Tămâia – o mireasmă sacră, unul dintre cele mai vechi remedii

Arborele de tămâie creşte pe solurile calcaroase şi sub soarele dogoritor al Arabiei şi Africii tropicale. Copacul ajunge până la patru metri înălţime, în scoarţa lui formându-se o răşină specială pe care noi o cunoaştem drept tămâie. Oamenii acelor locuri o folosesc de mii de ani în tot felul de ritualuri datorită mirosului ei încântător, dar şi în viaţa de zi cu zi pentru puterile ei vindecătoare.

Tămâia este menţionată în una dintre cele mai vechi arhive medicale cunoscute, papirusul Eber ce datează din secolul al XVI-lea î.Hr., o listă de 877 de reţete şi prescripţii medicale din Egiptul Antic. Arabii şi astăzi mestecă tămâie, despre care glumesc că este guma lor de mestecat, pentru a se feri de tot felul de boli.

La noi, tămâia ajunge de obicei în biserici şi la evenimente religioase, unde preoţii o ard pentru a purifica şi înmiresma locul, în credinţa că astfel se răspândeşte harul lui Dumnezeu. Însă răşina miraculoasă, numită şi Boswellia Serrata, a ajuns să fie folosită şi în scopuri terapeutice, având o mulţime de beneficii pentru sănătate.

Cum în compoziţia ei chimică intră gumirezine, uleiuri eterice (camfen, cadinen, felandren, olibanol) şi substanţe amare, răşina are acţiuni terapeutice precum: expectorantă, analgezică, antiseptică, antiinflamatoare, antidepresivă, calmantă, sedativă.

Distruge celulele canceroase

Mai nou, oamenii de ştiinţă au descoperit că tămâia ajută la distrugerea celulelor canceroase de la nivelul ovarelor. Curele cu tămâie sunt indicate ca adjuvant şi pentru a „topi” chisturile apărute pe ficat, rinichi şi plămâni.

Unul dintre motivele pentru care tămâia este eficientă în tratamentul adjuvant al cancerului este acţiunea ei antiinflamatoare, iar inflamaţiile se află la sursa majorităţii bolilor, inclusiv a celor care pun viaţa în pericol, precum bolile de inimă, cele hepatice şi cancerul. 

Acidul boswellic pe care-l conţine tămâia are proprietăţi antiinflamatoare impresionante, comparabile cu medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene – care au şi efecte analgezice. Astfel, tămâia s-a dovedit a fi eficientă împotriva unui număr mare de afecţiuni precum colita, astmul, artrita, cancerul şi boala Crohn.

De asemenea, extractul de boswellia este folosit de secole pentru a trata problemele respiratorii şi infecţiile sinusurilor, ajutând oamenii să respire mai bine şi să scape şi de alte simptome, cum ar fi tusea şi durerile în gât. Mai mult, cercetările au arătat că tămâia poate ajuta şi în tratamentul alergiilor, la eliminarea mucusului din plămâni şi are efecte antiinflamatoare asupra sistemului respirator şi al căilor respiratorii.

În medicina chineză tradiţională se foloseşte tămâia de mii de ani pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, pentru a grăbi vindecarea şi pentru a calma durerea asociată cu infecţiile virale.

Citiți și:

Tămâia absoarbe cheagurile de sânge de la nivelul capului!

Dr. Joe Dispenza – Interviu despre vindecare

Idei forţă care ne permit să ne inducem şi să ne menţinem starea de YOGA la nivelul trupului

yogaesoteric

9 februarie 2021

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More