Tolontan: Cred că monopolul Google și Facebook asupra presei a ajuns să fie mai periculos decât amenințarea guvernelor

Cătălin Tolontan, coordonator editorial pentru publicațiile Ringier Libertatea și GSP, a declarat într-un interviu că monopolul companiilor Big Tech, precum Google și Facebook, este mai periculos pentru presă decât autoritatea guvernelor.

El a declarat că multe publicații sunt la mâna „zeilor internetului”.

„Cred că monopolul Google și Facebook asupra presei a ajuns să fie mai periculos decât amenințarea guvernelor. Noi, ziariștii, suntem antrenați să rezistăm când scriem despre politicieni, despre oameni de afaceri, despre orice pol de putere. Dar cum să reziști când algoritmul Google hotărăște ce se citește și ce nu? Oamenii nu știu, că nu au zilnic sub ochi clasamentul site-urilor, dar în România site-uri precum playtech.ro și capital.ro sunt constant în primele locuri ca trafic. În timpul ăsta, HotNews ajunge rareori în Top 10, iar Adevărul e spre locul 15. HotNews și Adevărul sunt concurența Libertății, de când s-a schimbat Libertatea, deci n-aș avea motiv să le complimentez. Dar e o constatare că și ei, ca și noi, produc articole serioase, au redacții unde se muncește mult pe subiecte grele. În timpul ăsta, Google Discover, feed-ul de știri creat de Google, promovează știri ușurele. Iar când te promovează Google te duci direct în sus. Noi ne situăm bine, la Libertatea.ro, suntem pe locul 2 în România ca vizitatori unici lunari, după Digi24.ro, dar mă doare inima când văd atâtea publicații bune cum sunt la mâna «zeilor Internetului»”, a declarat Tolontan pentru Cațavencii.

Cătălin Tolontan a vorbit și despre diferența dintre ziariștii din prezent și generația lui Ion Cristoiu sau Cornel Nistorescu. Jurnalistul a scris că generația mai veche e mai curajoasă, pentru că nu sunt presați în „a plăcea publicului pe facebook”.

„Ne dorim să nu scriem pentru state, pentru armate, ci pentru oameni. Am fost să discutăm cu ambasadorul Rusiei. A ieșit un scandal mare, l-am anticipat. Ion Cristoiu a recunoscut, mi s-a părut un gest de mare fairplay, că lui i-a fost frică să facă un interviu cu ambasadorul Rusiei. Din cauza climatului. Venind de la Cristoiu, nu e neînsemnat. Nu înseamnă că sunt mereu de acord cu el, că de foarte multe ori nu sunt. Dar mă uit, totuși, la generația lor, Nistorescu, Cristoiu, Ioanițoaia, au toți ceva în comun. Niciodată nu au tremurat în fața președinților de stat sau a oricui, și-au păstrat libertatea de a fi contra. Ei vorbesc pe scurtătură, noi, cei de după, suntem parcă uneori mai precauți. Mă gândesc, poate bat câmpii, la două explicații. Prima: ei chiar au scris în vremurile acelea îngrozitoare și le-a ajuns cenzura pentru zece vieți. Și a doua: nu par atât de presați în «a plăcea publicului pe facebook» pentru că știu că nu există unanimitate, e o iluzie. Nu idolatrizez generația lor, însă văd cât de greu ieșim din bula propriilor susținători. Când RISE Project a avut curajul de a publica investigația cu Dan Barna, au pierdut în câteva zile jumătate din donatori. Pentru că oamenii donează, și asta se vede la Recorder, modelul de succes în România la donații, dacă ești un «love brand». Dar treaba unei publicații de masă, de știri, care povestește realitatea unei țări și a lumii, nu e aceea de a fi iubită. Eventual pot avea încredere în tine, pot să te respecte, dar nu te vor iubi. Că nu te iubește nimeni când publici informații care enervează pe toată lumea, care zdruncină preferințele politice și credințele noastre”, a mai declarat Tolontan.

Citiți și:
Secretele din Silicon Valley. Ceea ce Big Tech nu vrea să știți (I)
Legea privind „prevenirea difuzării conținutului terorist” amenință direct libertatea de exprimare
Dovezi: CDC a colaborat cu Big Tech pentru a elimina informațiile incomode etichetate drept „dezinformare” cu privire la vaccinurile anti-covid-19

 

yogaesoteric
13 noiembrie 2022

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More