Tehnici de pranayama

Suntem supuşi în permanenţă impactului cu energiile nelimitate ale cosmosului, care revarsă asupra noastră torente de prana. Soarele este sursa cea mai importantă pentru noi, iar razele cosmice exercită asupra fiinţelor vii o influenţă încă nedeterminată din punct de vedere ştiinţific, dar în mod cert extrem de importantă. Pe de altă parte, pământul – care absoarbe şi înmagazinează aceste energii cosmice – constituie un al doilea pol energetic. Organismul uman, care poate fi primit şi ca un sistem bioelectric în plină activitate, este sediul unor schimburi şi transferuri neîncetate cu energiile cosmice şi telurice care îl înconjoară. De aceea, nu trebuie să ne izolăm mereu în mod alienant în spatele acelor veritabile ecrane energetice izolatoare care sunt zidurile, ferestrele, hainele şi încălţămintea noastră. Plămânii şi pielea sunt organele noastre principale de schimb energetic cu lumea exterioară. Noi realizăm transferul energetic de pranaprin plămânii şi prin pielea noastră, care ar putea fi comparate cu nişte veritabili bureţi absorbanţi de electricitate şi energie, şi dirijăm apoi atât prin sistemul circulator cât şi prin alte mijloace de natură subtilă pranapână la fiecare dintre celulele noastre.

Şi din aceste motive putem realiza foarte bine că pranayamane oferă în acest sens acele tehnici psihofiziologice necesare pentru a controla şi pentru a utiliza în mod conştient energiile prana-ice în vederea înfloririi noastre fizice, psihice, mentale şi spirituale.

Prin intermediul tehnicilor de pranayama, centrii subtili de forţă chakra-ele, care la omul obişnuit sunt “adormite”, devenim capabili să manifestăm în virtutea proceselor de rezonanţă cu energii din macrocosm, puteri mentale, psihice, fizice şi spirituale excepţionale, care transcend experienţa noastră obişnuită. Aşa-numitele puteri oculte fabuloase ale yoghinilor, nu sunt altceva decât asemenea înzestrări care, în pofida misterului în care sunt învăluite adeseori înfloresc de la sine pe măsură ce prin practica tehnicilor de pranayamaavansăm în controlul şi amplificarea forţei prana-ice, realizând purificarea canalelor subtile (nadi) şi intensificând treptat comunicarea dintre conştiinţa noastră subliminală subtilă şi conştiinţa exterioară a existenţei noastre fizice grosiere şi superficiale.

Indiferent de numele care i se atribuie (Qi, ki, mana, od, orgon sau bioenergie), caracteristicile prana-ei, această forţă universală a Vieţii, sunt totuşi, în general, aceleaşi. Ea a fost folosită şi controlată în cele mai diverse sisteme şi tradiţii culturale, medicale, spirituale, etc., pentru îmbunătăţirea stării de sănătate, pentru obţinerea longevităţii, pentru vindecare în vederea dobândirii unor proprietăţi paranormale sau pentru a atinge o stare de elevare spirituală.

Also available in: English Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More