Suceava ‒ Proprietarul unei cofetării a fost sancționat cu avertisment de către autorități pentru că a cumpărat ouă de la țărani și nu de la un hipermarket
Dezamăgit de atitudinea reprezentanților statului, tânărul vrea să renunțe la afacere
De multe ori, românii spun că statul român este împotriva românilor, iar exemplul următor pare să le dea dreptate. Liliana Agheorghicesei, președinta Patronatelor IMM din Suceava, a povestit cum inspectorii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) au sancționat, cu avertisment, un patron de cofetărie, pentru că folosește la produse ouă cumpărate de la țărani și nu de la un hipermarket.
Tânărul a fost întrebat de către DSP cum de a îndrăznit să cumpere cu bon de achiziții de la piață și nu s-a dus la Metro.
„Tânărul și-a făcut o locație cochetă, frumoasă, ce rivalizează cu foarte multe din Viena. Mi-a zis că se străduiește să-și vândă afacerea la care a muncit și care este visul vieții sale. Mi-a mai spus că s-a profesionalizat, iar produsele sunt făcute chiar de el. Când a fost un control de la Sanepid (DSP, n.r.) la el, avea un bon de achiziții luat în urma cumpărării de ouă de la piață. L-a întrebat cum de a îndrăznit să cumpere ouă cu bon de achiziții de la piață și nu s-a dus la Metro!. I-a zis că acolo este necesar să meargă. Cum să spui așa ceva când se înțelege că, de exemplu, o gospodină preferă să facă o omletă din ouă de la țară și nu procurate din magazin? A primit avertisment”, a spus reprezentanta IMM-urilor din Suceava, pentru Radio Top.
Liliana Agheorghicesei a mai spus că tânărul este dezamăgit cu atât mai mult cu cât „a crescut” cu Patronatul, iar ea le-a transmis permanent membrilor acestuia să încurajeze producția autohtonă. Președinta Patronatului IMM-urilor din Suceava a adăugat că tânărul antreprenor a menționat: „Întotdeauna ne spuneați să ne ajutăm noi pe noi și pentru noi, fiindcă până la urmă este vorba aia din popor: «Fii împărat la tine în sat. Fă pentru cei ai tăi».”
Ea a spus că va urmări să medieze o întâlnire, ca să înțeleagă de ce autoritățile statului nu încurajează comerțul cu produse autohtone.
„Intenționez să organizez o întâlnire cu factorii coercitivi, așa cum am avut și cu cei de la Fisc. Poate că informația este necesar să fie reciprocă. Poate se rupe undeva dialogul. Nu merg până într-acolo încât să văd rea-voință la cei care vin și ne controlează, pentru că sunt salariații unei instituții și au de făcut raportări. Însă de ce nu vrem să ne ajutăm noi, unii pe alții?”, s-a întrebat Liliana Agheorghicesei.
Nu demult, autoritățile din Gorj și-au „arătat mușchii” și cu un țăran care-și vindea produsele din propria gospodărie: fermierul a primit o amendă record pentru această îndrăzneală.
Citiți și:
Fermier: Supermarketurile își bat joc de producătorii autohtoni
Anunţ periculos despre fermierii români: „Mulţi sunt în faliment fără să ştie. Tot rostogolim pierderile”
yogaesoteric
15 martie 2023