Transformări extraordinare pe care yoga le aduce în viaţa noastră

de Bogdan Radu

Taberele spirituale sunt pentru mulţi yoghini ocazii în care se pot obiectiva mai bine şi îşi pot da seama ce au acumulat prin practica yoga până în acel moment. Astfel, şi tabăra spirituală yoghină de vacanţă Herculane 2015 a fost pentru aspiranţi un prilej de a conştientiza roadele binefăcătoare ale practicii lor sistematice, entuziaste şi perseverente. Chiar dacă unii sunt la început de drum, în timp ce alţii au deja peste două decenii de experimentare a tehnicilor primite în cadrul Școlii de yoga MISA, cei care au practicat animaţi de curiozitate, cu deschidere lăuntrică, bucurie şi tenacitate au constatat apariţia multor efecte benefice
surprinzătoare. Câţiva yoghini aflaţi în tabără ne-au răspuns la unele întrebări: ce anume a adus yoga în viaţa lor, care este tehnica yoga preferată şi ce efecte resimt atunci când o practică.

 


JOSSE HELMAN
an 15, Praga, Cehia
translator

De când practic yoga sunt mult mai fericit! Înainte să încep yoga eram pesimist şi aveam tendinţe depresive. Prin yoga am scăpat de toate acestea şi am reuşit să-L simt de repetate ori pe Dumnezeu.

Şi familia mea s-a transformat foarte mult de când sunt la curs – avem relaţii mai armonioase. Şi mai mult decât atât, înainte să practic yoga toți din familie erau atei, iar acum mama s-a deschis, prin relaţia pe care o am cu ea, către Dumnezeu, iar fratele meu urmează cursul de Tantra din Praga.

Tehnica mea preferată este rugăciunea de 24 de ore. Prin intermediul ei am avut stări foarte intense, care au durat ore în şir, de comuniune cu Dumnezeu. L-am simţit pe Dumnezeu în mine.

Din punctul meu de vedere, cursurile MISA sunt o cale sigură: dacă practici, succesul e garantat. Acesta este aspectul care m-a atras foarte mult la aceste cursuri. E o ştiinţă despre spiritualitate, să zicem aşa. Nu ţi se cere să crezi în ceva, în sensul de a adopta anumite dogme sau convingeri. Chiar am auzit un instructor spunând: nu ne credeţi pe cuvânt, ci practicaţi! E ceva foarte frumos, e o cale practică.

Practic yoga aproximativ trei ore în fiecare zi: multe execuţii ale UDDIYANA BANDHA şi NAULI KRIYA, PRANAYAMA. Cred că practica zilnică e foarte importantă pentru că aşa acumulăm experienţă: nu experimentăm ceva doar o dată, ci de repetate ori, şi astfel acea transformare care apare devine o însușire firească a noastră.


MÂRZA EMIL MIHAI
an 20, Bucureşti
inginer

Yoga m-a ajutat să mă apropii de Dumnezeu și simt această apropiere în fiecare zi. Ca inginer, lucrez în construcţii, unde este o atmosferă nu tocmai selectă, cu oameni în general beţivi, bătăuşi. Pe mai multe şantiere unde am lucrat, prezenţa mea a adus linişte şi armonie.

Tehnica mea preferată este Paratrăznetul. Efectul pe care îl simt: prezenţa lui Dumnezeu aproape tangibilă în jurul meu. Iar a doua tehnică preferată este continenţa sexuală. Cred că toţi ar trebui să o practice, pentru că le-ar aduce bucurie atât lor înşişi, cât şi familiei, iubitei… Chiar şi copiii beneficiază de pe urma armoniei care se creează atunci când practicăm continenţa sexuală. Diferenţa dintre un taur şi un bou este faptul că boul nu mai are energia virilă caracteristică. Analogic vorbind, practicând continenţa sexuală în relaţia de iubire, bărbatul nu mai ajunge să fie bou.

Practica mea zilnică include binecuvântări, tehnica Paratrăznetului, meditaţie de comuniune cu SHIVA şi PRANAYAMA. Cred că practica yoga se aseamănă cu un sport de performanţă – dacă nu practici zilnic, îţi ieşi din formă. Şi în afară de asta, picătura care se adună zilnic aduce mai mult decât o practică discontinuă: mai bine jumătate de oră în fiecare zi decât şapte ore din când în când.SIMONA PRIOTEASA
an 4, Bucureşti
psiholog

De când practic yoga simt o deschidere lăuntrică mult mai mare decât înainte. Iubesc mai mult oamenii şi sunt conştientă de asta. Percepţiile mele extrasenzoriale sunt mult amplificate. Am observat că prin practica yoga nu mai eşti închistat, nu mai eşti învăluit în iluzii de tot felul. Sunt mult mai fericită, mai veselă. Relaţiile cu oamenii din viaţa mea sunt mult mai armonioase, pot să îi înţeleg mult mai bine şi să îi ajut.
 
