Ştevia şi Stevia

 

Ştevia se găseşte peste tot, absolut peste tot, mai ales pe tarabele din pieţe de la începutul primăverii până vara târziu. Stevia se găseşte ca înlocuitor de zahăr pe rafturile din plafaruri şi în supermaket-uri, precum şi în toate produsele îndulcite cu stevie.

Ștevia este acrișoară și bună la ciorbe, mâncăruri și piureuri. Stevia este un îndulcitor, numai bun ca alternativă pentru cei care nu folosesc zahăr, pentru sucuri şi deserturi preparate în casă.

Denumirile „șteviaˮ şi „steviaˮ diferă doar printr-un semn diacritic. Face acesta diferenţa între două plante total diferite sau este vorba de aceeaşi plantă căreia recent i-au fost descoperite şi mai multe virtuţi terapeutice?

Ștevia noastră cea de toate zilele, gătită din generație în generație, poartă „în buletinˮ numele Rumex patientia. Mai nou venita exotică stevia are denumirea științifică Stevia rebaudiana. Aşadar ştevia de pe tarabe şi stevia din compoziţia ciocolatelor fără zahăr sunt două plante total diferite – genuri diferite, familii diferite din punct de vedere botanic.

Haideţi să vedem mai de aproape care sunt diferenţele dintre ele, pe lângă cele care ţin de gramatică.

Ştevia – compoziţie, beneficii

Ștevia, Rumex patientia, este o plantă perenă, foarte răspândită care crește spontan primăvara, pe pășunile din zonele de deal și de munte, în jurul stânelor, în grădinile necultivate etc. Frunzele sale verzi, des utilizate de gospodine la mâncare, reprezintă o veritabilă porție de sănătate deoarece conțin în cantitate mare vitaminele C, A, E și K, săruri minerale – potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, zinc, precum şi  proteine, fibre, oxalați, acid tartric.

Frunzele de ștevie sunt cunoscute și foarte apreciate în bucătăria tradițională românească – ele putând fi consumate crude în salate, dar și gătite în ciorbe, în mâncăruri; după cum bine ştim, sarmalele care se împăturesc în frunze de ștevie au un gust deosebit.

Calitățile medicinale ale şteviei sunt mai puțin cunoscute, dar sunt demonstrate de numeroase studii ştiinţifice. Consumul de ștevie stimulează energia mentală și fizică, fiind totodată o barieră împotriva bacteriilor care provoacă cariile dentare. De asemenea, ştevia este o armă puternică împotriva asteniei de primăvară și este cunoscută şi pentru calitatea de a combate obezitatea. Lista beneficiilor poate continua cu: rol detoxifiant pentru organism, reglează nivelul zahărului din sânge, reduce tensiunea arterială, este diuretică, stimulează și fortifică sistemului imunitar, combate constipația, ajută la combaterea tusei, pneumoniei, tuberculozei, are proprietăți antibacteriene.

Stevia – compoziţie, beneficii

Stevia, Stevia rebaudiana, este o plantă din familia Asteraceae, din care face parte și floarea soarelui, și este nativă din Brazilia şi Paraguay. Stevia sau ştevia dulce, cum i se mai spune, este crescută pe scară largă pentru frunzele sale dulci, care sunt o sursă de îndulcitori cunoscuți cu numele generic de stevia și vânduți sub diferite denumiri comerciale. Compușii chimici care îi dau gustul dulce sunt glicozizii de steviol (în principal steviozidul și rebaudiozidul), care au o putere de îndulcire de 250-300 de ori mai mare decât a zahărului. Stevia este unul dintre cei mai eficienţi înlocuitori ai zahărului şi prezintă importante proprietăţi antimicrobiene, antioxidante, antihiperglicemice şi antihipertensive.

