Sistemul limfatic şi dezvoltarea cancerului

 

Sistemul limfatic este o reţea complexă de vase limfatice şi organe care ajută organismul să scape de toxine, reziduuri metabolice şi alte substanţe nedorite. Una dintre funcţiile sistemului limfatic este aceea de a transporta limfa, un fluid ce conţine celulele albe ale sângelui care luptă împotriva agenţilor patogeni, în întregul organism.

Buna funcţionare a sistemului limfatic asigură atât o bună „igienă” a ţesuturilor cât şi o afluenţă corespunzătoare de anticorpi şi limfocite, prin urmare o apărare imună corespunzătoare împotriva oricărei structuri străine organismului.
Sistemul limfatic este alcătuit din vase care sunt similare venelor şi capilarelor sistemului circulator sanguin. Vasele limfatice sunt conectate cu ganglionii limfatici, unde limfa este filtrată. Amigdalele faringiene, structurile adenoide, splina şi timusul sunt părţi ale sistemului limfatic.

Sistemul limfatic este crucial pentru prevenirea apariţiei cancerului. Mai multe studii au arătat că, în mod obişnuit, într-un organism sănătos, sistemul imun distruge zilnic un anumit număr de celule precanceroase (celule în care au apărut modificări ce ar putea conduce la formarea unei tumori) care se formează în diferite regiuni/organe ale trupului.

Atunci când deja s-a format o tumoră şi aceasta creşte în dimensiuni, celulele canceroase care se desprind din tumoră pot ajunge în interiorul unui ganglion limfatic din apropiere şi, fiind structuri recunoscute ca „străine” (non-self) de către limfocitele din ganglion, acestea încep să se înmulţească şi să lupte cu celulele tumorale, urmărind să le elimine, şi în acelaşi timp determinând umflarea ganglionului limfatic. Apariţia unei adenopatii (umflarea unui ganglion limfatic) poate fi uneori un prim simptom în caz de cancer. De multe ori medicii vor verifica dacă există adenopatii atunci când investighează un pacient suspect de cancer sau pentru a vedea dacă cancerul existent s-a extins.

O sarcină foarte importantă a sistemului imunitar este aceea de a crea limfocite. Unele dintre acestea produc anticorpi ce distrug germenii și opresc infecțiile, iar altele, limfocitele killer, luptă cu şi opresc răspândirea celulelor atipice. În unele cazuri, acest proces nu funcționează suficient de rapid pentru a opri cancerul să se răspândească. Astfel, celulele canceroase pot începe să se multiplice foarte repede şi să disemineze. Există numeroase studii la ora actuală care explică din punct de vedere molecular modalităţile prin care celulele tumorale scapă ofensivei sistemului imun.
 
Cancerul poate începe fie în ganglionii limfatici (în cazul limfoamelor) fie într-un organ sau ţesut, celulele tumorale ajungând în ganglionii limfatici adiacenţi după constituirea şi creşterea tumorii. Celulele canceroase care s-au desprins dintr-o tumoră pot ajunge în alte parţi ale trupului prin intermediul sângelui sau pe cale limfatică, iar în cazul în care acestea ajung la alte organe permisive, vor continua să se înmulțească acolo. De cele mai multe ori organismul controlează acest proces și este capabil să distrugă cantități mici de celule atipice sau celule canceroase desprinse. Este necesar de precizat că doar o cantitate mică de celule canceroase se poate desprinde şi invada organismul pentru a forma noi tumori (numite metastaze). Acest lucru poate deveni foarte rapid vizibil şi chiar dureros (la palpare sau spontan) în cazul în care ganglionii limfatici se măresc (uneori sunt destul de mari că se pot simţi prin piele) ca urmare a invaziei tumorale.

Detectarea celulelor canceroase în ganglionii limfatici direcţionează modul în care cancerul este tratat şi ajută la stabilirea stadiului de evoluţie al tumorii. Un ganglion limfatic poate fi eliminat chirurgical în cazul în care devine suprapopulat cu celule canceroase (aspect obiectivat prin biopsie), dar aceasta lasă corpul fără o modalitate de a echilibra curgerea fluidelor și eliminarea reziduurilor din țesuturi, ceea ce poate conduce la acumularea de limfă cu reziduuri metabolice în ţesuturi, creşterea acestora în volum, apariţia senzaţiei de durere şi atingerea stadiului de limfedem în ţesutul respectiv.

