Armata Marii Britanii deschide un nou front: drone, război cibernetic, constelații de sateliți. Plus o premieră

Guvernul de la Londra a anunțat o reducere a dimensiunii forțelor sale armate ca parte a planului său de modernizare a capacităților militare britanice, care are ca scop adaptarea la „amenințările viitorului”.

Acest plan a fost prezentat în timp ce Marea Britanie urmărește să-și consolideze un nou loc pe scena internațională, după ieșirea sa din Uniunea Europeană, dar și să răspundă deteriorării relațiilor sale cu Rusia și China.

Anterior prezentării acestui plan, premierul Boris Johnson a anunțat că Marea Britanie își va crește arsenalul nuclear cu 40%, o premieră după Războiul Rece.

Amenințările viitorului

Planul „marchează o evoluție a mobilizării în masă către rapiditatea erei informaționale, pregătirea și relevanța necesare pentru a face față amenințărilor viitorului”, a explicat ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, deputaților, criticând reformele anterioare care au lăsat trupele „copleșite și sub-echipate”.

Wallace a confirmat informațiile din media britanice potrivit cărora efectivele forțelor armate vor scădea de la 76.500 de oameni la ora actuală, la 72.500 până în 2025.

Războaie cibernetice, tehnologii spațiale

În schimb, vor fi consolidate investițiile în tehnologii precum dronele, precum și în „războaiele cibernetice” sau în tehnologii spațiale. Acest ultim sector va primi o finanțare de 6,6 miliarde de lire sterline pe parcursul a patru ani (7,7 miliarde de euro) pentru a crea în special o rețea de sateliți de supraveghere și recunoaștere.

„Future Commando Force”

În paralel, Ministerul Apărării intenționează să aibă mai multe nave și submarine. Royal Marines va deveni o nouă unitate denumită „Future Commando Force” (FCF), care va primi peste 200 de milioane de lire sterline (232 milioane de euro) de investiții directe în următorul deceniu. O premieră, FCF va fi responsabilă pentru operațiunile maritime și pentru combaterea amenințărilor actorilor statali.

Pe uscat, va fi implementată o brigadă de operațiuni speciale „capabilă să funcționeze discret în medii cu risc ridicat și să poată fi desfășurată rapid în întreaga lume”.

Rusia, „amenințare majoră”, China, „concurent sistemic”

Acest plan reflectă la nivel militar revizuirea strategică anunțată de Londra în luna martie, potrivit căreia Rusia este o amenințare majoră la adresa Regatului Unit iar China este calificată drept „concurent sistemic”.

Obiectivul guvernului este de a adapta armata britanică la „noile amenințări”. Ministrul Ben Wallace a citat în special actele agresive ale „actorilor statali”, care se află într-o „zonă gri” sub pragul conflictului deschis, cum ar fi atacurile cibernetice.

Potrivit ministrului, armata „nu mai este o forță de ultimă instanță, ci trebuie să devină mai prezentă și mai activă (…) și să joace un rol dincolo de ceea ce considerăm în mod tradițional război”.

„Principala putere navală din Europa”

În noiembrie anul trecut, premierul conservator Boris Johnson a anunțat o investiție în apărare reprezentând o sumă de neegalat în ultimii 30 de ani, cu ambiția de a face din Marea Britanie „principala putere navală din Europa”.

Johnson a precizat cheltuieli suplimentare de 24,1 miliarde de lire sterline (28 de miliarde de euro) pe parcursul a patru ani comparativ cu bugetul din 2019. Astfel, Regatul Unit intenționează să investească 190 de miliarde de lire sterline (221 miliarde de euro) în apărare în următorii patru ani, adică 2,2% din PIB-ul său.

În marja unei vizite la o locație a gigantului britanic al apărării, BAE Systems, în nord-vestul Angliei, Boris Johnsons a subliniat că țara „are nevoie de forțe armate puternice și robuste”, spunând că vrea „să investească pe termen lung, nu numai în scopuri militare”, ci și din „bune motive economice”.

Citiți și:
Urmează o pandemie cibernetică – Cyber Poligon 2021 și simularea atacurilor cibernetice asupra lanțurilor de aprovizionare
Lumea de mâine: Big Data, războiul tehnologiilor și supraveghere în masă
Vaccinare obligatorie, paşaport sanitar, război biologic (şi economic)

 

yogaesoteric
10 decembrie 2021

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More