Teatrul documentar M.I.S.A.PĂRUT – De pe scena Reactor din Cluj, la București și Târgu Mureș

În cadrul proiectului Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente, teatrul independent Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca a avut inițiativa de a pune în scenă o piesă documentar despre abuzurile autorităților împotriva Școlii de yoga MISA și manipularea furibundă exercitată de mass-media în ceea ce privește această mișcare.

Premiera spectacolului a avut loc în 24 mai la Cluj, piesa fiind apoi prezentată în 6 iunie la Centrul de Teatru Educațional Replika din București, unde au fost prezenți în sală atât Dana Crăescu, tânăra al cărui caz dramatic este adus în prim plan de spectacol, dar și profesorul Gabriel Andreescu, autorul lucrării MISA – Radiografia unei represiuni, pe care regizorul a folosit-o ca importantă sursă de documentare.

Toți cei care au trăit pe viu evenimentele sitetizate în piesa de teatru M.I.S.A.PĂRUT, sau unele similare, dar și cei curioși să pătrundă în spatele manipulării din jurul MISA, sunt invitați la următoarele reprezentații ale spectacolului:
– pe 15 iunie la Teatrul Național din Târgu-Mureș;
– pe 22 iunie la Reactor de creație și experiment din Cluj.

M.I.S.A.PĂRUT pleacă de la scandalul mediatic legat de Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut și relația ei cu justiția din România. În 2004, în urma unei istorii de articole denigratoare care datează încă din anii 90, o percheziție în locuințele comune ale yoghinilor a fost prezentată drept „cea mai mare operațiune împotriva crimei organizate din România post-decembristă”. Cât din acuzațiile vehiculate atunci au putut fi dovedite și ce influență au avut acele afirmații asupra vieților yoghinilor săltați de mascați în văzul întregii țări?

13 ani mai târziu, stigmatul persistă. Toată lumea are o părere despre MISA, despre ce se petrece acolo, iar aceste păreri sunt aproape în totalitate rezultate ale modului în care au fost prezentate evenimentele în presă. Dar care este povestea lor? Cine sunt acei oameni care sfidează întreaga societate prin opțiunile lor legate de stilul de viață?

Din povestea extrem de complexă din jurul MISA, creatorii M.I.S.A.PĂRUT au ales să vorbească în principal despre aspectele cele mai personale, despre modul în care au fost afectate de scandal persoanele care practică yoga la școala MISA, în special o tânără femeie care a fost internată cu forța la psihiatrie din cauza asocierii ei cu gruparea yoghină.

În final, în loc de concluzii, rămân întrebări: ce este normal? Cât de periculoasă e o presă în căutare de scandal cu orice preț? Ce moștenire în atitudine și gândire ne-a rămas de la regimul comunist? Cât de mult preț punem pe libertatea individuală versus tradiție? Ce se petrece când morala e confundată cu legea?

Proiectul Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente își propune realizarea unor spectacole de teatru documentar pornind de la întâmplări semnificative din istoria recentă a României. Este un proiect cultural al platformei Reactor Social, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și de Consiliul Județean Cluj.

 

yogaesoteric
13 iunie 2017

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More