Știați că majoritatea borcanelor de miere din comerț sunt contrafăcute?
Iată cum recunoști mierea adevărată
Peste trei sferturi din mierea vândută în SUA este falsificată, sau cel puțin nu este o miere naturală, potrivit unui test realizat de către Food Safety News.
Aceeași problemă o întâlnim și în România. Pur și simplu nu mai poți avea încredere în ceea ce cumperi.
Când vine vorba despre sortimentele de miere comercializate în magazine, majoritatea lor arată cel puțin dubios sau îndoielnic. Cei mai mulți preferă să cumpere miere direct de la apicultor, dar și aceștia este nevoie să fie de încredere.
Mierea, uleiul de măsline, brânza, ciocolata și șofranul se află pe lista celor mai falsificate alimente din lume. Cum facem diferența între un produs autentic și un produs contrafăcut?
În cazul mierii, ce elemente distinctive are mierea naturală și cum o putem testa?
Înlăturarea particulelor microscopice de polen din miere împiedică testarea autenticității mierii de albine. Experți din cadrul OMS și UE atrag atenția asupra faptului că fără polen, este imposibil să descoperi dacă mierea provine dintr-o sursă naturală și sigură.
Food Safety News a testat 29 de sortimente de miere din magazine și niciunul din ele nu prezenta urme de polen, inclusiv cele pe care apărea mențiunea „100% naturală”.
FDA susține că un produs care a fost ultra-filtrat astfel încât nu mai conține deloc polen nu poate fi numit „miere”.
Mierea falsificată nu mai conține niciun fel de nutrienți, nici enzime, nici vitamine, nici antioxidanți, care provin de regulă din granulele de polen. Ceea ce rămâne în borcan nu este nimic mai mult decât un sirop îndulcit.
Este adevărat că mierea din comerț lasă mult de dorit la capitolul consistență, gust și autenticitate. Mulți dintre cei care cumpără miere vor să o consume ca atare sau să o folosească în loc de zahăr. În unele cazuri însă, acea „miere” nu pare cu nimic superioară zahărului alb de masă.
Pe lângă faptul că nu are nicio valoare nutrițională, mierea contrafăcută poate fi nocivă deoarece unii producători folosesc îndulcitori artificiali și sirop de porumb, cu scopul de a dilua produsul inițial și a-l face mai ieftin.
În cel mai rău caz, mierea falsificată poate conține inclusiv pesticide, antibiotice sau alți compuși contaminați.
Metode de a testa mierea
Există mai multe metode prin care se poate testa mierea acasă și care pot arăta dacă produsul este într-adevăr miere sau cu totul altceva. Din păcate, nu poți face aceste teste dinainte, ci doar după ce ai achiziționat mierea. Aceste teste vor ajuta cel puțin să știi ce mărci sau magazine să eviți.
Un indiciu de care este bine să ții seama atunci când cumperi miere, este să te uiți unde a fost produsă mierea și nu unde a fost îmbuteliată. Există o diferență importantă între aceste două coordonate. Această informație poate fi uneori confundată de consumatori. Locul îmbutelierii nu este același cu locul obținerii mierii.
- Testul cristalizării
Mierea este produsă de albine din nectarul pe care îl culeg din diverse flori, amestecat cu enzime speciale pe care ele însele le secretă. Una din ele, numită glucozoxidază, ajută la eliminarea apei din miere.
Prin urmare, mierea naturală are tendința să se cristalizeze și după un timp să se întărească, pierzându-și astfel consistența și aspectul inițial după depozitare. Trebuie să știți că mierea artificială nu se modifică niciodată.
- Testul apei
Mierea autentică nu poate fi amestecată cu apă. Iată un test simplu prin care poți proba veridicitatea mierii pe care ai cumpărat-o. Toarnă o linguriță de miere într-un pahar cu apă. Se va depune imediat pe fundul paharului. Dacă se dizolvă singură și se topește se fundul paharului, mierea este falsă. Dacă e nevoie să amesteci în ea pentru a se încorpora în apă, înseamnă că ai o miere autentică.
- Testul hârtiei
Puneți câteva picături de miere pe un șervețel de hârtie. Dacă mierea este pură, va rămâne solidă și într-un loc, dacă este contrafăcută, va pătrunde prin hârtie și o va uda. Este unul dintre cele mai simple și de încredere moduri de a testa mierea.
- Testul căldurii
Puneți 2 linguri de miere într-un bol și introduceți-l într-un cuptor cu microunde. Încălziți mierea la temperaturi mari timp de 46-60 de secunde. Dacă mierea este naturală, se va carameliza rapid. Dacă mierea este falsificată, va face spumă și bulbuci.
- Testul pâinii
Puneți puțină miere pe o felie de pâine. Dacă este miere autentică, pâinea va deveni ușor crocantă deasupra în decurs de câteva minute. Dacă însă mierea a fost falsificată, pâinea se va umezi.
- Testul degetului
Puneți puțină miere pe degetul mare și urmăriți-i evoluția. Dacă începe să curgă și să se prelingă pe deget, înseamnă că este mai curând un sirop dulce decât miere adevărată. Dacă rămâne pe deget în același loc, ca un clei, aveți dovada că mierea este autentică.
Mierea reală are o consistență groasă, densă și lipicioasă. Se lipește repede de suprafața pe care este aplicată și rămâne acolo, fără să curgă.
- Testul focului
Mierea naturală este inflamabilă. Pentru a face acest test, înmuiați un chibrit în miere și încercați apoi să-l aprindeți. Dacă se aprinde, înseamnă că mierea este autentică. Dacă nu se aprinde, înseamnă că are o oarecare cantitate de umezeală adăugată în momentul contaminării sale.
- Testul oțetului
Amestecați o lingură de miere cu puțină apă și 2-3 picături de oțet. Dacă amestecul face spumă, este posibil ca mierea pe care o testați să fie alterată.
- Testul gustului
Mierea care a fost contrafăcută are un gust mai persistent decât mierea naturală, din cauza adaosului de zahăr sau alți îndulcitori.
Mierea naturală este densă, este groasă și curge doar într-un singur fir, nu se împrăștie. Are o textură fină și nu se separă în mai multe straturi. Poate fi recunoscută de cei cunoscători după gust.
Pe lângă faptul că este foarte aromată, mierea reală poate lăsa o senzație de arsură sau furnicătură în gât după consumarea ei.
Citiţi şi:
MIEREA – de la «nectarul zeilor» la toxicitatea mierii? – mit și realitate (I)
Leacuri puternice cu miere
O lingură de miere consumată seara are numeroase efecte benefice nebănuite
yogaesoteric
6 februarie 2022
Also available in: Français