Specia zburătoare cea mai rapidă la zborul orizontal nu este drepneaua neagră, așa cum se credea până acum, ci un… liliac!

Între speciile zburătoare există câteva care ating viteze de peste 100 km/h. Un nou studiu indică faptul că o specie de liliac (Tadarida brasiliensis) poate atinge viteze ce pot depăși cu mult suta de kilometri pe oră. Nu este încă limpede de ce au nevoie acești lilieci să atingă astfel de viteze în vreme ce străbat în zbor cerul nopții, dar s-a constatat că ei își mișcă aripile în aer într-un mod similar păsărilor ultrarapide. Acești lilieci dispun de un corp aerodinamic și de aripi care au o anvergură mai mare decât cea prezentă la alte specii înrudite.


Pentru a efectua măsurătorile, oamenii de știință au atașat emițătoare radio de spinările liliecilor. Toți cei șapte lilieci supuși examinării au atins, pe durata zborului, viteze situate în jurul valorii de 100 de km/h, în zbor orizontal. Dar unul dintre ei a depășit toate așteptările, luându-i prin surprindere pe oamenii de știință.

Liliacul cu pricina a atins viteza de 160 km/h.

Până acum, deținătoarea recordului de cea mai rapidă zburătoare la zbor orizontal era drepneaua neagră, o pasăre cu totul deosebită, care nu-și folosește picioarele pentru deplasare și care se află aproape tot timpul în aer. În picaj, o drepnea neagră poate atinge viteze de peste 200 km/h.

În zbor orizontal, drepneaua neagră poate ajunge la o viteză de 112 km/h, zburând cu vântul în spate. Conform altor opinii, unele păsări (șoimi, acvile) ating viteze mai mari decât drepnelele.

Spre deosebire de drepnelele negre, liliecii din specia amintită (Tadarida brasiliensis) pot atinge viteze mai ridicate, doar prin puterile proprii. Deoarece sunt prea puține studii ce vizează zborul liliecilor, s-ar putea să existe printre ei exemplare capabile de viteze și mai mari decât actualul deținător al recordului, cel mai iute dintre cei șapte lilieci supuși studiului.

Este adevărat că, prin aspectul lor, liliecii nu au un talent deosebit de a se face simpatici, dar tot au reușit să intre-n atenția noastră… prin viteză.
Fiecare specie cu atuurile sale!

Citiți și:
Fabulos. Ce păsări zboară zece luni fără oprire
Delfinii salvatori


yogaesoteric
22 ianuarie 2017

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More