Ștevia dulce a fost cunoscută şi utilizată de mai bine de o mie de ani de numeroase triburi din America de Sud, care o numeau kaa-hee (iarbă dulce). Ea în prezent este subiectul multor studii ştiinţifice. Acestea au demonstrat că planta are o activitate biologică cu efecte antidiabetice, anticariogenice, antioxidante, antihipertensive, antimicrobiene, antiinflamatorii şi antitumorale. Efectele plantei sunt susţinute de conţinutul bogat în vitamine – niacină, tiamină, turină, acid ascorbic şi minerale (K, Ca, Mg, P, Mn, Na, Si, Cr, Fe, Zn, Se, Mo, Cu, S). De asemenea, frunzele de stevie conţin şi compuşi polifenolici care au acţiune antioxidantă.

Datorită proprietăţilor antibacteriene pe care le are, ştevia tratează cu succes gingivita, cariile dentare şi abcesele bucale. De asemenea, inhibă dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală şi îmbunătăţeşte sănătatea danturii. Consumat după masă, ceaiul de ştevie dulce previne şi tratează indigestia, deranjamentele stomacale şi arsurile şi îmbunătăţeşte funcţia gastrointestinală. S-a arătat că două căni de ceai de ştevie dulce pe zi ajută la reducerea tensiunii arteriale şi la stabilizarea circulaţiei sângelui.

Ştevia dulce ajută la absorbţia calciului în organism, îmbunătăţind densitatea osoasă şi prevenind astfel apariţia osteoporozei. Concentratul de ştevie dulce este benefic pentru tratarea mătreţii, a scalpului uscat şi a părului uscat şi subţire. După folosirea şteviei dulci, părul devine mai rezistent şi se regenerează mult mai repede.

Datorită proprietăţilor antioxidante, antibacteriene şi antiseptice, ştevia dulce este benefică în tratarea şi prevenirea ridurilor, dermatitei, eczemelor, acneei şi a altor probleme ale pielii. De asemenea, s-a dovedit de ajutor în tratarea infecţiilor urechii.

Stevia îmbunătățește toleranța la glucoză și reduce nevoia de insulină. S-a observat că stabilizează nivelul de zahăr din sânge, scade rezistenţa la insulină şi stimulează producţia de insulină, fiind deosebit de eficientă în tratarea diabetului. Mai mult, Stevia nu favorizează absorbţia glucozei în sânge, dar stimulează funcţia pancreasului. De asemenea, studiile au arătat că ştevia dulce inhibă dezvoltarea candidei, o infecţie fungică care se dezvoltă pe mucoase şi este întreţinută de consumul de dulciuri rafinate şi zahăr. Ceaiul de ştevie dulce inhibă pofta de dulciuri şi alimente grase, şi este benefic pentru persoanele cu hiperglicemie.

Frunzele de stevie sau ștevie dulce pot fi consumate direct, în stare proaspătă sau puse în ceai, în sucuri sau în mâncare. Pentru a face față cerințelor de consum de îndulcitori pe bază de stevie s-a recurs la plantarea de S. rebaudiana clonată. Deseori etichetele cu ingrediente de pe produsele alimentare nu precizează proveniența steviei, și de cele mai multe ori sunt precizate doar componentele îndulcitoare – de exemplu, steviol (care nu se specifică dacă este extras din planta naturală, planta clonată cultivată sau este pur și simplu o substanță obținută chimic, la nivel industrial).

Cuvinte de final…

Sperăm că misterul a fost elucidat și am reușit să conturăm destul de concret diferența dintre ștevie și stevie, sau ştevia dulce. În paranteză fie spus, articolul de față a fost și o mică pledoarie pentru puterea diacriticelor. Dacă ne gândim bine, când găsim sau scriem o rețetă de gătit, un „sˮ sau un „șˮ ar putea modifica radical… gustul mâncării …


Citiţi şi:

Un banal extract vegetal s-a dovedit mai puternic decât antibioticele împotriva bacteriei ce provoacă temuta boală Lyme!

Dependenţa de zahăr – viciul numărul 1 al societăţii contemporane

Mierea de mană

 

yogaesoteric
3 iulie 2019


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More