Tehnologii digitale militare antiteroriste folosite de democraţi în lupta cu Trump

 

Un nou comitet de acțiune politică apropiat democraților, consiliat de generalul Armatei SUA, Stanley McChrystal, fostul șef al forțelor americane din Afganistan, vrea să implementeze tehnologia dezvoltată inițial pentru a contracara propaganda Statului Islamic în serviciul unui obiectiv politic intern al SUA: respectiv să combată eforturile online de promovare a iniţiativelor președintelui Trump în timpul pandemiei de coronavirus, a relatat Washington Post.

Grupul Defeat Disinfo va folosi inteligența artificială și analiza rețelelor de socializare ca să identifice discuțiile despre președintele SUA pe rețelele de socializare. Defeat Disinfo va încerca să intervină prin identificarea celor mai populare contra-narațiuni și stimularea acestora printr-o rețea de peste 3,4 milioane de influenceri din întreaga țară – SUA – în unele cazuri plătind utilizatorii care au mulţi urmăritori ca să se poziţioneze împotriva lui Trump.

Inițiativa reflectă temerile din partea Partidului Democrat că armata digitală neclintită a lui Trump l-ar putea susține în timpul pandemiei, acesta traversând destule controverse, în ciuda faptului că economia SUA se zdruncină şi zeci de mii de oameni au murit.

„S-a spus adesea că de fapt campaniile sunt o luptă de idei, dar sunt într-adevăr o bătălie de narațiune”, a declarat David Eichenbaum, consultant în domeniul media, democrat, care este consilier senior la PAC. „Astăzi aceste narațiuni se răspândesc rapid online.”

Inițiativa este condusă de Curtis Hougland, care a primit finanțare inițială pentru tehnologia sa din partea DARPA, brațul de cercetare al Pentagonului, ca parte a efortului de a combate extremismul peste hotare. El insistă că democrații sunt prost pregătiți pentru lupta viitoare pentru informații și atenție, care va juca un rol important, de dimensiuni mari în noiembrie. Hougland citează ca exemplu sugestia lui Trump că injectarea de dezinfectanţi casnici ar putea fi un tratament pentru noul coronavirus – un moment care părea dăunător fără echivoc pentru președinte, dar care este mai puţin clar cum s-a desfăşurat pe rețelele de socializare.

Deși episodul a fost asociat cu un vârf de atenţie pe Twitter despre Trump, în special în statele nehotărâte, ca Wisconsin și Pennsylvania, conform analizei lui Hougland, 4 dintre cele 6 top tweet-uri despre Trump și dezinfectant au fost generate de conturi favorabile preşedintelui, stimulând ideea că el nu sugerase aşa ceva. Printre ei s-a numărat un tweet al lui Ryan Fournier, co-președinte național al Studenților pentru Trump, care a scris: „Nu, președintele Trump nu a spus oamenilor să se injecteze cu Clorox sau Lysol. Dacă credeți asta, sunteți un dobitoc”. Fournier a spus că există o armată digitală pregătită să-l apere pe președinte atunci când este pus la zid. „Văd oamenii pe Twitter”, a spus el. „Văd grupurile pe Facebook. Văd postările din aceste rețele. Văd site-urile web pe care oamenii le-au creat pentru a sprijini președintele. Este un număr extraordinare de mare de aspecte pe care nu le-am mai văzut niciodată la alegerile prezidențiale.”

Hougland a fost de acord. Republicanii, a spus el, „au o frecvență mai mare a volumului și o calitate a narațiunii digitale”. Deși sfătuieşte democraţi în mod evident, McChrystal nu şi-a declarat deocamdată susţinerea pentru adversarul lui Trump, fostul vicepreședinte Joe Biden, pe care fostul general l-a criticat cândva că a fost parte a unei situaţii care a dus la demisia sa.

McChrystal a declarat că interesul său pentru PAC este acela de a asigura acuratețea informațiilor în alegeri, chiar dacă aceasta implică alungarea atenției virale cu apeluri emoționale și alte tactici răsplătite prin clicuri online.

„Toată lumea vrea să se închidă Cutia Pandorei şi nimic din toate acestea să nu fi existat, dar totul există”, a spus McChrystal într-un interviu.

Ambivalența sa este împărtășită de părți importante ale Partidului Democrat, care s-a repliat la un demers, scos la lumină la sfârșitul anului 2018, de a folosi tactici de inspirație rusă, inclusiv crearea de conturi false, pentru a schimba rezultatul alegerilor pentru Senat din 2017 în Alabama. PAC-ul lui Hougland evită aceste metode. Cu toate acestea, diferă de PAC-urile mai tradiționale democratice, cum ar fi Priorities USA și American Bridge Century 21st, în ideea de a plăti influencerii pentru a trimite mesaje.

Abordarea a ridicat semne de întrebare și a determinat companiile de tehnologie să își clarifice regulile atunci când metodele au fost puse în practică şi de campania prezidențială a lui Mike Bloomberg la începutul acestui an.

„Nu am nicio trepidaţie cu privire la plata creatorilor de conţinut şi căutarea şi amplificarea celor mai bune naraţiuni”, a spus Hougland.

Stephanie Berger, fost director de finanțe naționale pentru Comitetul Național Democrat, strânge fonduri pentru această inițiativă, care este o extindere a companiei tehnologice Hougland, Main Street One. Andrew Tobias, fost trezorier DNC, a fost un investitor în acest start-up.

Liderii Main Street One au fost anterior implicați în cultivarea narativelor digitale în Europa de Est pentru a contracara propaganda rusă și, mai recent, s-au implicat în politica americană. Organizația a derulat o campanie care a plătit influenceri pentru a-i stimula pe democrații din Kentucky înainte de alegerile guvernamentale toamna trecută. Un super PAC care a susținut senatorul Cory Booker din New Jersey în cererea sa pentru candidatura democratică a plătit către Main Street One mai mult de 500.000 USD pentru servicii similare anul trecut.

Hougland a declarat că obiectivul său este să aibă „cel mai mare depozit de conținut împotriva lui Trump” și de a fi util în stimularea materialelor organice care funcționează deja bine, precum videoclipurile produse de campania Biden.

Cindy Otis, fost ofițer CIA și cercetător în dezinformare a subliniat pentru Washington Post necesitatea de a ilustra consecințele din lumea reală a cuvintelor președintelui, de exemplu, care a demonstrat că afirmaţiile sale despre dezinfectanţi au fost urmate de un vârf al apelurilor telefonice de urgență. „Cel mai eficient este să contracarați narațiuni false cu fapte directe”, spune ea.

Informaţiile despre tehnologia folosită în trecut pentru combaterea propagandei ISIS şi care este acum utilizată de grupul democrat ca să combată mesajele despre coronavirus ale lui Trump, au apărut prima dată în Washington Post. De menţionat că şi republicanii au introdus în 2016 metodele şi tehnicile militare în campania digitală de influenţare în alegerile pentru preşedinţia SUA, firma SCL având şi filială în România, care a făcut contracte pe tema luptei anticorupţie din ţara noastră.


Citiţi şi:

Trump urmăreşte să distrugă dictatura Facebook

Comisia Soros care va monitoriza şi cenzura postările de pe Facebook 
Cum s-au folosit date personale extrase de la populaţie prin FB şi Google pentru manipulare în alegerile prezidenţiale din SUA 

 

yogaesoteric
31 iulie 2020


 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More