Terapia cu sucuri naturale de legume şi fructe

de Crenguța Roșu
 

Terapia cu sucuri utilizează sucuri proaspete, neprelucrate, din fructe şi legume pentru a hrăni şi întări organismul, dar şi pentru a ajuta la vindecarea a numeroase boli. Folosită ca supliment nutriţional în perioadele de stres sau ca formă alternativă de vindecare împreună cu alte tratamente naturale, terapia cu sucuri poate face parte cu succes dintr-un program complex de menţinere sau de redobândire a sănătăţii.

Sucurile şi extrasele din plante sunt utilizate de secole, datorită proprietăţilor vindecătoare pe care le au. Demn de notat este faptul că termenul chimical provine din grecescul chemia, care înseamnă de fapt „sucul unei plante”.

Terapia cu sucuri oferă o modalitate echilibrată pentru suplimentarea dietei, după cum afirmă dr. Steven Bailey, de la Northwest Naturopathic Clinic din Portland, S.U.A.  „Una dintre cele mai ieftine terapii disponibile este utilizarea sucurilor neprelucrate din fructe şi legume pentru suplimentarea dietei de zi cu zi. Sucul poate fi folosit, de asemenea, în tratamentul unui pacient pentru stimularea sistemului imunitar, reducerea presiunii sanguine, detoxifiere şi protejarea corpului faţă de factorii de mediu dăunători. Această terapie se foloseşte, de asemenea, pentru a facilita tratamentul alergiilor alimentare şi este un remediu nutriţional ideal pentru cei care suferă de greaţă sau care au probleme digestive”.

Proprietăţile vindecătoare ale terapiei cu sucuri

Fructele şi legumele proaspete sunt surse concentrate de energie şi sunt bogate în carbohidraţi, vitamine şi minerale. „Prin separarea sucului de pulpă se obţine un lichid care conţine majoritatea nutrienţilor, având însă o masă mult mai redusă”, afirmă Dr. Bailey. „De exemplu, sunt necesare aproximativ cinci kilograme de morcovi pentru a obţine un sfert din această cantitate de suc. Altfel spus, a mânca cinci kilograme de vegetale de două-trei ori pe zi este aproape imposibil, însă oricine poate bea două-trei pahare de suc pe zi.”

Sucurile cu un conţinut ridicat de vitamina C, cum sunt cele din fructe, citrice sau varză,  ajută corpul să absoarbă fierul din hrană, atunci când sunt adăugate în dieta zilnică. Sucurile bogate în nutrienţi, cum sunt cele din varză collard sau cele din varză creaţă, pot fi adăugate în supe şi mâncăruri sau pot înlocui lichidele din multe reţete. În mod ideal, sucurile se adaugă la sfârşit, pentru a minimiza pierderea de vitamine şi enzime provocată de căldură.
 
Deoarece sucurile de fructe au un conţinut ridicat de zahăr şi fermentează rapid în stomac, ele trebuie diluate cu apă, într-o proporţie de 1:1 (un pahar cu apă la fiecare pahar cu suc). Este, de asemenea, important de ştiut că persoanele care suferă de diabet sau hiperglicemie trebuie să consume sucurile de fructe doar împreună cu hrana. În plus, sucurile de roşii şi cele de portocale se recomandă să fie consumate cu moderație, deoarece sunt foarte acide şi modifică echilibrul acido-bazic natural (pH-ul) al corpului. De asemenea, mai ales cei care suferă de colită de fermentaţie sau de gastrită hiperacidă trebuie să consume cu precauție sucurile de roşii şi cele de portocale.
 
Sucurile din legume sunt utilizate extensiv pentru vitalizare şi ca suplimente nutriţionale, datorită conţinutului lor ridicat de vitamine şi minerale. În schimb, sucurile de fructe produc o refacere rapidă a organismului. Un alt atu al sucurilor de fructe: compoziţia lor rămâne stabilă mai mult timp faţă de cea a sucurilor din legume, care se oxidează rapid, reducându-şi astfel cantitatea de enzime şi vitamine. Amintim şi faptul că este de preferat să obţinem sucuri din fructe şi legume proaspete, pentru a ne putea folosi din plin de valoarea lor nutritivă.

