Sfârșitul internetului… așa cum îl știm acum?

Cei mai bogați oameni de pe planetă – adică 1% din întreaga populație – ar putea controla tot ceea ce vedem pe internet, pentru totdeauna. Este sfârșitul internetului așa cum îl știm și un act de distrugere a spațiului democratic de informare conceput de fondatorii săi.

Comunitatea noastră a reușit să construiască foarte mult în acest spațiu democratic, folosind internetul pentru a lupta împotriva corupției, pentru a salva vieți și a oferi ajutor țărilor aflate în criză. SUA și UE sunt pe cale să ofere celor mai bogate corporații avantajul unei viteze optime de vizualizare a paginilor lor, încetinind viteza de conectare sau cerând o taxă suplimentară pentru toate celelalte site-uri. Am putea pierde posibilitatea de a arăta lumii întregi imagini filmate de cetățenii-jurnaliști din Siria sau de a lansa campanii pentru salvarea planetei!

Evenimentele de la Pungești ar fi rămas neștiute fără internet, la fel și zecile de proteste ale așa-zișilor eco-anarhiști. Fără internet, societatea ar rămâne mută în fața abuzurilor capitaliste, în fața manipulărilor ordinare dar nu lipsite de importanță, în fața industriei alimentare care ne otrăvește zilnic, direcționându-ne sau mai bine spus plasându-ne în brațele ocrotitoare ale industriei farmaceutice a cărei asociată de mare taină este. Fără internet suntem ai nimănui!

De ambele părți ale Atlanticului se vrea să se ia decizii importante. Dar specialiștii în inovație tehnologică, susținătorii libertății de exprimare și cele mai bune companii online luptă pentru drepturile utilizatorilor. Dacă milioane dintre noi li se vor alătura, putem crea cel mai răsunător apel pentru un internet liber și democratic din toate timpurile. Trimite vestea mai departe, discută acest subiect cu prietenii tăi și propune soluții. Cum ne-am putea împotrivi, cum am putea reacționa, cum am putea oare să-i oprim? Semnarea unei petiții e un pas, e o împotrivire dar e în același timp zadarnică, trebuie să găsim altceva, mai dur, mai deranjant. Trebuie să  diminuăm consumul, asta-i va falimenta!

Îmbunătățirea internetului ne-a adus beneficii tuturor: dacă Fox News, postul de știri ultraconservator al lui Rupert Murdoch, găsea o cale de a-și prezenta mai rapid conținutul video, aceeași opțiune stătea și la dispoziția presei independente care prezintă realitatea de la fața locului din Ucraina, Siria sau Palestina. Politicienii au numit acest fenomen „neutralitatea internetului”, iar în SUA au existat chiar legi pentru protejarea ei, până când un tribunal le-a anulat. Parlamentul European amenință să adopte o legislație care dă furnizorilor de servicii internet puterea de a diviza rețeaua și de a controla ceea ce vedem prin încetinirea vitezei de conectare sau instituirea unei taxe pentru acces optim la site-urile care nu plătesc pentru vizualizare rapidă. Site-urile mici alături de blogurile tematice vor fi primele afectate. Cine și câți își vor putea permite să plătească bani în plus?

Dar dacă ne unim forțele, îi putem opri! Furnizorii de internet ca Verizon și Vodafone fac un lobby intens pentru un internet al celor bogați. Iar în lipsa unui protest masiv din partea cetățenilor, au șanse mari să câștige, punând în pericol întreaga noastră comunitate. Majoritatea serverelor sunt localizate în SUA și UE, deci acest plan ne afectează pe toți. Nu avem timp de pierdut! Dă click mai jos și semnează petiția urgentă:

Trimite articolul mai departe prietenilor și cunoștințelor tale! Uniți putem salva internetul, ultima redută a drepturilor umane.

Când comunitatea Avaaz număra mai puțin de jumătate din membrii pe care îi are acum, am protestat și am ajutat la oprirea acordului ACTA și a legilor de cenzurare a internetului SOPA/PIPA. Astăzi, suntem mai puternici ca niciodată. Haideți să ne unim forțele pentru a ne asigura că ceea ce ne unește pe toți va rămâne accesibil tuturor.

Cu speranță,
Pascal Emma, Dalia Luis Emilie, Luca Sayeeda

Bibliografie:

5 Major Ways the Internet Will Change Without Net Neutrality (ABC News)
Here’s how net neutrality can still survive (Washington Post)
European civil rights groups join forces to defend net neutrality (PC World)
Coming Clean on Net Neutrality (The Huffington Post)
EU telecoms market reforms threaten net neutrality and privacy (Wired)
Save the Internet

Sursa: Revista  Lohanul nr. 30

Citiți și:
Internetul a devenit prea periculos pentru francmasoneria mondială
Internetul întrerupt. Probă generală?

yogaesoteric
3 august 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More