Am o practică zilnică: lucrez cu YANTRA lui SHIVA în manifestare şi resimt foarte bine starea de focalizare. Sunt mai disciplinată, mai ordonată în ceea ce fac. Mă inspiră să-mi structurez viaţa mult mai bine.
 
Practic şi posturi HATHA YOGA, în special SHIRSHASANA pentru că simt energizarea capului şi mă simt mult mai vitală. Percep inversarea fluxului energiilor în fiinţa mea şi trăiesc un sentiment de reîntoarcere la origini. Am constatat că ASANA-ele sunt ca nişte antene care captează energiile din macrocosmos în microcosmosul fiinţei noastre. În plus, ele ne ajută să fim mai buni, mai compasivi, mai deschişi faţă de oamenii din jur, eu asta am resimţit.ADRIAN STÂNGA
an 3, Timişoara
inginer

Am venit la yoga pentru ceva, dar am găsit mult mai mult decât m-am aşteptat. Ştiam că este un alt mod de viaţă. Am descoperit apoi o disciplină care mă face mai spiritual, mai conştient, mai sănătos, mai fericit, mai lipsit de ambiţii inutile. Acum trăiesc o viaţă în care primesc lucrurile de la Dumnezeu şi mă bucur de ele, nu mai sunt cel care îşi propune să atingă neapărat un anumit scop şi dacă nu ajunge acolo este nefericit. Asta e transformarea cea mai importantă care a apărut în viaţa mea.

Practica mea se desfăşoară cinci zile pe săptămână şi include câteva posturi HATHA YOGA şi meditaţii de comuniune cu Marea Putere Cosmică TARA. Îmi plac şi tehnicile de purificare, în special VAMANA DHAUTI.

Efectele practicii mele sunt extraordinare şi aş avea multe exemple. Iată doar unul dintre ele, în care am simțit ajutorul divin: exact la ieşirea de pe autostradă, într-o curbă periculoasă mi s-a rupt ambreiajul la maşină. Am tras pe dreapta, dar era linie continuă, fiind curbă. Un TIR m-a depăşit şi era cât pe ce să facă accident cu o altă maşină. Eram în imposibilitatea de a-mi muta maşina de acolo. Imediat m-am gândit să fac o meditaţie de comuniune cu TARA, Marea Putere Cosmică a Graţiei şi Compasiunii Divine. Nu-mi amintesc dacă am apucat să închid ochii pentru meditaţie, dar exact în momentul acela a oprit un microbuz să îmi tragă maşina de acolo.  

Efecte au apărut şi în viaţa de familie: ne-am transformat şi eu, şi soţia mea, şi copilul nostru.GILBERTA MIHALAŞ
an 18, Bucureşti
economist

Yoga a adus foarte multe transformări în viaţa mea. Cea mai importantă este că simt o stare de fericire continuă, şi chiar dacă uneori mai întâmpin dificultăţi sau încercări mai dificil de trecut resimt acea forţă de a reveni la stările de fericire.

Practicând yoga am resimţit transformări care au îmbunătăţit calitatea relaţiilor mele cu cei din jur, în sensul înţelegerii mai profunde a celorlalţi într-o stare de percepţie a trăirilor lor, a comunicării cu cei din jur.

Îmi place foarte mult KAPALABHATI PRANAYAMA, iar dintre ASANA-e, TRIKONASANA. Am constatat o dinamizare specială a lui MANIPURA CHAKRA, o trezire amplă a lui AJNA CHAKRA – mai mult discernământ, mai multă forţă interioară şi o putere de focalizare mai mare.THOMAS TOLAZZI
an 2, Bucureşti
avocat, manager în industria bancară, preşedintele unei mici companii proprii

Întrebarea care se pune în cazul meu nu este cum mi-a îmbunătăţit yoga viaţa, ci dacă trăiam cu adevărat înainte ca Dumnezeu să îmi ofere graţia de a descoperi yoga. Nu numai că mi-a îmbunătăţit viaţa, ci m-am născut din nou atunci când am început să practic yoga! 

Cred că în esenţă toţi suntem o anumită manifestare a divinului. Numai că nu suntem conştienţi de asta, din cauza influenţelor exterioare şi a ignoranţei. Yoga ne ajută să ne descoperim adevărata natură. Asta mi s-a petrecut şi mie în primul an de curs de yoga. S-au petrecut atât de multe miracole încât aş putea scrie o carte despre asta, şi încă mai continuă să se petreacă în fiecare zi.
La meditaţia de ziua lui Grieg am simţit că m-am născut din nou. Viaţa mea a fost profund influenţată şi transformată de graţia imensă de a descoperi această şcoală. Biroul meu se află în apropierea unei săli de curs, şi totuşi am trecut pe lângă ea zi de zi timp de zece ani fără să am idee de existenţa acestei şcoli.
 
Tehnica mea preferată este SHAMBHAVA MUDRA. Dacă este corect înţeleasă şi practicată, această tehnică te ajută să fuzionezi în orice moment cu natura ta profundă, cu SHIVA, cu Dumnezeu. Un mare avantaj este că poţi practica această tehnică în viaţa de zi cu zi, oricând.

