Shiva Vrishabharudha
Shiva în ipostaza de stăpânitor al legii divine a dreptăţii şi armoniei universale (Dharma)
de profesor yoga Gregorian Bivolaru
Shiva Vrishabharudha este una dintre cele mai favorabile ipostaze ale lui Shiva. Este adorată de un mare număr de fiinţe umane care sunt pline de dăruire către El, deoarece adorarea acestei ipostaze conferă rapid aspiranţilor multe daruri spirituale.
Sub chipul lui Shiva Vrishabharudha, Shiva este reprezentat călare pe taur, vehiculul său. Taurul este un simbol important în cadrul tradiţiei hinduse. Numele său este Nandi. El este simbolul şi totodată vehicului lui Shiva. Imaginea sa domină aşezările indiene. El este paznicul templelor, mari sau mici, atât al celor de formă redusă, cât şi al celor gigantice. Taurul divin, Nandi, este unul dintre cele mai vechi simboluri ale stării de vitalitate, al generozităţii şi al bucuriei care apare în fiinţă prin cunoaşterea şi respectarea legii divine a dreptăţii şi armoniei universale (dharma). Taurul divin, Nandi, este şi simbolul garanţiei unei vieţi fericite şi prospere. Se spune că în India toate reprezentările lui Shiva erau păzite de către taurul divin, Nandi, care este protectorul legii universale (dharma). Taurul divin, Nandi, este totodată taurul fertilităţii pastorale, simbolizând continuarea tradiţiei adorării frenetice a lui Shiva.
Tradiţia vedică ne indică existenţa a doi tauri care îndeplinesc rolul de vehicul al lui Shiva. Primul taur vehicul al lui Shiva este o ipostază a lui Vishnu. Existenţa acestui taur vehicul al lui Shiva este legată de momentul intervenţiei divine, purificatoare a lui Shiva, care era îndreptată asupra celor trei cetăţi răzvrătite aflate în cele trei lumi, respectiv lumea fizică, lumea subtilă şi lumea cauzală. De îndată ce Shiva a pus piciorul în carul de luptă cu care el urma să se îndrepte către cele trei cetăţi, car ce fusese construit de către toţi zeii şi de care aceştia erau foarte mândri că l-au realizat pentru Shiva, axul carului s-a rupt. Atunci Vishnu a luat imediat înfăţişarea unui taur extrem de puternic pe spatele căruia Shiva s-a aşezat şi a pornit să restabilească ordinea divină în cetăţile care erau nesupuse voinţei Sale divine. În acest mod, taurul a devenit vehicului lui Shiva şi simbolul legii divine a dreptăţii şi a armoniei divine (dharma).
Al doilea taur-vehicul este taurul simbol al justiţiei universale (dharma), întruparea unei fiinţe celeste numită Dharmadeva despre care se spune că îşi dorea foarte mult să atingă starea de nemurire spirituală. El, acest al doilea taur – vehicul, cunoştea taina ritmurilor cosmice şi întreaga succesiune a erelor universale. El ştia că o eră cosmică, yuga, cu o durată de două mii de ani celeşti este, de fapt, o zi a lui Brahma, iar 30 de astfel de zile ale lui Brahma alcătuiesc o lună de viaţă pentru el. Apoi, 12 astfel de luni alcătuiesc un an de viaţă a lui Brahma şi 100 de asemenea ani reprezintă durata unei vieţi a lui Brahma. La rândul său, întreaga perioadă de viaţă a lui Brahma reprezintă o zi din viaţa lui Vishnu şi, după 100 de ani ai săi, Vishnu se resoarbe şi el în Paramashiva. Prin urmare, Dharmadeva ştia că, mai devreme sau mai târziu, toate fiinţele create dispar resorbindu-se în fiinţa cea transcendentă a lui Paramashiva. Întregul univers existent va reintra astfel, o dată cu marea resorbţie universală (mahapralaya) în nemanifestare.
Împreună cu ceilalţi nemuritori, Supremul Shiva există fără încetare. Atunci când un ciclu al vieţii cosmice va lua sfârşit, el, Shiva, va reduce totul la cenuşă cu focul teribil care izvorăşte din cel de-al treilea ochi al său şi va face să se manifeste totul prin dansul său cosmic prin care el stăpâneşte totul.
Ştiind toate acestea, zeul legii virtuţii divine universale, Dharmadeva, şi-a spus în sinea sa: „Ştiind că toate se vor stinge la un moment dat, în noaptea resorbţiei universale (mahapralaya), oare cum aş putea să ating starea de nemurire spirituală pentru a putea exista în eternitate chiar şi când totul se va stinge în fiinţa transcendentă a lui Shiva?”
