SUA a adoptat sancțiuni împotriva Rusiei, Iranului și Coreii de Nord

  

 

Camera Reprezentanților a Congresului SUA a adoptat în 25 iulie a.c., cu cvasiunanimitate de voturi un proiect de lege care impune noi sancțiuni împotriva Rusiei, Iranului și Coreii de Nord. Proiectul a fost aprobat de Senat pe 27 iulie, iar la 2 august a fost promulgat de președinte.

Partea din proiect referitoare la Rusia, destinată să sancționeze Moscova pentru ingerințele sale în campania prezidențială de anul trecut, a suscitat rezistențe din partea președintelui Donald Trump și a suscitat rezerve din partea Uniunii Europene pentru că ea deschide calea sancțiunilor împotriva unor întreprinderi europene care au proiecte în domeniul energetic în Rusia.

Sancțiunile împotriva Iranului îi vizează în special pe Gardienii Revoluției, acuzați că susțin terorismul, iar Coreea de Nord este sancționată pentru testele de rachetă ale acesteia.

Parlamentarii americani, forțând mâna președintelui Donald Trump într-un moment în care acesta vrea să o întindă lui Vladimir Putin, vor în primul rând să aplice represalii Rusiei după o campanie de dezinformare și de piratare atribuită Moscovei în timpul alegerilor prezidențiale americane de anul trecut. Anexarea Crimeii și ingerințele în Ucraina sunt alte motive ale sancțiunilor propuse.

 

„Așa cum au conchis serviciile de informații americane, acest fost agent KGB a încercat să se amestece în alegerile noastre”, a declarat parlamentarul republican Ed Royce. „Dacă nu facem nimic, Rusia își va continua agresiunea”, a adăugat el.

Consensul a fost aproape total în Capitoliu, unde Moscova își poate număra susținătorii pe degetele unei mâini. Rezultatul a fost de 419 voturi favorabile, iar trei împotrivă. Cu o lună înainte, Senatul votase un proiect similar cu 98 de voturi favorabile și două împotrivă.

Textul prevede astfel un mecanism inedit care displace Casei Albe: parlamentarii vor să-și asume dreptul de a se interpune dacă vreodată Donald Trump ar decide să suspende sancțiunile existente împotriva Rusiei.

Executivul a încercat zadarnic să-și apere poziția, liderii republicanilor din Congres au fost inflexibili, privind cu rezerve intenția miliardarului în ceea ce privește o eventuală deschidere față de adversarul rus.

După ce a trecut de Senat, președintele Donald Trump ar fi putut să se opună prin veto unui astfel de text, dar Congresului i-ar fi fost suficient să voteze din nou, cu o majoritate de două treimi, pentru a-l depăși.

Trump a descris drept „imperfecte” noile sancţiuni împotriva Rusiei pe care le-a promulgat la 2 august, întrucât în opinia sa ele riscă să apropie China, Rusia şi Coreea de Nord, dar a subliniat totodată că a acceptat aceste măsuri de dragul unităţii naţionale a SUA, relatează agenţiile internaţionale de presă.

De la Paris până la Berlin, trecând prin Bruxelles, decizia SUA nu este bine primită, căci ea este unilaterală.


Citiţi şi:

Summitul G20 de la Hamburg, cel mai tensionat din istoria organizaţiei. Prima întâlnire dintre Donald Trump și Vladimir Putin

Administraţia Trump: o contra-revoluție culturală cu implicaţii globale?
 

yogaesoteric
30 octombrie 2017

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More