Studiu cu rezultate alarmante! Ce se petrece în trupurile noastre atunci când dormim prea puţin

 

Probabil deja ştiţi că somnul insuficient dăunează sănătăţii, dar acum, oamenii de ştiinţă au realizat un nou studiu care arată şi cât de mult ne afectează lipsa de odihnă.

Cercetarea făcută de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Surrey demonstrează că funcţionarea a peste 700 de gene este perturbată atunci când dormim prost o săptămână.

Studii anterioare au asociat privarea de somn cu obezitatea, boli de inimă, tulburări cognitive şi multe alte probleme de sănătate, însă până acum mecanismul molecular care duce la astfel de declinuri nu a fost foarte clar.

În unul dintre studiile care au urmărit efectele somnului asupra transcriptomului uman (setul de molecule mesagere ale genomului uman), cercetătorii britanici au demonstrat că de-a lungul timpului, somnul insuficient alterează expresia genelor responsabile pentru diferite procese precum răspunsul imunitar, stresul sau metabolismul.

În noul studiu, cercetătorii au examinat expresia genelor a 26 de indivizi clinic sănătoşi care au fost privaţi de somn. Mai exact, timp de 7 zile, participanţilor le-a fost permis să doarmă doar 6 ore pe noapte. În schimb, voluntarii dintr-un alt grup, de control, au fost lăsaţi să doarmă aproximativ 10 ore pe noapte. La sfârşitul săptămânii, toţi participanţii au fost ţinuţi treji timp de 40 de ore, perioadă în care le-au fost prelevate probe ARN din sânge. Apoi, subiecţilor li s-a permis să doarmă 12 ore fără oprire, astfel încât să se refacă.

Ambele grupuri au fost observate într-un centru de studiere de somnologie, iar calitatea somnului fiecăruia dintre participanţi a fost monitorizată prin mijloace polisomnografice. De asemenea, o serie de teste a analizat performanţele cognitive ale fiecărui individ în timpul zilei. În acelaşi timp, cercetătorii au analizat nivelul de melatonină, hormonul care reglează ritmul biologic şi ciclurile somnului.

Analizele ARN au arătat că cei care nu au avut parte de suficient somn aveau 711 gene a căror activitate nu funcţiona corect. Rezultatele sunt cu atât mai importante cu cât fiecare genă este responsabilă pentru crearea unei proteine implicată în procesele trupului.

ARN este „mesagerul chimic” care duce de la ADN (codul genetic neschimbat), la crearea proteinelor. Dacă expresia genelor nu este normală, ci este încetinită sau accelerată, atunci poate apărea efectul de domino care poate duce la schimbări dramatice în trupul uman.

Multe dintre genele afectate de lipsa somnului sunt cele implicate în menţinerea ritmului circadian (ceasul biologic), cel care reglează procesele biologice care ar trebui să se desfăşoare de-a lungul unui ciclu de 24 de ore. Altele erau implicate în cogniţie, memorie şi atenţie.


Citiți și:

Câteva dintre misterele dezvăluite ale stării de somn

O oră de somn după-amiază poate întineri creierul cu până la cinci ani

Ciudățeniile unui geniu: Leonardo da Vinci şi programul său eficient de somn

 

yogaesoteric
5 decembrie 2018


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More