Planetele retrograde

O planetă retrogradă este o planetă care pare să se mişte în sensul invers al zodiacului (de la Berbec la Vărsător prin Peşti). Mişcarea aparentă în sens invers este rezultatul compunerii mişcării Pământului în jurul Soarelui cu cea a planetei respective în jurul Soarelui (care pe anumite porţiuni pare să fie mai lentă). De aici rezultă că cele două luminarii – Soarele şi Luna – care au mişcări (aparente) simple, necompuse în jurul Pământului (din punct de vedere geometric), nu sunt niciodată retrograde. Dacă aţi sta lângă un tren care pleacă de lângă un alt tren dintr-o staţie de cale ferată, aţi vedea celălalt tren începând să se mişte invers. Totuşi nu veţi şti dacă trenul acela se mişcă înapoi sau dacă al dumneavoastră se mişcă înainte, mai ales dacă trenul dumneavoastră porneşte uşor şi încet. În acelaşi mod, mişcarea aparentă dintre Pământ şi planetele sale surori face să pară că celelalte planete se mişcă în sens invers în jurul zodiacului. De fapt, toate planetele se rotesc în jurul Soarelui, deci în zodiac, în aceeaşi direcţie la orice moment de timp. Mai mult ele au toate acelaşi sens de revoluţie cu excepţia planetei Venus, care se roteşte invers. De aceea Venus este considerată o planetă «feminină» în comparaţie cu celelate planete, considerate «masculine». Această mişcare de rotaţie aparentă în sens invers a planetelor se numeşte mişcare retrogradă. Ea apare în câteva etape. Mai întâi planeta pare să stea pe loc (staţionar) apoi se mişcă înapoi prin semne (retrograd), rămâne pe loc din nou (staţionar) şi apoi revine la mişcarea sa de mai înainte.

Soarele şi Luna nu sunt niciodată în mişcare retrogradă. Intervalul de timp în care o planetă se află în mişcare retrogradă depinde de orbita planetei, variind de la aproximativ 22 de zile pentru Mercur, cea mai apropiată planetă de Soare, până la 160 de zile pentru Pluto, cea mai îndepărtată planetă de Soare. O părere frecvent întâlnită dar greşită este aceea că o planetă retrogradă reprezintă ceva „neplăcut”. Este uşor de văzut din ce cauză. O planetă retrogradă prelungeşte influenţa planetei respective în semnul şi casa sa din horoscop. Dacă această influenţă nu este benefică, neplăcerea prelungită va fi datorată condiţiei retrograde respective. Tot astfel, dacă o planetă retrogradă determină circumstanţe plăcute, acestea vor fi de asemenea prelungite de planeta retrogradă.

Nu toţi oamenii au planete retrograde în tema lor natală, dar sunt mult mai mulţi decât ne-am aştepta în această situaţie. Studiile au arătat că aproximativ 92% din populaţia lumii are cel puţin o planetă retrogradă. Planetele retrograde acţionează în temă într-o manieră introvertită în comparaţie cu cele aflate în mişcare directă. (Dat fiind că aceste planete au capacitatea de a duce trecutul mai departe şi prezentul înapoi în trecut, putem spune că ele reprezintă la nivel cosmic drumul continuităţii între evoluţia trecută şi cea prezentă a întregii umanităţi). La nivel individual, planetele retrograde corespund unor lecţii neînvăţate anterior; acum ele ne pun mereu în aceleaşi situaţii până când lecţia lor este asimilată corespunzător. Retrogradaţia unei planete ne arată deci că energiile subtile specifice ale planetei nu au fost utilizate în sens evolutiv (în sensul evoluţiei spirituale).

Also available in: English

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More