Șocul global asupra prețurilor, cauzat de războiul din Ucraina, va dura cel puțin trei ani

Șocul global asupra prețurilor la alimente și combustibili, legat de conflictul dintre Rusia și Ucraina, va dura cel puțin până la sfârșitul anului 2024 și va crește riscul de stagflație, arată Banca Mondială într-un raport recent privind perspectivele pieței produselor de bază.

În prima sa analiză cuprinzătoare a impactului războiului asupra piețelor de mărfuri, Banca Mondială susține că lumea se confruntă cu cel mai mare șoc al prețurilor la mărfuri din anii 1970 încoace, notează Reuters.

Acesta este agravat de restricțiile în comerțul cu alimente, combustibil și îngrășăminte care exacerbează presiunile inflaționiste deja ridicate din întreaga lume.

Factorii de decizie politică ar fi necesar să profite de orice oportunitate pentru a spori creșterea economică la nivel național și să evite acțiunile care aduc prejudicii economiei mondiale” a declarat Indermit Gill, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții.

Rusia, cel mai mare exportator de gaze naturale și îngrășăminte

Rusia este cel mai mare exportator de gaze naturale și de îngrășăminte din lume și al doilea exportator de țiței. Împreună cu Ucraina, aceasta realizează aproape o treime din exporturile mondiale de grâu, 19% din exporturile de porumb și 80% din exporturile de ulei de floarea-soarelui. Producția și exporturile acestor produse și ale altora de bază au fost întrerupte de la invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie.

Prețurile la energie ar putea crește cu peste 50% în 2022

Ca urmare, Banca Mondială se așteaptă ca prețurile la energie să crească cu peste 50% în 2022, înainte de a se relaxa în 2023 și 2024, în timp ce prețurile non-energetice, inclusiv cele din agricultură și piața metalelor, sunt estimate să crească cu aproape 20% în 2022, înainte de a se tempera. Banca a precizat că prețurile materiilor prime se vor reduce ușor și vor rămâne mult peste cea mai recentă medie pe cinci ani. „În cazul unui război prelungit sau al unor sancțiuni suplimentare (occidentale) împotriva Rusiei, prețurile ar putea fi chiar mai mari decât se preconizează în prezent”, a precizat banca.

Citiți și:
Apocalipsa prețurilor la alimente în Europa de Est!
Occidentul folosește războiul pentru tranziția spre o nouă monedă unică mondială!

 

yogaesoteric
24 iulie 2022

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More