Studiu. Politicile restrictive aplicate în pandemie au afectat copiii: Mulți dintre elevi nu mai pot citi un text simplu

Copiii au fost afectați de măsurile restrictive din timpul pandemiei, chiar dacă au urmat cursuri online. Un studiu realizat de cercetătorii de la TU Dortmund arată că elevii germani din clasa a patra întâmpină mai multe dificultăți la citirea unui text decât predecesorii lor, care au urmat cursuri înainte de pandemia de covid, notează Breitbart.

Cercetătorii au folosit date din 2021, din „vârful” pandemiei de covid și din 2016, ale generației care a încheiat un ciclu primar fără politici restrictive.

Astfel, numărul copiilor care au avut un nivel de lectură evaluat „bun” până la „foarte bun” a scăzut cu 7%, în timp ce peste un sfert dintre elevii care au susținut testul în 2021 au acum probleme cu înțelegerea unui text simplu, arată studiul menționat de sursa citată.

Concluzia cercetătorilor este îngrijorătoare. Închiderea școlilor, izolarea, presiunea socială a redus din capacitatea de învățare a copiilor. În cifre, restricțiile din timpul pandemiei de covid ar însemna șase luni de pauză pentru elevi.

Dacă te exprimi în ani de învățare, copiilor le lipsește în medie o jumătate de an de învățare”, a precizat dr. Ulrich Ludewig, coordonatoarea studiului precizat.

Dacă se ia în considerare modificarea adusă comportamentului elevilor, decalajul, deși este puțin mai mic, rămâne scăderea semnificativă a capacității medii de citire,” au explicat autorii studiului, potrivit sursei citate.

Datele cercetării au demonstrat că elevii au avut de pierdut nu doar în ceea ce privește lectura, programa școlară, ci și în plan emoțional. Izolarea, faptul că nu au putut comunica și interacționa direct cu colegii lor, i-a făcut mai vulnerabili.

Purtarea măștii i-a afectat pe copiii cu autism

Pandemia de covid a însemnat și purtarea măștii de protecție, iar efectele nefaste ale acestei restricții se văd și în cazul copiilor cu autism.

Spre exemplu, logopedul Jaclyn Theek spune că purtarea măștii în timpul pandemiei i-a afectat și pe copiii cu autism. Plecând de la premisa că „masca este o barieră”, mulți refuză să vorbească, chiar și cei care au făcut progrese în urma ședințelor de logopedie, înainte de pandemie, mai notează Breitbart.

Elevii români în pandemie: fără tablete pentru cursuri online, dar cu absențe în catalog

Și în România, măsurile restrictive a avut un impact devastator asupra educației. A recunoscut-o public și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în ultimii doi ani s-a înregistrat cel mai mare grad de absenteism școlar din ultimii 30. Deși statul român a suspendat cursurile în timpul pandemiei, cifrele unui studiu realizat de „Salvați Copiii” arată că sistemul educațional nu a fost pregătit pentru cursuri online.

Datele organizației „Salvați Copiii” arată că jumătate dintre copiii înscriși la școală nu au avut acces la o tabletă sau la un computer, pentru a urma cursuri online.

Cei care le-au folosit constant, pentru a urma școala online, s-au expus, însă, la riscurile majore ale acestei perioade: dependenţa de internet, expunere la conținut agresiv și chiar fake news.

Citiți și:
Studiu german. Școala online are același efect asupra elevilor ca vacanța de vară: ei nu progresează
Am ucis o lume a copilăriei autentice, ca să ne preschimbăm copiii în boți virtuali
Efectele devastatoare ale măștii în şcoli: Cum sunt nenorociți copiii – Un articol cenzurat de Forbes

 

yogaesoteric
14 iunie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More