Calităţile terapeutice ale anumitor sucuri de fructe şi legume

Multe fructe şi legume au calităţi terapeutice dovedite ştiinţific. Iniţial s-au studiat în detaliu mai mult calităţile terapeutice ale fructelor şi mai puţin cele ale legumelor, de aceea datele referitoare la sucurile din fructe sunt mai numeroase. Cherie Calbom, cunoscută nutriţionistă din Seattle, S.U.A. (şi coautoare a cărţii „Sucuri pentru viaţă”) recomandă următoarele sucuri:

Sucul din mere

Mărul este bogat în sorbitol.

Sucul din mere, grapefruit şi căpşuni

Aceste fructe conţin polifenoli cu acţiune antioxidantă. În testele de laborator, in vitro, polifenolii au proprietăţi antivirale şi antitumorale.   
                                          
Sucul din sfeclă

Frunzele de sfeclă sunt bogate în magneziu (Mg), betacaroten şi vitaminele C şi E. Rădăcina de sfeclă este bogată în potasiu (K), acid folic şi antioxidantul glutation. Sucul de sfeclă e valoros datorită vitaminelor şi mineralelor ce îi sporesc conţinutul nutritiv. Pentru că are un gust puternic, el trebuie amestecat cu alte sucuri.

Sucurile din afine şi merişoare

Dacă sunt consumate în mod regulat, aceste sucuri pot ajuta la prevenirea recurenţelor infecţioase ale tractului urinar.

Sucul din varză

Este faimos pentru capacitatea lui de a vindeca ulcerul, dar este deosebit de eficient şi în tratarea cancerului, însoţind alte metode de terapie alternativă.

Sucul din pepene galben

Pepenele galben are un efect de scădere a presiunii oncotice a sângelui, ce poate ajuta la prevenirea atacurilor de inimă şi a congestiei cerebrale.

Sucul din morcovi

Este o sursă excelentă de betacaroten, potasiu (K), minerale şi substanţe nutritive anticanceroase, inclusiv antioxidanţii ftalidă şi glutation. Atunci când sunt consumate cantităţi mari de suc din morcovi se poate produce o colorare în galben a pielii. Acest fenomen este însă inofensiv şi dispare atunci când consumul de morcovi este redus.

Sucul din ţelină

Conţine substanţe anticanceroase: antioxidanţii ftalidă şi poliacetilenă. Este bogat în potasiu (K) şi sodiu (Na) şi ajută la scăderea presiunii sângelui. Sucul de ţelină poate fi diluat cu apă şi folosit ca o băutură pentru sportivi, pentru a înlocui astfel pierderile de minerale şi lichide cauzate de transpiraţie. Conţine aceiaşi factori antiulceroşi şi anticanceroşi ca și sucul de varză.

Sucul din cireşe

Este un remediu tradiţional pentru durerile de gută.

Sucul din usturoi

Această plantă este o comoară a casei, datorită componentelor sale curative. El acţionează ca antibiotic natural şi ca echilibrant al presiunii coloid-osmotice a sângelui şi poate reduce nivelul colesterolului. Stoarceţi un căţel de usturoi şi adăugaţi-l în amestecul de legume preferat.

Sucul din ghimbir

Rădăcina plantei are proprietăţi antiinflamatoare şi, de asemenea, protejează stomacul de iritaţia produsă de antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Migrenele şi răul de mişcare pot fi lecuite de sucul din ghimbir. O cantitate mică este suficientă – folosiţi pentru suc doar o singură rădăcină pe zi.

Sucul din lămâie

Este un stimulent tradiţional al apetitului. Puneţi una sau două linguri de suc proaspăt de lămâie neîndulcit într-un pahar cu apă şi beţi-l cu jumătate de oră înainte de masă. Este şi un antioxidant eficient datorită conţinutului de vitamina C.

Sucul din ananas

Sucul natural, neprelucrat, din fructul de ananas conţine o enzimă numită bromelină, căreia i s-au descoperit proprietăţi antiinflamatoare.

Sucul din rodii

Un pahar de suc din rodii (este exclus amestecul cu sucul de lămâie), cu o oră înainte de masă are un puternic efect regenerant.

 

Citiţi şi:

Organismul are nevoie de elemente minerale naturale. Aflaţi ce trebuie să mâncaţi ca să fiţi sănătoşi

Să ne hrănim în mod înţelept

Terapiile naturale, medicina viitorului


yogaesoteric
4 octombrie 2013

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More