Sistemul limfatic distruge virusurile și elimină toxinele din organism. Ce să faci ca să funcționeze la capacitate maximă?

Când sistemul limfatic nu mai funcţionează corect, organismul nostru nu poate să elimine toxinele și devine mult mai vulnerabil în fața atacurilor agenților microbieni. 

Sistemul limfatic reglează cantitatea de fluide din ţesuturi și distruge şi îndepărtează „invadatorii” precum virusurile şi bacteriile din organism. Este o componentă importantă a sistemului nostru natural de apărare – sistemul imunitar – şi ne ajută să luptăm împotriva infecţiilor.

Acest sistem conţine un fluid aproape limpede, denumit limfă, care circulă în organism prin vase limfatice de dimensiuni diferite. Sistemul limfatic ajută la transportul anumitor celule – mai precis, a celulelor sangvine albe, inclusiv a acelui tip special de celule albe numite limfocite –, a proteinelor, nutrienţilor şi a produşilor de degradare în organism. 

Atunci când răcim, simţim uneori că sub maxilar apar niște mici formațiuni care se întăresc. Aceste formaţiuni sunt o componentă a sistemului limfatic şi se numesc ganglioni limfatici. În organism există aproximativ 100 de ganglioni limfatici şi atunci când se măresc sunt uşor de observat la nivelul axilei, inghinal şi în zona gâtului.

Celulele sangvine albe care circulă în sistemul limfatic caută şi distrug invadatorii străini, cum ar fi agenţii patogeni sau toxinele. Ganglionii limfatici filtrează limfa pentru a îndepărta invadatorii identificaţi şi pentru a bloca pătrunderea acestora în circulaţia sangvină. După ce limfa a fost „curăţată” în ganglionii limfatici, pătrunde în circulaţia sangvină şi în circulaţia generală.

Pentru ca sistemul să poată funcţiona la capacitate maximă, lichidul limfatic este necesar să fie pus în mișcare.

Cum ne putem mobiliza circulația limfei

Respiraţia profundă

Respirațiile profunde, ample, în care mobilizăm inclusiv diafragma, reprezintă un excelent mod de a pune limfa în mişcare. Inspiraţi uşor şi adânc împingând burta înafară, iar apoi expiraţi la fel de încet, lăsând în mod natural aerul să iasă afară complet. 60% dintre nodurile limfatice se află chiar sub diafragmă.

Mersul pe jos

Pune în mişcare sistemul limfatic, mai ales mersul grăbit. De fapt, orice mişcare antrenează limfa, inclusiv râsul.

Masajul

Masajul limfatic este ideal, îl putem face şi singuri, cu delicateţe, masând pielea în direcţia inimii.

Uleiul de ricin

Este cel mai eficient medicament pentru stimularea limfei. Se aplică pe partea inferioară a abdomenului şi/sau pe ficat, direct pe piele sau printr-o compresă. Dacă puneţi deasupra zonei o sticlă cu apă caldă, efectul se amplifică. Compresa cu ulei de ricin se ţine toată noaptea. 

Dintre plantele care ajută sistemul imunitar, și deci, implicit, limfa, cea mai cunoscută este echinaceea. Mai sunt indicate şi extractul de sâmburi de grapefruit sau de sâmburi de struguri, ceaiurile de gheara-mâţei cu ghimbir, fructele de pădure.

Dieta sănătoasă

O alimentație sănătoasă ajută la întărirea sistemului limfatic. Alimentele bogate în fibre precum fructele și legumele proaspete fortifică un sistem slăbit. Este indicat să mâncăm alimente bogate în vitaminele A, B, C, E şi K. Şi mineralele sprijină sistemul imunitar: zincul, fierul, cuprul, seleniul şi manganul. Acizii graşi Omega 3 au un rol binefăcător în activarea limfei. 
Dăunătoare limfei sunt toate alimentele procesate, metalele toxice (cadmiu, plumb, mercur), pesticidele (sulfiţii).

Menţinerea unei greutăţi trupești optime şi a unui nivel scăzut al colesterolului ajută la o bună circulaţie a limfei.

Citiți și:

Purificarea sângelui și a limfei prin unele metode simple, perfect naturale


Sistemul limfatic şi dezvoltarea cancerului 

yogaesoteric

10 iulie 2019

 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More