SUA: Încrederea americanilor în presă a scăzut la un nivel record – sondaj Gallup

Doar unul din șase americani are încredere în presă și doar unul din zece are încredere în televiziune, potrivit unui sondaj recent Gallup.

Un sondaj recent Gallup dezvăluie cel mai scăzut nivel de încredere în presă a americanilor din 1973, respectiv 1993, reprezentând o scădere drastică în ultimul an. Există, de asemenea, un decalaj tot mai mare între democrați și restul țării în ceea ce privește încrederea în mass-media.

Doar 16% dintre respondenți au spus că au multă sau destul de multă încredere în ziare, fiind prima dată când acest număr a coborât sub 20% de când Gallup a început să urmărească datele în 1973, în timp ce 43% au spus că au „foarte puțină” încredere în presă.

Situația este și mai proastă în ceea ce priveşte televiziunile, doar 11% – cel mai mic procent înregistrat din 1993 – având o încredere mare în știrile TV, faţă de 49%, care au răspuns că au „foarte puțină” încredere în presa TV.

Încrederea generală atât în ziare, cât și în mass-media TV a scăzut semnificativ din 2021, cu cinci puncte procentuale în ambele cazuri. Deși tendința a fost uniformă în privinţa tuturor convingerilor politice, sondajul a relevat decalaje considerabile.

În ciuda unei pierderi de trei puncte, 35% dintre democrați au încă încredere în ziare, comparativ cu doar 5% dintre republicani și 12% dintre independenți. Încrederea democraților în știrile TV a scăzut cu șase puncte procentuale, la 20%, în timp ce a independenților a scăzut cu cinci puncte, până la doar 8%. Pe de altă parte, republicanii au început să aibă încredere în știrile TV puțin mai mult decât în 2021, cifra urcând de la 6% la 8%.

Declinul general al încrederii în mass-media a făcut parte dintr-o tendință în cazul majorităţii instituțiilor americane importante, a constatat Gallup (https://news.gallup.com/poll/394283/confidence-institutions-down-average-new-low.aspx ).

Americanii au mai puțină încredere în instituțiile importante din SUA decât acum un an, înregistrându-se scăderi semnificative pentru 11 din cele 16 instituții testate, fără a exista îmbunătățiri în cazul niciuneia”, precizează Gallup, comentând rezultatul sondajului. În sondaj au fost implicaţi 1.015 participanți, chestionați în perioada 1-20 iunie.

De asemenea, încrederea în Curtea Supremă a SUA a scăzut cu 11 puncte în ansamblu, trecând de la 31% la 13% în rândul democraților și de la 40% la 25% în rândul independenților, ca urmare a hotărârilor controversate privind avortul și dreptul la arme, câștigând în același timp o creştere de doar 3% în rândul republicanilor.

Încrederea în armată a scăzut cu 10 puncte în rândul republicanilor și cu patru puncte în rândul democraților. Americanii, indiferent de convingerile politice, și-au pierdut încrederea în poliție, sondajul înregistrând o pierdere pronunțată de 11 puncte în rândul republicanilor.

Pierderea încrederii în Casa Albă sub președintele Joe Biden pare, totuşi, să unifice țara. În timp ce încrederea republicanilor în președinție a scăzut cu zece puncte, ajungând la doar 2%, ea s-a prăbușit, de asemenea, în rândul independenților (de la 31% la doar 18%) și se află în cădere liberă în rândul democraților, coborând de la 69% în 2021 la doar 51% astăzi.

Citiți și:
Presa își taie singură craca de sub picioare. Iată de ce!
Cum opriți mass-media să vă controleze conștiința

 

yogaesoteric
20 septembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More