De ce sunt periculoși banii electronici?

Banii electronici au denumiri diverse, cum ar fi bani electronici, bani digitali și moneda electronică. Este un tip de bani care sunt stocați digital, în comparație cu hârtia tangibilă sau moneda. Teoretic, cel mai mare avantaj al banilor electronici este că se pot utiliza cu ușurință prin transferuri online și wireless. Banii electronici sunt cel mai simplu mod de a face cumpărături și de a primi plăți oricând, oriunde, 24 de ore din 24, șapte zile din șapte, 365 de zile pe an.

Crize precum pandemia de covid au facilitat și impulsionat utilizarea monedei electronice, mulți comercianți și instituții preferând să limiteze sau chiar să stopeze utilizarea de numerar. Deși există câteva avantaje pentru a trece la banii digitali, există și multe dezavantaje care să ne dea de gândit, precum riscul de fraudă, problemele de confidențialitate, istoricul de credit nefavorabil etc.

Pentru a obține o imagine mai clară, iată câteva avantaje și dezavantaje ale monedei electronice.

În favoarea utilizării banilor electronici:

  • Mai puține furturi din buzunare pentru că nu există bani tangibili de furat;
  • Schimb valutar mai ușor în timpul călătoriilor internaționale;
  • Eficiență în manipularea, stocarea și depunerea banilor de hârtie;
  • Mai puțină spălare de bani, zice-se, deoarece toate tranzacțiile sunt urmărite.

În defavoarea utilizării banilor electronici:

  • În urma unor posibile scurgeri de date, dacă toți banii dumneavoastră sunt digitali și sunt luați prin fraudă, atunci nu veți avea resurse financiare pe care să vă bazați;
  • Riscul de scurgere de informații personale;
  • Nu toată lumea dorește un cont bancar supravegheat de autorități, și nu toți au telefon smart sau calculator pentru a își putea gestiona banii digitali;
  • Este deja dovedit cu prisosință că banii virtuali sunt cu mult mai greu de economisit decât banii fizici;
  • Tentația de a cheltui excesiv poate crește;
  • Efectele în cazul unui posibil istoric de credit nefavorabil este încă necunoscut.

Cel mai mare risc însă pentru cetățeanul obișnuit este posibilitatea ca un guvern rău intenționat (scuze pentru pleonasm) să poată controla fiecare persoană, controlându-i banii. Cât timp există numerar, există libertate. Banii electronici pot fi șterși virtual, limitați, poate fi controlată sursa lor, destinația lor, pot fi distribuiți în funcție de un credit social (cât de bine se conformează cetățeanul regulilor care i se impun) etc.

De curând, Federal Reserve (banca centrală a SUA) a lansat un nou concept: „moneda digitală a băncii centrale” („Central Bank Digital Currency (CBDC)”). Totul este digital, „urmăribil”/„programabil”. În plus, o recentă știre ne anunță că „peste 80% dintre băncile centrale au luat sau iau în considerare lansarea unei monede digitale, potrivit indicelui global PwC CBDC 2022 care analizează și clasifică cele mai importante proiecte ale băncilor centrale privind banii digitali.”

În multe privințe, „banii digitali programabili” ar fi o fantezie devenită realitate pentru economiști, care cred că piețele sunt conduse de comportamentul uman, iar comportamentul uman este condus de stimulente, care ar putea fi integrate în banii digitali.

Evident, nu e nicio surpriză că mai ales sancțiunile pot fi ușor integrate în banii digitali. De exemplu, în utilizarea combustibililor fosili ar putea fi încorporată o suprataxă la nivel de TVA, în comparație cu utilizarea energiei verzi. Cumpărarea cerealelor cu zahăr pentru micul dejun poate crea un mic debit, în timp ce achiziționarea, de exemplu, de broccoli ar putea crea un mic credit. Cumpărarea legală a unei arme, în schimb, sau a oricărui produs ce ar putea fi folosit ca armă, ar putea fi restricționată din start. Și așa mai departe.

Ei bine, este posibil ca, în curând, nici merdenele calde să nu mai puteți cumpăra dimineața, în drum spre birou, decât cu bani digitali. Așa că, bucurați-vă de foșnetul bancnotelor, cât încă mai puteți!

Citiți și:
Mesaj pentru cei ce ridică în slăvi Bitcoin, Ethereum și conceptul de monedă digitală
Noua normalitate și predicțiile pentru anul 2025

 

yogaesoteric
15 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More