Subiect fierbinte la Naşul. Povestea incredibilă a unei doamne care nu vrea ca soţul ei să se mai culce cu altele

de Gabriel Dumitru

Subiect de scandal la Naşul în seara de joi, 1 noiembrie, anunţat cu surle şi trâmbiţe de Radu Morar sub titlul „Soţul meu m-a părăsit pentru MISA”. Invitata anonimă a emisiunii, prezentă în studio pentru a face „dezvăluiri senzaţionale din interiorul MISA” (după spusele Naşului), reacţionează vehement la vederea titlului. Ea cere ca titlul să fie schimbat, întrucât soţul nu a părăsit-o deloc. Realizatorii îi îndeplinesc cu greu cererea, astfel că minciuna cu pricina, care creează conexiunea între destrămarea de familii şi MISA (monedă mult bătută în campania mediatică anti-MISA), rămâne încă multă vreme pe ecran.
 
Cei care urmăresc emisiunea se lămuresc repede că „dezvăluirile” anunţate pe un ton insinuant de moderator se reduc de fapt la frustrările unei femei care a descoperit că soţul ei are o amantă. Decisă să îşi spele rufele în public, aceasta dă vina pe MISA, pe motiv că promovează „iubirea ce trebuie să se dăruiască şi ce trebuie să fie lipsită de posesivitate”. După o oră şi douăzeci de minute de emisiune, însuşi Naşul este nevoit să concluzioneze: „Dumneavoastră aveţi o dramă în familie pe care trebuie să o rezolvaţi împreună cu soţul.” Atunci de ce a mai invitat-o în platou pe respectiva doamnă? Şi care sunt „dezvăluirile incredibile din interiorul MISA” anunţate cu tremur în glas la începutul emisiunii?

Informaţii neverificate

Care este motivul real pentru care această femeie agramată se află în platoul emisiunii Naşul? Răspunsul îl dă chiar Radu Morar în două momente distincte. Încă de la începutul emisiunii îi spune invitatei: „haideţi să ajungem la povestea dumneavoastră care este un mic fragment dintr-un puzzle pe care noi l-am reîntregit”. Către final revine pe aceeaşi temă: „Drama dumneavoastră n-a rezolvat-o asociaţia, darmite eu, dar dumneavoastră aţi devenit un martor foarte important într-o investigaţie”.

Emisiunea începe cu prezentarea unei fotografii, în care apare o femeie într-o ipostază senzuală. Nu i se spune numele, iar Radu Morar face tot posibilul să creeze în jurul imaginii respective momente de suspans atât de prost regizate, încât sunt hilare. Pe acest fond, face apel la telespectatori, cerând cu insistenţă ca aceia care o recunosc pe femeia din imagine să trimită mesaje. „Avem datele, dar n-avem cum s-ar spune a treia sursa. Telespectatori, să fiţi voi a treia sursă,” spune el, fără a reieşi în vreun fel care este a doua sursă. Pe prima, de altfel şi unica, ne-o dezvăluie puţin mai târziu: „invitata emisiunii este cea care afirmă că femeia din imagine ar fi instructor yoga”. Probabil, prin invocarea a trei surse Radu Morar doreşte să dea impresia că îl preocupă deontologia profesională. Aceasta îl obligă să nu prezinte drept reale informaţii care nu sunt verificate din cel puţin două surse.

Răzbunare

Invitata nu prea îi dă apă la moară Naşului. Oricât s-ar strădui acesta să scoată de le ea informaţii compromiţătoare (încălcând şi prin aceasta deontologia profesională, care îi cere moderatorului unei emisiuni să fie imparţial) nu obţine decât răspunsuri care creează chiar o imagine favorabilă MISA şi  conformă cu realitatea – participanţii la spirale sunt îmbrăcaţi, majoritatea oamenilor de la cursul de yoga sunt de treabă, la MISA ea nu ştie să se facă sex în grup. Aflăm apoi că doamnei chiar i-a plăcut la curs. „Acolo l-am cunoscut pe soţul meu, sunt şi lucruri bune. M-a (n.r. – greşelile gramaticale îi aparţin invitatei) interesat chestiile astea, deci mie mi-a plăcut, în primul rând am găsit un anturaj de oameni care pot să zic că m-a atras, n-am fost genul care să merg prin baruri, prin discoteci”, explică ea.

