Sf. Ioan Scărarul: despre curaj şi frică

„Frica este o însuşire copilărească pe care o manifestă sufletul îmbătrânit întru slava deşartă. Frica este lipsa credinţei arătată în aşteptare plină de spaimă a unor situații neprevăzute. Este o presimţire a unei primejdii închipuite, o cutremurare a inimii care se înspăimântă şi se împuţinează pentru unele nenorociri îndoielnice. Teama este lipsirea de orice certitudine chiar şi în situațiile cele mai sigure.”

„Sufletul mândru care se bizuie numai pe sine este sclavul fricii, el se teme şi fuge la cel mai mic zgomot sau umbre.”

„Cei ce plâng şi nu se mai feresc de durere, nu se mai tem de nimic, dar cei predispuşi la frică, chiar şi din ceva mărunt se înspăimântă şi de multe ori se pierd cu firea. (Sunt cei care nu-şi mai cruţă trupul şi aşteaptă cu hotărâre orice li s-ar petrece, căutând ei de bunăvoie suferinţa.)”

„Omul fricos suferă de două boli: de puţinătatea credinţei şi de iubirea de trup.”

„Când cineva cade din măsura chibzuielii, devine atât fricos cât şi îndrăzneţ, căci sufletul său este slăbit. Omul când pierde echilibrul interior nu se mai cunoaşte pe sine şi cade astfel în extreme.”

„Precum mormolocii îi înfricoşează pe prunci, aşa şi umbrele pe cei mândri. Nu este cu putinţă ca cel care are încredere în Dumnezeu să aibă frică, dacă va zice că afară de Dumnezeu nu se teme de altul. Încrederea în Dumnezeu dă curaj de a birui orice frică laşă de ceva de pe pământ. Omul care crede ştie că Dumnezeu îl va apăra, sau că dacă va pierde în cele pământeşti, chiar viaţa sa, o va avea pe aceasta plină de toate bunătăţile în cer. Cel ce are frică de cele pământeşti şi nu se bizuie decât pe sine, se teme în chip real totdeauna de ele. Nici eul propriu, nici cele ale lumii nu-l asigură împotriva necazurilor şi nenorocirilor.”

„Precum apa strâmtorată ţâşneşte spre înălţime, aşa de multe ori şi sufletul strâmtorat de primejdii urcă spre Dumnezeu prin pocăinţă şi se mântuieşte.”

„De la Hristos încoace nu mai poate spune nimeni: «Doamne, om nu am» căci toţi îl avem pe Hristos, dar Hristos lucrează prin cei ce cred în El.”

Sfântul Ioan Scărarul ‒ Extrase din lucrarea Scara

Citiți și:
„Să fiți stânci!” – cuvinte de întărire în necazuri ale Sfântului Porfirie Kavsokalivitul
Sub chipul încercării se ascunde binecuvântarea lui Dumnezeu!

 

yogaesoteric
6 februarie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More