDBC este acela că, la fel ca în China, Occidentul global îți poate închide portofelul digital dacă protestezi sau vorbești nefavorabil despre elitele globale. Așa cum a fost cazul recent în China. Răspunsul autorităților la orice nesupunere civilă poate fi rapid și amplu.
Globaliștii doresc structuri centralizate de control și dominație, în care totul este urmărit și supravegheat, în locul unui sistem descentralizat și privat de bani și identitate digitală.
Ei nu glumesc! Parametrii pe care îi stabilesc pentru moneda digitală CBDC vor influența comportamentele noastre prin intermediul scoringului social, pentru a controla societatea.
Citiți și:
Cum CBDC va institui tehnocomunismul: Planul de joc al băncii centrale în mai puțin de 3 minute
De ce sunt periculoși banii electronici?
„Agenda noastră comună” – următorul pas în marșul către a Patra Revoluție Industrială: crearea „cetățeniei digitale”
yogaesoteric
18 noiembrie 2022