Occidentul folosește războiul pentru tranziția spre o nouă monedă unică mondială!

Un eșec în Ucraina ar putea însemna dezintegrarea UE și a NATO

Într-un moment de prejudecată, câțiva membri ai „echipei Biden” au decis să capitalizeze planul lor de a scădea valoarea rublei. Așa că au recurs la șiretlicul de a confisca rezervele de dolari, euro și bonuri de trezorerie ale Băncii Centrale a Rusiei.

Erau atât de siguri de planul lor, care ar fi zădărnicit complet eforturile Rusiei de a salva o rublă în colaps, încât nici măcar nu s-au deranjat să consulte Rezerva Federală sau BCE.

Acesta din urmă a declarat public acest fapt și a dezaprobat acțiunea întreprinsă. Ceea ce a urmat a fost lansarea involuntară a sistemului financiar occidental în colapsul său treptat. „Șoimii” rusofobi de la Washington au declanșat în mod „stupid” un conflict cu Rusia – care are materiile prime necesare pentru a declanșa trecerea la un alt sistem monetar.

Va schimba acest eveniment monetar și dinamica geopolitică? Bineînțeles, a făcut-o deja. Prin confiscarea rezervelor sale, Washingtonul a spus Moscovei: „Nu aveți voie să cumpărați dolari; nu puteți cumpăra nimic cu dolari”. În acest caz, ce rost mai are să dețină dolari? Sfârșitul manevrei americane și europene era inevitabil: Rusia își va vinde gazul pe ruble. Dar aici a fost introdusă o întorsătură machiavelică: jucând pe ambele părți ale ecuației, adică legând rubla de aur și apoi legând plățile pentru energie de rublă, Banca Rusiei modifică în mod fundamental toate ipotezele de lucru ale sistemului comercial global (înlocuind dolarii fiduciari nominali cu o monedă solidă, bazată pe mărfuri).

Dar, atenție, Banca Centrală a Rusiei a făcut două acțiuni de importanță geostrategică: a adăugat un „prag” de preț și (mai puțin vizibil) a eliminat un altul. Banca a adăugat un nivel minim la prețul aurului – promițând că va cumpăra aur la o rată fixă. Cu toate acestea, insistând asupra plății în moneda sa națională, Rusia a început să elimine pragul minim impus de SUA în 1971 asupra prețului dolarului, forțând țările din întreaga lume să își vândă monedele naționale (slăbindu-le astfel) pentru a cumpăra dolari (pentru a plăti energia). Pe scurt, deși purtătorul de cuvânt rus Dmitri Peskov a declarat că Rusia va proceda cu prudență, această decizie întrerupe supraevaluarea structurală acordată dolarului.

Producătorii de energie din Orientul Mijlociu pot vedea clar încotro se îndreaptă aceasta: Rusia, prin legarea rublei de aur și a energiei de plățile în ruble, începe un proces de legare a prețului petrolului de prețul aurului. Aceasta este revoluția tăcută. Aurul a devenit temporar moneda de rezervă neutră, până la dezvoltarea unei monede mai largi. Deci, aceasta este cea de-a treia „dublă”: Începe ruptura cu comerțul cu mărfuri condus de dolarul american, pe care Occidentul îl manipulează pentru a menține prețurile la un nivel scăzut la mărfurile de bază și la aur. Acest fapt oferă un nou orizont potențial pentru OPEC+, de exemplu.

Iată care este concluzia: dacă se renunță la trezoreriile și la dolarii deținuți de New York Fed, ce va deveni rezerva naturală de valoare? Mărfuri, desigur. De ce este acest fapt atât de revoluționar? Pentru că, într-o eră a întreruperii aprovizionării, a întreruperii alimentelor și a războiului, Occidentul nu va mai avea acces la materii prime „ieftine”. Poate că echipa Biden ar fi fost necesar să se deranjeze să consulte Rezerva Federală, pentru că, în mod ironic, nu numai că au speriat alți deținători străini de titluri de stat americane și de dolari de rezervă atunci când au confiscat rezervele rusești, dar au făcut aceasta chiar în momentul în care inflația internă din SUA crește vertiginos, iar obligațiunile sunt oricum evitate.

