Tinerilor, aţi început să faceţi flotări şi să mergeţi în drumeţii? Ştiţi că sunteţi cea mai distrusă generaţie de tineri, de când există omul pe Pământ?

În cadrul unui mini reportaj TV despre centre de recuperare cu nămol şi alte cele, publicul telespectator a putut afla că 40% dintre pacienţi sunt ……. tineri. Rar accidentaţi, ci, pur şi simplu normali.

De fapt, o anormalitate devenită normalitate.

Unul dintre tinerii intervievaţi recunoştea: sedentarismul…….

E jale. Dacă începi de tânăr cu nămol, mai încolo ce faci? Dar va mai exista un „mai încolo” (dincolo de orice discuţie despre vremurile apocaliptice)?

De vină ar fi tehnologia, care îi ține închiși în case, lipiți de calculator, tabletă sau telefon mobil. Tinerii ajung, astfel, să înlocuiască acțiunea din viața reală cu cea virtuală.

Pentru mulți copii, ora de sport de la școală este singura ocazie când mai fac mișcare. Partidele de fotbal din fața blocului au fost înlocuite de jocurile și concursurile de pe calculator.

Alexandru Enache, adolescent: „Nu am timp, sunt pe profil de mate-info și este un profil ce necesită foarte mult timp. Fac mișcare când plec de la școală, până acasă fac cam 30 de minute de mișcare, mers pe jos și după aceea, restul zilei, cam nimic.”

Andreea, adolescentă: „Prietenii mei nu prea fac mișcare în general pentru că nu consideră că este ceva important. Rămân acasă și se joacă pe calculator și nu prea au chef să iasă afară.”

Puțini sunt tinerii care mai practică jocurile părinților. Dar le alternează cu cele pe calculator.

Problemele cu inactivitatea apar undeva la liceu, probabil și din cauza comodității și din cauza programului încărcat”, spune Codruța Călin, profesor de sport.

O generație de tineri sedentari cu deficite majore osoase, cu demineralizări timpurii, care vor costa societatea enorm în următorii zeci de ani prin intervențiile a tot ce înseamnă boală cardiovasculară și de ce nu și osoasă”, spune Mihai Gafencu, medic pediatru.

Potrivit studiului, fetele sunt mai predispuse la sedentarism: 86%, față de 72% dintre băieți.

Inclusiv sănătatea emoțională este afectată de lipsa mișcării.

În primul rând vorbim de acumulare de kilograme în plus, care automat vor duce la un anumit grad de frustrare. Mai departe o stimă de sine scăzută, discuții în familie”, este de părere psihologul Bianca Brândușa.

Nu doar tinerii din România au deveni sedentari. În toate cele 160 de țări cuprinse în studiul Organizației Mondiale a Sănătății, într-o proporție covârșitoare, adolescenții cu vârste între 11 și 17 ani nu fac suficientă mișcare. Specialiștii recomandă cel puțin o oră de mișcare zilnic.

Evident, vorbim despre tinerii din lumea aşa-zis civilizată.

Aşa că, fraţilor mai mici, cam ce aveţi de gând? Aţi început să faceţi flotări şi să mergeţi în drumeţii? Este esenţial, ca să nu ajungeţi la nămol şi alte cele.

Citiți și:
De la tinerii frumoși și liberi la tinerii urâți și închiși
Șoc în America: criză de recrutare în US Army! De ce fug tinerii de înrolare

 

yogaesoteric
5 iunie 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More