“Fiind una cu El, voi putea atinge nemurirea”
Pentru a găsi un răspuns la această întrebare existenţială, Dharmadeva s-a decis să-l adore pe Shiva cu o mare frenezie şi aproape fără încetare. La un moment dat, prin graţia şi inspiraţia divină a lui Shiva, a descoperit răspunsul în inima sa: „Numai dacă mă apropii cât mai mult de fiinţa divină a lui Shiva şi rămân intim fuzionat cu El în eternitate, voi putea astfel să ating starea de nemurire spirituală”. Atunci, fiind călăuzit de răspunsul cel lămuritor pe care Shiva i-l pusese în inima sa, Dharmadeva a luat înfăţişarea unui taur plin de vigoare şi, cu o adâncă stare de umilinţă, s-a apropiat de Shiva spunându-i: „Prea-iubitule stăpân divin al timpului şi al întregului Macrocosmos, acceptă, te rog, ca eu, umilul tău slujitor, să fiu de-acum înainte, fără încetare, vehiculul tău divin şi protejează-mă astfel, prin prezenţa ta divină, de anihilarea care apare în noaptea disoluţiei universale (mahapralaya)”. Remarcând sinceritatea şi umilinţa cu care Dharmadeva şi-a formulat cererea, Shiva a acceptat taurul ca vehicul al său. El i-a spus lui Dharmadeva: „Condu de acum înainte legea cea divină Dharma, cu toate cele patru picioare ale tale, în timpul erei luminii satya yuga, apoi doar cu trei dintre picioarele tale în treta yuga, apoi cu două dintre picioarele tale în dvapara yuga şi, în final, doar cu un singur picior, în epoca întunecimii spirituale, kali yuga, păstrând lumina spirituală doar pentru cei puţini care sunt sinceri şi pe deplin dăruiţi Mie. De acum înainte tu vei fi tot timpul vehiculul meu divin şi vei fi astfel în permanenţă împreună cu mine pretutindeni. Legea divină, Dharma, va fi una cu fiinţa mea supremă, Shiva, şi tu vei asigura respectarea ei întrutotul.”
În acest mod, Dharmadeva a primit răsplata divină a dăruirii sale pline de dragoste şi umilinţă faţă de Shiva, devenind astfel vehiculul său divin. Astfel Dharmadeva a atins starea de nemurire spirituală, fiind nedespărţit de atunci de Shiva.
Ipostaza în care Shiva ni se înfăţişează ca stăpânitor al legii divine a dreptăţii şi armoniei universale (dharma) este numită Shiva Vrishabharudha. În această ipostază, Shiva este reprezentat ca fiind călare pe taur (vrisha). Aici Shiva este reprezentat ca fiind aşezat pe spatele taurului, cu Parvati pe genunchiul său stâng şi cu Ganesha pe cel drept. În această ipostază, Shiva are pielea de culoare albă şi are patru braţe: braţele sale de sus poartă ciocanul de piatră al zidarului şi antilopa. Cu braţul drept din faţă el îl ţine de jur împrejur pe Ganesha şi cu cel din stânga el o ţine pe Parvati. În ipostaza Vrishabharudha, Shiva are un chip plin de pace (prasana). În conformitate cu lucrarea Kashyapa Samhita, această ipostază a lui Shiva mai este numită şi Shiva Vrishabhahana şi îl reprezintă pe Shiva nu călare pe taurul său, ci fiind alături de el, uşor înclinat spre acesta şi sprijinindu-şi cotul său pe capul taurului. „Având mâna dreaptă împodobită cu brăţări, şi uşor înclinată pentru a se sprijini pe spatele puternicului taur, ce-i serveşte drept vehicul divin (bhahana), cu părul strâns cu o coroană, cu ochii săi cei divini plini de graţie, dintre care cel de-al treilea este Ajna Chakra, cu mâinile sale binecuvântate care ţin axul şi antilopa, simbolurile puterii sale spirituale, emanând o copleşitoare stare de fericire divină extatică (ananda), el o îmbrăţişează cu o neasemuită dragoste pe Parvati care se află în stânga sa, privindu-l transfigurată.
Acesta este Shiva Vrishabharudha, cel prin adorarea căruia darurile divine şi realizările bune nu mai încetează.”
articol preluat din revista Yoga Magazin nr.42
yogaesoteric
Also available in: Français