După patruzeci de ani de existență, titlurile de Trezorerie ale SUA sunt considerate acum ca fiind „risc fără recompensă”. (Riscuri cauzate de temerea că inflația va face ca ratele obligațiunilor să fie și mai negative în termeni reali. Deja, randamentul titlurilor de Trezorerie pe 2 ani explodează în sus. Dar dacă Fed vrea să lupte cu adevărat împotriva inflației, ratele dobânzilor este necesar să crească mult mai mult).

În mod previzibil, graba de a cumpăra mărfuri (din toate aceste motive: amenințarea unui război, întreruperea aprovizionării, sancțiunile împotriva Rusiei) a dus la creșterea prețurilor materiilor prime. Prețurile ridicate ale materiilor prime au un impact asupra tuturor celorlalte prețuri și se reflectă pretutindeni – dar nicăieri mai mult decât în SUA, unde o construcție financiară foarte puternică se bazează pe o bază foarte mică de garanții pentru materiile prime.

Poate această traiectorie a crizei economice și a declinului relevanței occidentale – prefigurată de schimbarea ordinii monetare mondiale, de amenințarea hiperinflației, de penuria de alimente, de rafturile goale, de sărăcia generată de inflație, de creșterea prețurilor la încălzire și la benzină – să fie inversată de o „victorie americană” în conflictul ucrainean? Occidentul se află într-o frenezie de tip „totul sau nimic” pentru a dovedi că poate câștiga acest război.

Un eșec în Ucraina ar putea însemna dezintegrarea UE și a NATO. Coeziunea improvizată în cadrul acestor alianțe nu va supraviețui traumei înfrângerii. Occidentul este pregătit să obțină o „victorie” într-un război imaginar, chiar și cu prețul unei pierderi strategice pe teren în Ucraina.

Europa evită în mod deliberat produsele rusești mai ieftine. Astfel, UE se expune la o spirală inflaționistă incontrolabilă și la retrogradare spre o zonă economică înapoiată, pe măsură ce baza sa de producție devine total necompetitivă din cauza costurilor ridicate ale energiei.

Președintele Consiliului Atlantic al Statelor Unite, un declarat „ideolog al unipolarității”, Frederick Kempe, a scris: „O victorie ucraineană – cu un Occident puternic și unit în spatele ei – ar forța o regândire a angajamentului și competenței SUA și ar modifica traiectoria influenței și relevanței transatlantice în declin. Întrebarea nu este care ar fi noua ordine mondială, ci mai degrabă dacă Statele Unite și aliații lor pot, prin intermediul Ucrainei, să inverseze erodarea câștigurilor din ultimul secol, ca un prim pas spre stabilirea primei ordini mondiale cu adevărat «globale».

În cele din urmă, cel mai important aspect al acestui caz este că lumea (dincolo de Europa de Vest și Statele Unite) urmărește cu atenție. În cea mai mare parte, se abține să se alăture condamnărilor Rusiei. Răceala Arabiei Saudite și a Emiratelor Arabe Unite față de Biden este un semn al acestei reorientări politice. Ambele țări au refuzat să primească o vizită a lui Biden sau chiar să răspundă la apelurile telefonice ale acestuia, refuzând în același timp să înceteze să mai colaboreze îndeaproape cu Rusia în ceea ce privește nivelurile de producție și prețurile petrolului. În orice caz, «plăcile» geopolitice s-au deplasat deja. Un lider regional a rezumat succint: ca urmare a inițiativei rublei rusești, «nu ne mai temem de sancțiuni; am văzut cum alte țări au supraviețuit».

Citiți și:
Întrebări fundamentale despre războiul din Ucraina
Războiul din Ucraina menit să pună capăt dominației SUA
Luptele din Ucraina golesc arsenalul Americii

 

yogaesoteric
21 iulie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More