Ştiaţi ce minuni mari poate face postul?

 

Postul face mari minuni. A făcut în trecut şi va face în vecii vecilor. El nu ne lasă să slăbănogim când postim.

Acela pe care-l doare stomacul sau nu are gust de mâncare, acela nu-i bolnav trupeşte, ci sufleteşte. N-a postit şi boala i-a venit de la prea multă mâncare. Acesta n-are nicio dezlegare de la Dumnezeu.

Cea mai bună sinteză a învăţăturilor despre post o găsim la Sfântul Vasile cel Mare care zice: „Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale şi închisori. Postul i-ar ajuta pe toţi să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginţi, lăcomia şi orice vicleşug. Postul ne face asemenea cu îngerii.”

(Îndrumări duhovnicești pentru vremelnicie și veșnicie. O sinteză a gândirii Părintelui Cleopa în 1670 de capete, Editura Teognost, Cluj-Napoca)

„Rostul postului nu este de a face foamea, ci de a învăța din foame despre dragostea lui Hristos”

A posti nu înseamnă a flămânzi fără rost, a alerga după victorii nutriţioniste ieftine. Există mai multe tipuri de postitori, spune părintele Necula de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.

„Suntem într-o lume care crede că orice efort către Dumnezeu se impune să fie amendat cu ironii ieftine. De aceea cred că acum, mai mult ca oricând, postirea e un act de mărturisire. Este gestul de cordialitate cu marea bogăţie de daruri, inclusiv alimentare, pe care Dumnezeu ni le-a pus la îndemână. A posti nu înseamnă a flămânzi fără rost, a alerga după victorii nutriţioniste ieftine. Din pricina a tot soiul de pseudo-specialişti în reţete alimentare ori în detoxifieri cu iz religios, omul modern a uitat că a posti înseamnă a te pregăti pentru Înviere. Prin toate ale tale ca om, fiinţă fragilă şi singuratică, unică în darurile prin care Dumnezeu te ţine în viaţă.

Sigur că există mai multe categorii de postitori. Este ca în atletism, unde atlet este şi cel ce alergă maratonul şi cel de la săritura în lungime, performanţa ţine de categoria la care participi. Aşa şi în postire, unii sunt postitori de cursă lungă, alţii pe spaţii mici, deloc insignifiante pentru Hristos. Pentru ca postirea să fie valorizată pentru Împărăţia lui Dumnezeu, postitorul poate trece pe la duhovnic, antrenor şi arbitru deopotrivă, pentru ca efortul să fie finalizat cu medalia de aur: împărtăşania! Pentru a sintetiza, pentru fiecare în parte, postirea este un efort personal care îmbogăţeşte Biserica. Icoanele din lăcaşul de cult descoperă galeria de câştigători ai Împărăţiei, mereu alături de noi”, explică părintele, conform News.ro.

În faţa multitudinii de pofte care ne anesteziază aspiraţia către Dumnezeu suntem chemaţi să învăţăm discernământul, continuă preotul.

„Suntem sub presiunea consumismului şi nu doar în ce priveşte alimentele. Disting, în ultima vreme, efortul făcut de o parte din populaţie pentru a se hrăni corect, divers şi atent. Pentru mulţi este doar un efort financiar, să fie la modă. Pentru alţii doar un efort pentru menţinerea sănătăţii.

Nu spun că este rău, dar dacă acestea sunt singurele motive nu sunt decât umbre ale adevăratei postiri. Dinaintea multitudinii de pofte care ne anesteziază dorirea de Dumnezeu suntem chemaţi să învăţăm discernământul. Ce anume merită trăit, spre ce ne îndreptăm viaţa, ce poate şi ce nu poate alcătui alimentaţia noastră”, a adăugat părintele.

El mai spune că oamenii şi-au cam pierdut dorul după Dumnezeu, ajungând fii risipitori, slugi la porcii stăpânilor acestei lumi.

„Postul înseamnă întâlnirea cu foamea după Dumnezeu. E ceva pierdut în mecanismul gândirii noastre. Ne-am cam pierdut dorul după Dumnezeu. Suntem fii risipitori, slugi la porcii stăpânilor lumii acesteia. În ciuda freamătului de fals belşug, strepeziţi de roşcove, foamea ne aduce aminte de Tatăl Ceresc care ne aşteaptă. Rostul postului nu este de a face foamea, ci de a învăţa din foame despre dragostea Lui, Tatăl cel care ne aşteaptă”, încheie părintele Necula.

Citiţi şi:

Omraam Mikhael Aivanhov – Postul ca purificare, postul ca formă de hrană

Postul și restricțiile alimentare înțelepte ne prelungesc viața – arată cele mai noi cercetări derulate la Harvard


 

yogaesoteric
11 ianuarie 2020

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More