Toxicolog: NATO a aruncat tone de uraniu epuizat asupra Iugoslaviei

Munițiile cu uraniu sărăcit (DU) au devenit un subiect fierbinte, după ce Londra și-a anunțat intenția de a furniza Kievului astfel de muniţii pentru a fi utilizate în conflictul din Ucraina.

În trecut, au fost formulate îngrijorări cu privire la pericolul pentru sănătate reprezentat de subprodusele acestor muniții, în urma utilizării obuzelor cu uraniu sărăcit de către forțele NATO în timpul mai multor conflicte din anii ’90, printre care în războiul din Golf în 1991, războiul din Bosnia și Herțegovina și în atacul asupra Iugoslaviei în 1999.

Dr. Radomir Kovacevic, toxicolog și fost director al Centrului de Apărare Radiologică din Belgrad, a declarat pentru Sputnik că patru rapoarte cu privire la această problemă au fost publicate de diferite grupuri de experți, printre care Programul ONU pentru Mediu, doar unul dintre aceste rapoarte – al patrulea, care a inclus experți din Serbia – conținând date precise.

Acest raport arată exact ceea ce s-a descoperit. Inclusiv faptul că uraniul a fost găsit în aer; a fost stabilită și prezența plutoniului. Au fost nevoiți să recunoască că au lansat 31.000 de rachete, ceea ce înseamnă aproximativ nouă tone. Armata noastră a susținut că au fost de la 45.000 la 51.000 de rachete, ceea ce înseamnă 15 tone. Surse rusești susţin că au fost utilizate aproximativ 90.000 de rachete sau aproximativ 30 de tone de uraniu sărăcit”, a spus Kovacevic.

De asemenea, el a oferit câteva detalii înfiorătoare despre persoanele pe care le-a intervievat în zonele contaminate cu DU din Serbia.

Îmi amintesc de un bărbat, un lăcătuș, din satul Borovac, care avea o concentraţie de 3.759 nanograme pe litru de urină, ceea ce înseamnă 3,7 miligrame. Cred că acest bărbat a murit de mult timp. Acestea sunt concentrațiile de uraniu pe care le-am găsit la ofițerii noștri, chiar dacă au fost complet echipaţi”, a spus expertul.

Kovacevic a amintit cum oamenii din satele de lângă Vranje aveau o concentrație medie a substanței toxice de 36-231 nanograme pe litru de urină. Și că mulți dintre experții din echipa sa care au fost implicați în cercetare au murit de cancer. S-ar putea spune că în Vranje există mai mult de o „stradă a morții”, a adăugat Kovacevic.

Citiți și:
Sârbii bombardați de NATO în 1999 arată nivelurile de uraniu în sânge de sute de ori peste normal
De când Serbia a fost bombardată de către NATO, numărul cazurilor de cancer a crescut semnificativ

 

yogaesoteric
13 mai 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More