În medicină se folosește sistemul TNM pentru a clasifica stadiile cancerului (TNM însemnând tumoră, noduli (limfatici) şi metastaze). Acesta este un sistem de notare numeric, utilizat în spitalele din toată lumea:
T – descrie mărimea tumorii şi dacă aceasta a invadat ţesuturile din vecinătate
N – descrie gradul de implicare a ganglionilor regionali
M – descrie gradul de metastazare la distanţă (gradul de răspândire a cancerului)
T – mărimea sau extinderea directă a tumorii primare, se notează astfel:
 Tx – tumora nu poate fi evaluată
Tis – carcinom in situ
 T0 – nu există dovada existenţei tumorii
 T1, T2, T3, T4 – mărimea şi extinderea tumorii primare
N – gradul de răspândire regională
 Nx – ganglionii limfatici nu pot fi evaluaţi
 N0 – fără metastaze ganglionare regionale
 N1 – prezente metastaze în ganglionii limfatici regionali; tumora s-a răspândit la cei mai apropiaţi ganglioni sau la un număr mic de ganglioni regionali
 N2 – tumora s-a răspândit mai mult decât N1, mai puţin decât N3
 N3 – tumora s-a răspândit la ganglioni limfatici de la distanţă sau la numeroşi ganglioni regionali
M – prezenţa metastazelor la distanţă:
 M0 – nu există metastaze la distanţă
 M1 – metastaze în organe la distanţă (dincolo de ganglionii limfatici regionali)

Ignorarea sănătății sistemului limfatic înseamnă că imunitatea va avea de suferit si cel mai probabil ne vom confrunta pe termen lung cu boli și diverse probleme de sănătate.

Boli ce pot afecta sistemul limfatic

Ganglionii limfatici se umflă dacă există o infecție microbiană sau virală, nu doar dacă sunt detectate celule canceroase, deoarece în aceste situații crește producția de limfocite în interiorul acestora. Acesta este, în esență, modul în care se produce mărirea de volum a ganglionilor limfatici. Uneori este vizibil atunci când un ganglion limfatic este inflamat, cum ar fi în cazul mononucleozei infecţioase care este o boală virală în care ganglionii limfatici devin sensibili.

Cele mai obişnuite afectări ale sistemului limfatic sunt: limfadenopatiile (creşterea mărimii ganglionilor limfatici), limfedemul (umflarea datorată blocajului apărut în ganglionii limfatici) şi limfoamele (cancere ce afectează sistemul limfatic).

Limfadenopatiile – ganglionii limfatici se umflă sau se măresc de cele mai multe ori din cauza unei infecții; uneori se pot umfla şi provoca dureri mai mulţi ganglioni deodată
Limfoamele – reprezintă un tip de cancer care începe în ganglionii limfatici, atunci când limfocitele suferă modificări și încep să se multiplice necontrolat. Există două clase mari de limfoame: limfomul (boala) Hodgkin şi limfoamele non-Hodgkin. Limfoamele non-hodgkiniene sunt mult mai frecvente, şi acestea pot fi de mai multe tipuri, principalele fiind: limfomul folicular, limfomul cu celule mari B şi limfomul Burkitt.

Alte boli care au impact asupra sistemului limfatic:
Edeme – retenție de apă în țesuturi;
Amigdalite – infecția amigdalelor în gât, însoţită de umflarea acestora;
Splenomegalie – splina mărită din diferite motive – boli infecţioase (acute sau cronice), anemie hemolitică, leucemie, policitemie esenţială, sindrom Banti etc;
Limfangioame – malformaţii ale sistemului limfatic caracterizate de chisturi macroscopice sau microscopice în pereţii vaselor sistemului limfatic;
Limfangiomatoză – boală ce implică formarea de limfangioame pe sistemul limfatic, cu răspândire largă sau focalizată în anumite zone.

Bolile şi afecţiunile sistemului limfatic sunt în mod obişnuit tratate de medicii imunologi. Pe lângă aceştia, chirurgii vasculari, dermatologii, oncologii şi fizioterapeuţii sunt implicaţi în vindecarea diferitelor afecţiuni limfatice. Există de asemenea terapeuţi pentru limfedem care sunt specializaţi în drenajul manual al sistemului limfatic.

Pentru persoanele care nu au incluse în stilul de viaţă zilnic exerciţii fizice care să solicite majoritatea grupelor musculare, masajul special denumit masaj limfatic este excepţional de eficient în drenarea limfei din ţesuturi, deci în mobilizarea şi eliminarea deşeurilor metabolice şi permiterea reaprovizionării cu nutrienţi şi oxigen, ajutând astfel la menţinerea igienei ţesuturilor şi prevenirea diferitelor afecţiuni.


Citiţi şi:

Au fost descoperite primele dovezi ale existenţei unui sistem de «curăţare» a creierului

Purificarea sângelui și a limfei prin unele metode simple, perfect naturale
 

 

yogaesoteric
14 iunie 2018

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More