Tipul de vitamina C recomandat de medici pentru întărirea imunității pe timpul pandemiei

 

În lumea largă a suplimentelor, vitamina C se numără printre puținele elemente nutritive asupra cărora toată lumea cade de acord: este foarte bună pentru întărirea sănătății. Și atunci ce aduce în plus varianta lipozomală?

Vitamina C joacă un rol esențial în procesele care contribuie la strălucirea pielii şi susţine chiar şi activitatea creierului şi sănătatea inimii. În plus, poate cel mai important rol, în contextul pandemiei de covid-19: este un combustibil perfect pentru sistemul imunitar. Deficienţa de vitamina C a fost asociată cu un risc ridicat de infectare cu noul coronavirus.

Vitamina C este, de asemenea, un element esenţial pe care organismul nostru nu îl poate produce, aşa că e necesar să îl procurăm din alimentaţie şi din suplimente. Dar dacă vei căuta pe Google informaţii despre suplimentele cu vitamina C, vei găsi o mulţime de rezultate despre un produs interesant: vitamina C lipozomală.

Nu este o apariţie nouă în domeniul suplimentelor, însă este un produs în vogă acum, notează Mind Body Green. Anul acesta, mai mulţi producători au lansat vitamina C lipozomală, al cărei principal avantaj este absorbţia rapidă. Medicul David Sinclair, expert în longevitate şi genetician la Harvard, a spus în podcast-ul realizat de Mind Body Green că foloseşte acest produs pentru întărirea imunităţii în timpul pandemiei.

Dar este cu adevărat bună? Iată ce spun specialiştii.

Ce este vitamina C lipozomală?

În primul rând, să lămurim ce sunt lipozomii. Sunt lipide minuscule sau particule de grăsime produse din grăsimile obişnuite, precum uleiul de floarea soarelui, folosite în medicină, în industria cosmetică şi în cea alimentară încă din anii ’70. Mai exact, lipozomii sunt fosfolipide, acelaşi tip de grăsime din care este creată membrana celulelor noastre.

În cazul suplimentelor de vitamina C lipozomală, procesul de încapsulare lipozomală păstrează vitamina C în interiorul sferelor fosfolipidelor microscopice. Cele mai multe suplimente disponibile pe piaţă se vând în formă lichidă, iar unele includ nutrienţi precum vitamina D sau arome naturale precum uleiuri de citrice. Doza normală este de o linguriţă şi de regulă conţine între 500 şi 1.000 mg de vitamina C.

Avantajele vitaminei C lipozomale

Cel mai important beneficiu este absorbția rapidă în sistemul sanguin şi reducerea degradării pH-ului stomacului. Vitamina C obişnuită nu are o absorbţie bună – dozele de 1.000 mg au o rată de numai 50%. Ce se petrece cu restul? Pur şi simplu o elimini prin urină.

Graţie structurii vitaminei C lipozomale, rata de absorbţie este mai mare. „Lipozomii sunt mai bine absorbiţi pentru că mai întâi aderă la membrana ţesuturilor, facilitând furnizarea nutrienţilor”, explică medicul Amy Shah. Lipozomii se leagă de membrana celulelor din intestine şi intră direct în sistemul sanguin pentru că ambele sunt create din fosfolipide.

Spre deosebire de tabletele clasice, agenţii lipozomali străbat şi o largă porţiune a tractului gastrointestinal, explică Bindiya Gandhi, specializată în medicină de familie. Ea recomandă des pacienţilor săi vitamina C lipozomală şi glutation lipozomal, nu doar pentru absorbţia rapidă, dar şi pentru riscul redus de toxicitate şi pentru că aceste suplimente sunt în general mai bine tolerate de către organism, cu mai puţine efecte adverse precum problemele de stomac.

Chiar este eficientă?

Se pare că da. Două studii, din 2016 şi din 2019, au arătat că analizele de sânge au depistat un nivel mai mare de vitamina C, măsurat în concentraţia din plasmă, când aceasta provenea din versiunea lipozomală, comparativ cu cea normală. Un alt studiu realizat în 2019 a arătat că leucocitele (celulele albe din sânge) au absorbit cu aproximativ 50% mai multă vitamina C din versiunea lipozomală decât din cea obişnuită.

În afara absorbţiei îmbunătăţite, vitamina C lipozomală nu are alte avantaje faţă de forma obişnuită. Ca şi vitamina C obişnuită, combate stresul oxidativ, creşte imunitatea, îmbunătăţeşte producţia de colagen, sporeşte absorbţia fierului şi susţine sănătatea sistemului cardiovascular şi a creierului. Întrucât în versiunea lipozomală absorbi mai multă vitamina C, aceasta este mai eficientă.

Care sunt cele mai bune suplimente

Cu atâtea variante disponibile pe piaţă, este indicat să alegi vitamina C lipozomală produsă de o companie respectabilă. Unii producători adaugă nutrienţi, arome şi îndulcitori non-calorici, aşa că, este indicat să citeşti cu atenţie eticheta şi să alegi ceea ce ţi se potriveşte cel mai bine.

Ghandi recomanda 500 mg de vitamina C lipozomală pe zi, în special în sezonul de gripă şi răceală, doză de siguranţă care contribuie la întărirea imunităţii. „Dar cu pandemia, există un motiv în plus ca să o luăm”, a spus ea.

În fine, este bine să avem în vedere și sursele naturale de vitamina C: spanacul, broccoli, cartofii dulci şi ardeiul gras. „Este ideal să-ţi procuri vitamina C din mâncare, dar dacă te orientezi spre suplimente, cea lipozomală este indicată”, spune Amy Shah.

Citiți și:

Fructul camu camu are cea mai mare concentrație de vitamina C din lume. Vezi 10 motive pentru a-l consuma 
Virgiliu Gheorghe: Vitamina C sau despre cum să tratăm coronavirus Covid-19 
Companiile farmaceutice nu vor să ştii adevărul despre vitamina C! Ce legătură are această vitamină cu vindecarea cancerului?

 

yogaesoteric
11 februarie 2021


 

Also available in: Français

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More