De fapt supărarea femeii este că, după ce ea a renunţat să mai participe la cursurile de Yoga şi a răspândit tot felul de zvonuri şi calomnii, organizatorii nu i-au mai permis accesul în spaţiile yoghinilor şi foştii colegi nu au mai invitat-o la petreceri. Reiese că în viziunea ei principala vinovată pentru această decizie este chiar instructoarea de yoga a soţului ei, adică exact persoana pe care  pretinde ea acum că o recunoaşte într-un videoclip erotic.

„Interdicţie” la chefuri

Preşedintele asociaţiei timişorene Dacica, unde instructoarea de yoga în cauză este vicepreşedinte, intră în direct prin telefon. El arată foarte clar că femeia din fotografie nu este colega sa. În timp ce acesta discută cu Radu Morar, invitatei îi sare muştarul şi îşi dă arama pe faţă.

„Mă deranjează decizia, păi de ce pe mine m-aţi pedepsit… Da’ voi când aţi luat decizia că eu nu am ce căuta la chefurile care se ţin la ashram, spune-mi, ce drept la replică mi-aţi dat? Aţi spus că l-am denigrat pe Bivolaru! Cu ce l-am denigrat? În momentul în care îmi dai mie interdicţie şi amantei nu-i dai şi lui nu-i dai, mi se pare că ai ceva cu mine. Soţia îi bună numai de obligaţii şi de chefuri şi spectacole e bună amanta?” Moderatorul încearcă să-i oprească tirul verbal, dar fără prea mult succes. „Am făcut apel că dacă… am sunat-o pe Simona (instructoarea) şi n-a intervenit şi fiindcă nu s-a putut… am făcut reclamaţie”, strigă supărată invitata. Interesant e că, pe de o parte, iniţial, afirmă că s-a ajuns la reclamaţii pentru că instructoarea de yoga a soţului ei nu a intervenit, pentru ca apoi să o acuze că se amestecă în căsnicia ei.

Interdicţie la chefuri? Cine a mai auzit de aşa ceva?! Parcă, de când lumea, la orice petrecere, gazdele pot invita pe cine doresc ele, şi este firesc să inviţi persoane împreună cu care te simţi bine. De ce se vorbeşte de interdicţie, de parcă ar fi vorba de o hotărâre juridică sau oficială într-un cadru informal cum este cel al unei petreceri între prieteni?

Reclamaţii

Preşedintele asociaţiei timişorene afirmă că modul în care se pune problema este tendenţios. Atunci femeia explodează, confundând participarea ei la petreceri cu amestecul în căsnicie:  „Nu mi se pare că e Simona abilitată şi Bivolaru să-mi dea sfaturi în relaţia mea, în căsnicia mea! Cum vă permiteţi voi să vă băgaţi în relaţia mea şi să-mi daţi interdicţie?! Ţi-am spus! Dacă voi aţi fi zis: Mă, voi aţi făcut-o de oaie toţi trei! Pe tine nu te pedepsesc pentru că tu nu ai, de fapt tu eşti nevinovată, pe iubita lui, el ar fi putut să zică nu… dar tu şi tu sunteţi soţ şi soţie, voi marş! aveţi interdicţie, un an, doi ani, 6 luni.”

Preşedintele asociaţiei timişorene este pus astfel în situaţia de a se justifica într-o chestiune de bun simţ şi explică motivele pentru care doamna nu este invitată la aceste petreceri. De fapt nici nu este nevoie de explicaţii, dat fiind chiar comportamentul acesteia din timpul emisiunii.

