„Sinucidere strategică a SUA” în Ucraina / Zelenski, târât spre eșec

Repetând aceleași greșeli în Irak, Afganistan, Libia și Siria, în Ucraina, pare inevitabil ca SUA și aliații săi să se confrunte cu un nou eșec rezultat din obsesia lor ideologică, susține un editorial publicat de Sabah.

După ce au eșuat complet în războaiele din Orientul Mijlociu, americanii au trimis în Ucraina nu numai armele lor ineficiente, ci și gândirea și strategia lor inadecvată. Dar, indiferent de ceea ce fac, șansele lor de a câștiga împotriva Rusiei sunt foarte reduse, scrie editorialistul Bercan Tutar.

„Sinucidere strategică”

Joi [19 ian., n.n.] a fost cea de-a 330-a zi a războiului care a început la 24 februarie 2022. După o scurtă retragere, Rusia a început să se redesfășoare și apoi să ia măsuri pentru a permite pacea. Rușii se îndreaptă spre Bahmut, singurul loc din Donețk pe care nu l-a cucerit, controlând orașul Soledar din apropiere de Bahmut.

Cu toate acestea, faptul că Rusia a renunțat la asediul Kievului și s-a concentrat pe controlul regiunilor rusofone i-a făcut pe liderul ucrainean Volodimir Zelenski și SUA să aibă vise false.

Încurajate de acțiunea militară precaută a Rusiei, Statele Unite au pus imediat în aplicare în Ucraina strategia lor nereușită în războiul împotriva terorismului. Potrivit expertului american Brandon J. Weichert și altor experți, actuala administrație Joe Biden calcă în Ucraina pe urmele mortale ale propagandei de război anterioare, care s-a dovedit a fi un eșec în Afganistan și Irak.

În timp ce Rusia urmărește o strategie militară care acordă prioritate obiectivelor sale politice, SUA este inadecvată atât în ceea ce privește conducerea militară, cât și cea politică.

De îndată ce a început războiul din Ucraina, primul obiectiv al Statelor Unite a fost acela de a-și mobiliza aliații din NATO pentru a respinge invazia rusă. A fost o strategie sensibilă și a funcționat. Forța rusă de 160 de mii de soldați nu a putut cuceri Kievul.

După ce guvernul lui Volodimir Zelenski a supraviețuit, cursul rațional de acțiune ar fi fost să se așeze la masa negocierilor. Cel puțin libertatea Ucrainei de Vest putea fi garantată. Provinciile rusofone din estul Ucrainei și Crimeea ar fi fost lăsate rușilor.

Cu toate acestea, atunci când SUA și-au atins primul obiectiv, și-au mărit și mai mult așteptările. Rusiei i s-a cerut să părăsească nu doar Donețk și Lugansk (Donbas), ci și Crimeea. Mai departe, Statele Unite au început să exprime cereri maximaliste, cum ar fi schimbarea regimului de la Moscova, judecarea lui Putin drept criminal de război și dezintegrarea Rusiei, ultimele trei fiind văzute în unele întâlniri care au avut loc în Polonia.

Cu toate acestea, aceste cereri sunt elemente care se pot petrece doar cu un război mondial total. Nu este nici măcar o garanție. Drept urmare, fanteziștii americani recurg la sinucidere strategică pe baza acestor vise grosiere. S-au înșelat pe ei înșiși, au înșelat europenii și Ucraina.

Zelenski, târât într-un război „imposibil de câștigat”

Afirmând că și Rusia a fost înșelată, Vladimir Putin a declarat, la cea de-a 80-a aniversare a spargerii asediului Leningradului: „Am avut răbdare din 2014, am urmărit să ajungem la un compromis de mult timp. Acum se dovedește că am fost înșelați. Nu este prima dată când am fost înșelați. Cu toate acestea, am căutat să rezolvăm această situație în mod pașnic. Am făcut tot posibilul să o rezolvăm, acum s-a dovedit a fi absolut imposibil”.

Pe scurt, unele medii geopolitice din SUA l-au târât pe Zelenski într-un război imposibil de câștigat împotriva unei Rusii înarmate nuclear. Acum, lumea se concentrează asupra a două opțiuni, altele decât pacea, care devine din ce în ce mai imposibilă.

Fie SUA și aliații săi vor realiza un miracol în Ucraina. Fie rușii vor zdrobi Ucraina și apoi vor rupe alianța NATO. Astfel, poziția strategică a SUA în Europa se va sfârși și va apărea o nouă ordine mondială, posibil cu mai multe centre de putere în afara Statelor Unite.

Citiți și:
Lecțiile războiului civil din SUA arată de ce Ucraina nu poate învinge
General SUA: „Pentru 66 de miliarde de dolari, am târât Ucraina în război cu Rusia”

 

yogaesoteric
10 februarie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More