Sesizare adresată CNA pentru sancţionarea postului OTV

 


Domnului Preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului

 
Solicităm sancţionarea postului de televiziune OTV pentru emisiunea difuzată în 30 mai 2007, Cazul Ralph Sinucidere. În cadrul acestei emisiuni se fac afirmaţii aberante care urmăresc să inducă ideea ca Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut ar fi responsabilă de drama recentă a tânărului Bogdan Costache, care s-a sinucis. Nu este prima dată când Diaconescu Dan, din lipsă de profesionalism, speculează  evenimente tragice pentru a-şi atrage audienţă, adaugând elemente cu potenţial de scandal doar pentru a-şi creşte ratingul. Asocierea frecventă a MISA cu diverse subiecte discutate fără nici o bază faptică aduce grave prejudicii imaginii tuturor practicanţilor de yoga din România.
 
În emisiunea din 30 mai, s-a promovat ideea că cele trei personaje implicate în drama sinuciderii tânărului Bogdan Costache ar face parte din MISA şi din acest motiv s-ar fi ajuns la această tragedie. Singura „dovadă” au fost afirmaţiile „clarvăzătoarei” Ildiko, coroborată cu unele sms-uri repetate obsesiv pe banda emisiunii.
 
Ca autoritate a statului special creată pentru amendarea unor astfel de acţiuni ce contravin legislaţiei audiovizualului, rugăm CNA să constate şi să sancţioneze instigarea la ură şi denigrarea organizaţiei noastre în cadrul emisiunii postului OTV.
 
În timpul acestei emisiuni, pe banda de ştiri au rulat mesajele telespectatorilor. Pentru a incita populaţia la ură şi a crea o atitudine ostilă au fost reluate cu obstinaţie următoarele mesaje (acestea au fost transcrise ca atare, greşelile de ortografie nu ne aparţin):
“Corina e membru Misa şi sacrificiul suprem este iubirea”
“Corina e membru Misa şi sacrificiul suprem este iubirea şi ea asta a făcut când Bogdan a atins cota maximă la sacrificat. Mirela Topliţa”
“Doamna Ildiko are mare dreptate, face parte din organizaţia MISA, este coordonată de grupul ei. Ea manipulează totul cu aj.energiei negative. Fiţi atenţi-prin sex c. absorbea energie. B.S.”
“Da-ţi voie Corinei să plece (nn – din ţară) că aşa a plecat şi Bivolaru! Ruşine Justiţiei Române! Eu lucrez în Sua şi doar dacă cineva acolo încearcă să adreseze cuvinte vulgare unei femei este arestat.”
“Oameni buni, nu e derapaj. Ei sunt m MISA. Cunosc foarte bine o fam. din Bacău au şi copil. s-au despartit, dar trăiesc împreună. Merg săptămânal la MISA fac sex în grup şi de fiecare dată făcea testul HIV(ea medic)… orgii…”
“În MISA nu există ideea de păcat. Totul e permis: relaţii sexuale între rude, etc. au adepţi printre intelectuali nu-s transparenti, sunt o castă. Tantra yoga. Gina”
“Lucia din Timişoara Legea nu trebuie să o lase să plece ca Bivolaru să dispară”
 
Toate acestea nu au nici o legătură cu realitatea şi aduc prejudicii grave de imagine zecilor de mii de practicanţi yoga din România. Prin unele comentarii făcute, cât şi prin transmiterea mesajelor de mai sus se instigă opinia publică la ură, aspect sancţionat de Decizia 40/2004, art.1 c) a CNA.
 
Repetarea cu obstinaţie a mesajelor menţionate mai sus nu se justifică decât prin intenţia evidentă de a forma un curent de opinie cum că MISA ar avea o responsabilitate în tragedia sinuciderii tânărului de 19 ani. Precizăm că nici una dintre cele trei persoane implicate în această tragedie nu are nici o legătură cu MISA şi nu a practicat yoga în cadrul şcolii noastre. Calomniile privind orgiile sexuale sunt de asemenea aberante şi fără bază reală.
 

Vă rugăm analizaţi cele prezentate şi sancţionaţi corespunzător această propagandă publică de instigare la ură.

 
Biroul de Presă MISA
 


NOTĂ. În urma aceste sesizări depuse la CNA în data de 27 iunie, CNA a trimis următorul răspuns în data de 12 iulie, refuzând să ia vreo măsură şi dovedind prin aceasta că refuză să îşi îndeplinească îndatoririle stabilite prin lege pentru a sancţiona abuzurile posturilor TV.

 

Consiliul National al Audiovizualului, intrunit in sedinta publica in data de 10.07.2007, a analizat sesizarea dvs. inregistrata la CNA cu nr. 9393 din 27.06.2007 referitoare la asocierea cazului de sinucidere “Ralph” cu organizatia M.I.S.A. in emisiunea difuzata de postul de televiziune OTV in data de 30.05.2007.
Membrii Consiliului au vizionat caseta cu emisiunea respectiva si au decis sa va comunice faptul ca nu s-au constatat incalcari ale legii.
Totusi, daca dumneavoastra, reprezentatii M.I.S.A., va considerati lezati in dreptul la propria imagine, puteti apela la dreptul la replica si rectificare prevazut de Codul de reglementare a continutului audiovizual.
Cu consideratie,
Vicepresedinte
Attila Gasparik

 

yogaesoteric

26 iunie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More