Moderator sau instigator?

Povestea invitatei nu are nimic „foarte, foarte ciudat”, „spectaculos” sau „senzaţional”, aşa cum prezentase Radu Morar lucrurile la începutul emisiunii. Eforturile sale de a găsi ceva „dubios” rămân fără rezultate, în pofida întrebărilor sale tendenţioase: „Ce-aţi descoperit acolo când aţi intrat?”. Femeia îi răspunde că nu a descoperit nimic, „la sală se predau cursuri şi se fac asana-e şi meditaţii”. Naşul nu se lasă: „Da’ după un an n-aţi început să descoperiţi lucruri, să zicem ciudate?”. Răspunsul invitatei este la înălţime. Dumneaei nu a descoperit nimic dubios cât a fost la curs, descoperirile a început să le facă în 2004… din ziare.

Singura doleanţă a doamnei este că nu e primită la petreceri, aşa cum e primită amanta soţului. Naşul face eforturi să ajungă la „dezvăluirile incredibile din interiorul MISA”, pe care începe deja să regrete probabil că le-a promis cu atâta zel telespectorilor la începutul emisiunii. Aşa că îşi continuă seria de întrebări: „Dar sexul? În grup? Există? Şi ăsta e văzut bine?”. Răspunsul doamnei este clar NU. Văzând că se îndepărtează de pista pe care trebuie să o urmeze, Radu Morar face noi eforturi disperate de a crea impresia dorită: mai dă de câteva ori poza cu femeia senzuală şi o pune pe invitată să repete că în imagine este instructoarea de yoga a soţului ei, vicepreşedinta asociaţiei timişorene.

Cârlig

De fapt, haideţi să vedem cum s-a născut aşa-zisul subiect. Reporterii B1TV aveau un film, despre care se afirmă pe un forum de pe Internet, fără dovezi, că ar proveni de la MISA. O anumită doamnă vine la B1TV să se plângă că soţul are o amantă. Doamna este fostă cursantă MISA. Odată ajunsă cu jalba în proţap la redacţie este pusă să vizioneze filmul şi întrebată dacă recunoaşte pe cineva, după cum mărturiseşte chiar Radu Morar.

Disperată că, deşi a bătut la porţile multor televiziuni, nu este băgată de nimeni în seamă, găseşte atunci soluţia salvatoare: o „recunoaşte” pe una dintre protagonistele respectivului film, ca fiind exact persoana pe care vrea să se răzbune.

Cadre neclare

Chiar Radu Morar este cel care admite că în ceea ce priveşte personajul din fotografie, are nevoie de confirmări de la telespectatori pentru a nu încălca deontologia înainte de a spune cine este. Deşi nu primeşte deloc astfel de confirmări, el încalcă totuşi deontologia şi asociază în repetate rânduri un nume imaginii respective. Face aceasta bazându-se pe părerea unei singure persoane, care prin atitudinea şi cuvintele din timpul emisiunii îşi pierde tot mai mult fărâma de credibilitate fabricată cu mari eforturi de moderator la început. Mai mult, singura persoană (în afară de invitată) care o cunoaşte pe femeia acuzată că apare în imagine, afirmă că nu este vorba despre ea. În acest timp mesajele de la telespectatori se lasă aşteptate. La un moment dat Naşul spune că ar fi primit confirmări pe mail, dar aceasta la 20 de minute după ce deja se afirmase că femeia din film ar fi instructoarea de yoga. Omite să arate aceste mesaje pentru a le dovedi existenţa.  În final, este nevoit  să îşi exprime şi el nesiguranţa „e adevărat că noi n-am putut să prindem… că doamna se mişca acolo în fel şi chip, n-am putut să prindem un cadru clar… pe unii chiar i-a derutat… au început să vorbească de Elodia”. (Elodia a fost multă vreme protagonista emisiunilor unui post de scandal, fiind dată dispărută de câteva luni şi de negăsit n.r.)

