SUA pot face o imensă armată de drone-zombie. Pericolul aeronavelor „înviate din morți”
SUA ar putea strânge o armată uriașă de drone zombie F-16. „Înviate din morți”și adaptate, ele ar forma „roiuri” de temut.
Împrăștiate pe distanțe imense sau aliniate pe nisipurile diferitelor deșerturi sau spații largi din Statele Unite, cum ar fi Baza Davis-Monthan Air Force din Tucson, Arizona, sute de avioane zac adormite și ruginite de soare și praf, așteptând să fie casate, cedate de Pentagon în favoarea unor modele mai noi și mai performante.
„Necro-aeronautica” și dronele-zombie
Dar cum dronele, așa cum războiul din Ucraina o confirmă în fiecare zi, influențează din ce în ce mai mult conflictele moderne, Popular Mechanics își pune întrebarea cu privire la viitorul lor, așa cum analistul american Zachary Kallenborn o făcuse deja anterior în War on the Rocks.
Zachary Kallenborn, care a inventat termenul de „necro-aeronautică”, se întreabă dacă nu ar fi posibil să se dea o nouă viață robotică tuturor acestor avioane și să se formeze astfel o armată gigantică de drone autonome, care ar fi utile în caz de război.
Pentru că, la doar câteva zile după lansarea operațiunii speciale a Rusiei în Ucraina, Moscova deja a făcut aceasta. A masat la frontiera cu Ucraina un număr mare de avioane biplan An-2 vechi, scoase de la naftalină și modificate în drone, probabil pentru a le folosi ca momeli, a simula confuzie, a simula un atac pentru a vedea reacția adversarului și a pregăti terenul pentru o ofensivă reală.
Zachary Kallenborn notează că și China a procedat la fel, folosind vechile avioane de vânătoare sovietice din anii 1950 modificându-le pentru a obține o escadrilă de drone fără pilot, ideale, de exemplu, pentru a testa eficiența conceptului tactic la modă al roiurilor de aeronave autonome sau pentru a antrena piloți pentru amenințări viitoare, scrie Korii.
QF-16, F-16 autonome și fără pilot
După cum explică Popular Mechanics, avioanele care zac în aceste cimitire aeronautice gigantice sunt, în general, învechite, au ajuns la un punct de uzură mecanică prea avansat pentru a mai putea fi pilotate și sunt folosite pentru a furniza piese de schimb pentru alte avioane aflate încă în serviciu.
Dar din aceste numeroase mașini ale morții, în special aparate F-16, pe care SUA le-a deținut și încă le mai deține cu sutele, unele dintre ele încă mai pot zbura: acestea sunt QF-16, F-16 autonome și fără pilot, folosite ca ținte de zbor moderne și performante în antrenamentele piloților.
Dar dacă pot îndeplini aceste misiuni, analistul Zachary Kallenborn crede că sunt potențial capabile de mai mult. Echipate cu sisteme de armament ad-hoc, acestea ar putea înlocui alte drone mai costisitoare pentru a se apropia de pericol, în număr mare, și a lansa rachete antiradar, bombe ghidate sau rachete de croazieră, fără a risca o singură viață umană.
Forțele aeriene americane au deja cunoștințe vaste despre aeronavele autonome. Știu cum să le facă să decoleze, să aterizeze și să le ghideze. Pentru aceste noi escadrile de zombi, tot ce le rămâne de făcut este să dezvolte un armament adecvat, ceea ce nu pare a fi imposibil de realizat.
Dimpotrivă, spune Zachary Kallenborn: ar fi chiar o modalitate pentru Pentagon de a dezvolta arme eficiente și numeroase la un cost foarte scăzut, de a crea un surplus indispensabil în doar câțiva ani, de a testa noi tactici mixte (avioane de nouă generație, drone moderne, drone zombi) fără a risca viețile prețioase ale piloților săi, pe care armata are, de altfel, dificultăți în a-i recruta sau a-i păstra în rândurile sale.
Citiți și:
Armata rusă a găsit, pe teritoriul uneia dintre unitățile militare abandonate de Forțele Armate ale Ucrainei, drone cu recipiente de lichid și pulverizatoare
Armata Marii Britanii deschide un nou front: drone, război cibernetic, constelații de sateliți. Plus o premieră
yogaesoteric
29 octombrie 2022