Surprizele naturii: Și albinele pot fi stângace sau dreptace

Cercetătorii au descoperit faptul că albinele pot avea o preferință de a o lua spre stânga sau spre dreapta, fapt ce le influențează deciziile în timp ce zboară. Insectele se alătură astfel unei liste cunoscute de viețuitoare care au o asemenea preferință, precum maimuțele Rhesus, șobolanii și marmoseții.

Cercetătorii de la Universitatea din Queensland din Australia nu au demonstrat doar că albinele pot fi „dreptace” sau „stângace”; prin testele lor, echipa a constatat și că albinele pot distinge între o galerie naturală mai mică și una mai mare, printre ramurile copacilor, alegând opțiunea mai mare, și potențial mai puțin periculoasă, pentru zbor.

Cercetătorii cred că rezultatele lor ar putea sugera o strategie de zbor optimizată a acestor insecte: „Să luăm în considerare un scenariu (simplificat) în care un grup de albine se confruntă cu alegerea de a zbura printre ramurile dese ale copacilor. Ar fi dăunător dacă toate albinele ar lua aceeași decizie de zbor, spre stânga de exemplu, deoarece aceasta ar face ca toate să încerce să zboare printre ramurile din stânga, blocându-se una pe cealaltă și încetinind astfel zborul, fapt ce poate pune în pericol trecerea roiului prin acea porțiune. În acest caz, pasajul din dreapta nu ar fi folosit deloc și, prin urmare, această posibilitate ar fi irosită.”

Cercetările anterioare efectuate de laboratorul Srinivasan au arătat că motivul pentru care păsările nu se lovesc în zbor este că acestea întotdeauna se îndreaptă spre dreapta, reușind să se evite reciproc. Cercetarea ar putea fi folosită pentru a dezvolta sisteme automate anti-prăbușire pentru aeronave. Această cercetare nouă cu albinele, pe de altă parte, ar putea contribui la dezvoltarea sistemelor de ghidare a dronelor.

Citiți și:

Din misterele naturii: animale care sunt jumătate femelă, jumătate mascul

Ştiaţi că există PEŞTI CARE POT ZBURA zeci sau chiar sute de metri?

 

yogaesoteric
16 februarie 2018

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More