Dacă nu spuneţi ca mine, nu mă mai interesează

Radu Morar ne prezintă cu zel imaginile „şocante” care urmează să fie difuzate, ca pe o dovadă zdrobitoare a moralităţii îndoielnice a vicepreşedintei asociaţiei timişorene. De remarcat că aceste acuzaţii se leagă de faptul că Asociaţia în cauză anunţă pe internet intenţia de a deschide un centru de medicină naturistă, avizat de Ministerul Sănătăţii. Probabil „riscul” ca oamenii să vină la acest centru pentru a-şi rezolva problemele de sănătate este pentru unii de neacceptat, încât li s-a părut necesar să facă anti-reclamă Centrului printr-o emisiune murdară.

Morar îşi joacă rolul până la capăt şi condamnă profund indignat „practica în public a unor asemenea acte”. Imaginile „şocante” sunt de fapt cu o singură femeie goală, care se află pe vasul epavei din Costineşti şi care, „atenţie, dacă mai sunt copii în faţa televizoarelor, trimiteţi-i la culcare”, face pipi. Deşi nu există vreo dovadă care să susţină că respectiva femeie este chiar medicul din Timişoara, numele acesteia este spus de foarte multe ori în direct şi este asociat cu imaginile femeii dezbrăcate.
 
Radu Morar se aprinde: „n-am nimic cu MISA, dar ar trebui să spună, noi aicia la clubul nostru, că e MISA, că e nu ştiu ce asociaţie, facem pipi, vorbim despre sex…”. Invitata îl contrazice energică: „Nu domnule! Nu se face pipi, nu se vorbeşte, nu înţelegeţi! Filmele acestea nu au fost pentru difuzare”. Naşul o pune la punct scurt pe invitată: „Nu mă interesează asta!”.

Cu public, de una singură

Un fost cursant MISA ia legătura telefonic cu Radu Morar şi, deşi e foarte înverşunat împotriva MISA nu îi e de prea mare ajutor Naşului. El îi explică foarte clar că în nici un caz filmul nu e făcut în public sau pentru public. „Eu sunt cel care am făcut rost de filme şi le-am pus pe Internet. Este important să menţionăm în emisiune că aceste filme nu au fost făcute iniţial pentru comercializare”, spune anonimul. Întrebat dacă recunoaşte personajul despre care se vorbeşte, el răspunde răspicat: Nu. Radu Morar merge mai departe, dezvăluind de fapt intenţiile de a discredita centrul medical: „Credeţi că e normal ca un vicepreşedinte al unui centru medical să apară în asemenea ipostaze?”. Naşul, iritat spune: „Bun! Bun! Atenţie! Doamna făcea ce făcea acolo în prezenţa a mulţi oameni, cum să spun, era într-un loc public cu oameni mulţi”. Anonimul îi replică scurt „nu era public”, lucru care se vede şi în imagini, unde nu apare nici un fel de public şi în care se vede doar o singură persoană.

Drept la replică

Anonimul cu care se conversează prin telefon Radu Morar are nişte supărări personale legate la MISA şi lansează anumite acuze. Câteva dintre acestea sunt de-a dreptul amuzante şi le concurează pe cele ale invitatei.  MISA reprezintă o mare problemă pentru că este o sursă de informaţii – „tinerii n-au nici o sursă de educaţie şi atunci apare această informaţie de la MISA… e un vid informaţional în România şi de aia sunt luaţi şi dirijaţi cum trebuie să devină tantrici”. De această viziune nu sunt deloc străini procurorii care au fabricat dosarul MISA şi o regăsim ca atare în rechizitoriul lor. Să fie anonimul o unealtă de-a lor, de le împărtăşeşte opinia?

