SUA oferă arme regimentului Azov, pe care nu-l consideră neonazist
Statele Unite au ridicat interdicția de a livra arme americane către regimentul „Azov”, care a fost impusă în urmă cu șase ani, informează The Washington Post.
Declarația Departamentului de Stat citată de WP a spus că brigada Azov a trecut „testul Leahy”, o procedură numită după senatorul Patrick Leahy. El a scris legi care reglementează ajutorul militar acordat unităților militare străine și interzic aprovizionarea în cazurile de încălcări grave ale drepturilor omului.
Ca parte a interdicției, luptătorilor „Azov” li s-a interzis, de asemenea, să primească antrenament organizat de armata americană și să primească finanțare din surse americane.
Aceste restricții, au spus oficialii americani, nu se mai aplică, deoarece batalionul fondat în 2014 este structural diferit în componența sa actuală.
Reacția Kremlinului
„Kremlinul are o evaluare complet nefavorabilă față de ridicarea interdicției de către autoritățile americane privind furnizarea de arme batalionului ucrainean Azov”, a susţinut Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, informează Interfax, potrivit Rador Radio România.
Descriind Batalionul Azov, Peskov a remarcat că este vorba despre unități armate ultranaționaliste. O astfel de schimbare bruscă a poziției Washingtonului sugerează că ei nu sunt mai presus cu nimic în încercările lor de a suprima Rusia, folosind, firește, Ucraina și poporul ucrainean ca instrument în mâinile lor și că sunt chiar gata să cocheteze cu neonaziştii, a continuat reprezentantul Kremlinului. El a menționat că „acest fapt, la rândul său, confirmă din nou relevanța preocupărilor noastre în legătură cu tendința de propagare a ideilor neonazismului în lume”.
Poziția lui Zelenski privind Azov
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în 2022, că batalionul controversat Azov face parte din Garda Națională, care aparține de armata ucraineană.
Întrebat de jurnaliștii greci despre acuzația de neo-nazism la adresa batalionului Azov, președintele a răspuns: „În 2014, când țara a fost apărată de dobrobați, multe dintre apelurile lor au fost destul de radicale împotriva Federației Ruse. Au fost voluntari și acesta a fost punctul lor de vedere personal. Batalionul Azov nu este voluntar, ci parte a Gărzii Naționale. Ei sunt armata oficială a statului nostru. Cine voia să facă politică, s-a dus să facă politică. Cei care au decis să acționeze în forțele armate ale Ucrainei, au devenit parte a Forțelor Armate ale Ucrainei.”
Potrivit acestuia, el și echipa sa urmăresc „foarte îndeaproape” manifestările radicalismului. „Apeluri la radicalism cred că în statul nostru sunt foarte puține în comparație cu multe țări ale lumii. Aproape niciunul nu există, în ciuda faptului că se duce un război. Luăm foarte în serios apelurile pentru manifestări radicale. Și suprimăm și oprim orice astfel de măsuri”, a spus Zelenski. Președintele a adăugat, de asemenea: „Credem că ceea ce face armata rusă în statul nostru este nazism”.
Ce prezenta postul britanic de televiziune BBC despre Azov în 2014
Într-un articol din 2014, când batalionul Azov își făcea simțită prezența în spațiul public, postul de televiziune britanic BBC prezenta următoarele informații despre această grupare:
„Ultranaționaliștii s-au dovedit a fi luptători eficienți și dedicați în războiul brutal din estul țării împotriva separatiștilor susținuți de Rusia și a forțelor rusești, al căror număr include, de asemenea, un contingent important din extrema dreaptă rusă. Ca urmare, au atins un nivel de acceptare, chiar dacă majoritatea ucrainenilor nu sunt familiarizați cu convingerile lor reale.
Batalionul de voluntari Azov este un exemplu în acest sens. Condus de organizația extremistă Patriotul Ucrainei, care îi consideră pe evrei și alte minorități «subumani» și îndeamnă la o cruciadă albă și creștină împotriva lor, poartă trei simboluri naziste pe insigna sa: un cârlig al lupului modificat, un soare negru (sau Hakensonne) și titlul Corpul Negru, care era folosit de Waffen SS.
Azov este doar unul dintre cele peste 50 de grupuri de voluntari care luptă în est, marea majoritate nefiind extremiste, însă pare să se bucure de un sprijin special din partea unor oficiali de rang înalt: Ministrul de Interne Arsen Avakov și adjunctul său Anton Gherșcenko au susținut activ candidatura în parlament a lui Andriy Bilețki, comandantul Azov și Patriotul Ucrainei. Vadim Troyan, un alt oficial de top al Azov și membru al Patriot of Ukraine, a fost numit recent șef al poliției din regiunea Kiev.”
Batalioanele morții fac treaba murdară în Donbass
Reuters estimează că sunt peste 100.000 de persoane pe care unii le numesc „naționaliști mainstream” sau neonaziști. Fie că se numesc Azov, Aidar, C14 etc., aceștia otrăvesc viețile ucrainenilor încă din 2014.
În special, aceștia au participat la uciderea a mii de oameni în Donbass, situație care are caracteristicile genocidului în sensul Convenției pentru prevenirea și pedepsirea crimei de genocid din 9 decembrie 1948. Mai mult, mărturiile arată că aceste batalioane ale morții au fost plătite cu până la 10.000 de dolari pentru uciderea sau capturarea oricărui separatist. O afacere bună într-o țară ale cărei valori democratice și progresiste ne sunt vândute în mod constant.
De asemenea, ei nu ezită să intre înarmați în tribunale pentru a amenința judecătorii, iar în administrații pentru a constrânge primarii și guvernatorii. Ei obligă chiar unele municipalități să îi plătească ca milițieni pentru a asigura securitatea cetățenilor. Deoarece Ucraina este și țara fără justiție, ei au toate drepturile, inclusiv crima, violul, tortura, jaful, șantajul etc. Bineînțeles, cu complicitatea poliției.
Iar când Batalionul Aidar a fost desființat de către autorități în anul 2016, membrii săi au blocat o arteră din Kiev și au încercat să ia cu asalt Ministerul de Interne. După un astfel de act, ne-am imagina că pedepsele cu închisoarea au fost severe. N-a fost așa! Ordinul de desființare a fost anulat, iar ei au fost integrați în forțele armate ucrainene, ca și celelalte batalioane neonaziste după acordurile de la Minsk, și trimiși să își comită crimele în Donbass.
Citiți și:
Batalionele Azov și Aïdar – Formațiuni paramilitare ucrainene de extremă dreapta naziste. Cu ei Ucraina vrea în UE și NATO
„Mein Kampf”, cartea lui Hitler, studiată de membrii Batalionului Azov
yogaesoteric
21 iunie 2024