Semnal de alarmă pe piaţa muncii din România. Sociologii vorbesc despre un nou tip de angajat

Angajații români muncesc şi atunci când pleacă în concediu, asta arată datele unui studiu eJobs. 40% dintre români recunosc că locul în care îşi petrec vacanţa devine pentru câteva zile birou. Şi mai grav este că un procent foarte mare dintre angajaţi nu şi-au luat pe anul trecut zilele de concediu, doar 20% au putut să lipsească de la locul de muncă. În acest context, sociologii trag un semnal de alarmă – angajații ajung dependenţi de locul de muncă fără să îşi dea seama.

Angajaţii preferă să îşi folosească weekend-ul sau zilele nelucrătoare libere prin lege pentru a pleca într-o mini vacanţă şi nu zilele de concediu.

Nu e de mirare că doar 17% şi-au luat toate zilele de concediu anul trecut, în timp ce 20 de procente nu şi-au luat nicio zi liberă.

Mulţi însă speră că lucrurile vor fi mai bune în acest an. Două treimi speră că vor sta în vacanţă cel puţin cinci zile.

Însă alta este problema, şi cei puţini care pleacă totuşi în concediu nu uită să îşi ia cu ei laptopul sau telefonul de muncă. Studiul arată că 4 din 10 români fac aceasta.

Ana Călugaru, PR la o agenţie de recrutare online: „Cea mai mare parte rămân conectaţi la problemele de la birou. Îşi verifică e-mailurile aproape în fiecare oră, răspund la telefoane, iar unii dintre ei îşi aleg destinaţia de vacanţă aproape de casă, de România, pentru a fi contactaţi în orice moment, pentru a fi pe acelaşi fus orar cu colegii şi şefii lor”.

Sociologii vorbesc despre un nou fenomen, angajatul ajunge să se identifice cu firma la care lucrează.

Ciprian Necula, sociolog: „Când este acasă are laptopul legat de gât. Are telefonul la îndemână cu e-mailul de la servici şi lucrează, chiar dacă nu percepe că lucrează. Oamenii se identifică cu organizaţiile. E o formă de exploatare impusă. Un om obosit este mai puţin eficient decât unul relaxat.”

Astfel că 40% dintre angajați, indiferent dacă ocupă un post de conducere sau nu, susţin că şi-au întrerupt concediul pentru a se întoarce la muncă.

Citiți și:

Experiment reușit. O companie reduce programul de muncă la patru zile pe săptămână

Studiu. Ce riscă cei care muncesc mai mult de 45 de ore pe săptămână

yogaesoteric

25 mai 2019 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More