O altă elucubraţie a anonimului este faptul că la MISA se studiază prea mult! După cum afirmă el, 17 ani (în realitate s-a ajuns până la anul 19). Totuşi el recunoaşte că „iniţial cursul începe ok, începe cu informaţii despre yoga, e destul de bine făcut” dar „treptat se deviază … nu se poate spune decât o anumită cantitate despre yoga după care nu mai au ce să spună şi s-a ajuns în situaţia paradoxală încât s-a ajuns la anul 17 de curs”. Hilară este şi insinuarea sa supărată că „fetele stau la coadă la Bivolaru pentru a primi unele iniţieri”.

Radu Morar şi-a amintit ceva despre prevederile codului deontologic şi îngână ironic: „Am înţeles. Deci acum gurul Bivolaru nu este aici să se poată apăra, dar îl rog din Suedia, Norvegia, Danemarca, Europa, Asia, unde este, dacă ne vede, să ne trimită un drept la replică”. Dreptul la replică l-a trimis Biroul de Presă MISA, rămâne de văzut dacă B1TV îl va difuza.

Finalul emisiunii e apoteotic! Chiar Radu Morar recunoaşte că nu i-a mers cum a sperat, dar tot e bine. „Ei da şi ar fi bine să fie ţara asta singura ţară din lume unde există orgasme în cascadă şi virilitate fără sfârşit şi să fiţi iubiţi şi tinereţe fără bătrâneţe! Ne revedem luni seară, încercăm o ediţie specială dacă ne iese bine, dacă nu la fel de bine!” o nouă încercare a unui jurnalist de a discredita MISA, încercare care s-a întors însă împotriva sa şi nu face decât să demonstreze reaua voinţă şi lipsa de profesionalism a acestuia.

Miting de protest

Pentru a drege busuiocul după eşecul apoteotic al emisiunii din 1 noiembrie, Radu Morar a reluat subiectul „recunoaşteţi personajul” într-o nouă emisiune difuzată de B1TV luni, 12 noiembrie. „Martorii” şi i-a căutat tot pe forumurile anti-MISA cărora li s-a făcut din plin reclamă în emisiunile respective. Mai mulţi yoghini ne-au scris pe adresa redacţiei pentru a arăta că au sunat şi ei la „Naşul”, dar nu li s-a permis să intre în emisiune pentru că şi-au manifestat intenţia de a contrazice afirmaţiile lui Radu Morar. Dreptul la replică trimis de Biroul de Presă MISA vineri, 9 noiembrie, nu a fost difuzat de B1TV, în schimb Radu Morar a repetat de multe ori, cu prudenţă, în cadrul emisiunii: „eu nu am nimic cu MISA”. Pentru a-şi exprima public punctul de vedere privind aceste emisiuni, Şcoala de Yoga MISA va organiza un miting de protest joi, 15 noiembrie, în faţa sediului B1TV de pe calea Victoriei.

NOTĂ. După publicarea acestui articol, pe data de 13 noiembrie, probabil speriat de perspectiva unui miting, moderatorul emisiunii Naşul se hotărăşte totuşi să prezinte replica trimisă de Biroul de Presă MISA (suţinând în mod hilar că nu a primit replica trimisă pe fax la redacţie ci …. a luat-o de pe site-ul nostru şi o prezintă din exces de corectitudine profesională!!!). Replica însă a fost însoţită de comentarii copioase care nu-şi aveau locul în prezentarea unui drept la replică. Această situaţie şi multe altele care se repetă pe acelaşi tipic ne fac să ne întrebăm de ce o fi atât de greu pentru jurnalişti să respecte şi să accepte dreptul de a-şi spune punctul de vedere al celor care sunt calomniaţi în goana lor (a ziariştilor) după rating şi subiecte fierbinţi.
 
Citiţi şi dreptul la replică trimis de Biroul de Presă MISA:

Încercare ratată de a reaprinde scandalul MISA – drept la replică solicitat postului de televiziune B1TV 
 

yogaesoteric.net
13 noiembrie 2007

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More