Efectul principal este că primeşti astfel o perspectivă integrată şi divină a realităţii, diferită de cea pe care o percepem prin simţurile noastre şi de ceea ce interpretează mintea umană. Aceasta este experienţa mea constantă. În acest moment nu resimt nicio separare între fiinţa mea, fiinţele din jurul meu, copaci, munţi, cer.GUZU DANIELA MONICA
an 16, Bucureşti
psiholog/psihoterapeut

Yoga m-a ajutat să Îl privesc pe Dumnezeu într-un alt mod, şi în special să Îl găsesc pe Dumnezeu în mine şi în tot ceea ce există. Am învăţat să fiu un canal de manifestare a lui Dumnezeu, ceea ce este foarte important în meseria pe care o am.  Simt constant efectele practicii yoga în activitatea mea profesională.

Dintre tehnicile yoga învăţate la curs, cel mai mult îmi place UDDIYANA BANDHA, pentru că sublimează foarte bine energiile. O practic zilnic, alături de alte ASANA-e şi tehnici care îmi plac şi care mi se potrivesc.

Ca efecte, resimt o sublimare a energiei foarte mare, în special în centrul care face legătura cu Dumnezeu. Pe înţelesul tuturor: simt cum energia vitală din fiinţa mea ascensionează şi dinamizează iubirea, atenţia iar în final simt apropierea de Dumnezeu.ALEXANDRU RĂZVAN PETRE
an 21, Bucureşti
fizician

Principalul rezultat pe care l-am obţinut prin practica yoga este că prin informaţiile pe care le-am primit, prin anumite stări pe care le-am avut, reuşesc să nu fiu confuz în situaţiile pe care mi le prezintă viaţa ci să ajung să înţeleg într-o destul de bună măsură, chiar dacă aceste situaţii deseori sunt complicate. Resimt acest rezultat în toate aspectele vieţii: intim, relaţional, socio-politic chiar. Ceea ce trăiesc e structurat de yoga, teoretică şi experimentală.

Transformarea fundamentală e aceea că acum găsesc o coerenţă în ceea ce se petrece. Chiar dacă uneori sunt lucruri pe care la început nu le înţeleg, treptat reuşesc să le găsesc şi lor o coerenţă, să înţeleg de ce se petrece aşa. Dacă n-aş fi practicat yoga, probabil că aş fi avut multe neînţelegeri, frustrări, supărări şi cred că aş fi fost un om mult mai egoist. Unora yoga le aduce nişte puteri, mai mult sau mai puţin paranormale şi pot rămâne cu un anumit orgoliu, dar tot yoga ne poate ajuta să fim mai liniştiţi şi cu ceva mai puţin orgoliu. Mai mult, yoga poate să ne armonizeze acea stare a bunului simţ, mai ales într-un aspect fundamental, care este a nu consuma carne. Cred că oamenii cu mult bun simţ nu mănâncă deloc carne nu pentru că ştiu că le-ar face rău, ci pentru că i-ar durea inima să omoare nişte fiinţe. Cei care nu consumă carne pur şi simplu iubesc mult mai mult.

Îmi plac multe tehnici yoga. Una dintre ele este ASANA YOGA MUDRA pentru că îmi transformă starea, mă linişteşte şi îmi aduce o stare de empatie cu fiinţele umane.SEVER SĂBĂILĂ
Timişoara
electronist

Transformările care au apărut în viaţa mea prin practica yoga au fost radicale. La  început ele au survenit la nivel mental, ca înţelegeri asupra vieţii şi a existenţei,  iar apoi s-au concretizat în stări foarte înalte de conştiinţă. Acestea nu pot fi exprimate în cuvinte. E ceva diferit. Nu mai eşti acel „eu” limitat, te transformi în ceva mai măreţ, mai cuprinzător, devii un „tot” la un moment dat – se produce o unificare a sufletului tău cu tot ceea ce te înconjoară.

Tehnica mea preferată este SHIRSHASANA. O practic în fiecare zi, timp de zece minute. Simt inversarea polarităţilor şi centrarea în dreptul inimii a ambelor aspecte. Mă simt în echilibru şi îmi apare o stare de înălţare, de apropiere de Dumnezeu. Am perceput la început şi dinamizarea cunoaşterii, a discernământului şi apoi apariţia unor capacități de vindecare.

Mai practic şi yoga lecturii, pentru că îmi place foarte mult să citesc. De origine sunt evreu şi în această tradiţie fiecare literă în parte are o anumită semnificaţie şi nu foarte mulţi pot pătrunde cuvintele cheie, sacre.

Am urmat cursurile MISA timp de patru ani, însă apoi am fost nevoit să întrerup. Practic în continuare yoga cu regularitate și vin în taberele yoghine de la Herculane și Costinești.

 


Citiţi şi:

MISA, privită cu ochii larg deschişi (3)
În tabăra de la Herculane din acest an, am trăit un mare miracol


yogaesoteric
18 mai 2015

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More